Vissza
Az Örökség íze
2019.10.06. | Szabó Edit
30 éves a Bussay Pincészet. Sok minden van a mondat mögött. Szép és nehéz évek, gondok, fájdalmak, emlékek, borok, emberek. Valaki, aki már a felhő széléről integet azoknak, akik fenékig ürítik az Örökséggel töltött poharat…
Bussay Dorottya éppen egyéves volt, amikor szülei úgy döntöttek, hogy Pécsről a Zala megyei kis faluba, Csörnyeföldre költöznek. Édesapja ott vállalt körzeti orvosi állást, attól kezdve az a hely lett a család otthona. Az első szőlőterületeket Bussay doktor két évvel később, 1989-ben vásárolta meg. Nem tudta még akkor, honnan is tudhatta volna, hogy 30 évvel később a lánya áll majd a helyén, a saját egyéves gyermekével és egy borász férjjel az oldalán.
![](/userfiles/Bussay%201.jpg)
Dr. Bussay Lászlót gyorsan megismerte a falu és a környék, de nem csupán azért, mert jó orvos volt. Kiderült, hogy a szőlőhöz és a borhoz is kivételes érzékkel közelít, alig telt el egy-két év, és már nemcsak a boráért, de a tanácsaiért is jöttek hozzá az emberek. Egyre népszerűbb lett, sokan látogatták, újságírók, boros vendégek adták egymásnak a kilincset, ő pedig örült, ha a Mura menti termőtájról beszélhetett, na meg a pincéről és arról, ami ott érlelődik.
Aztán a doktor beteg lett, és 2014 augusztusában elköszönt az élettől. Dóri december 3-án szakvizsgázott, és három nappal később már ott volt Csörnyeföldön, hogy átvegye édesapja helyét, a rendelőben és a pincében egyaránt. Huszonnyolc éves volt, pontosan tudta, hogy nagy lesz a cipő, de nem tudott nem belelépni a doktor lábnyomába. Egy darabig édesanyja segítségével intézte az ügyeket, aztán egyedül vitte a pincét, amíg csak meg nem jelent az életében a Somlói Vándor.
![](/userfiles/Tomi%201.jpg)
Kis Tamást birtoka a Somlóhoz köti, de az életét már Csörnyeföldön éli, kislánya és felesége mellett. A csörnyeföldi ház újra benépesült, a kicsi most egyéves, épp annyi, amennyi Dóri volt, amikor a faluba költöztek. A világot gyakran hátizsákból szemléli, hol apa, hol anya hátán utazik a szőlősorok között, a Mura mente, a szőlő, a pince az otthona.
A Bussay Pincészet 30 éves lett. Ezt illik megünnepelni. Dóri meghívta hát a számára fontos embereket, hogy együtt koccintsunk az eltelt évekre. Kedvesen beszélt, egyszerűen, komolyan. Elmondta, hogy hamarosan új ruhát kapnak majd a Bussay-borok, és hogy lesz majd Mura fehér meg Mura vörös, hogy mindenki tudja, hol terem az a szőlő, amit palackba zárnak. Az idei évtől már bio módon művelik a szőlőt, hiszen felelősek a környezetükért. És elmondta, hogy Tamással találtak a pincében egy rég elfeledett furmintot, amit még a doktor készített 2009-ben. Örökség néven palackozták le, meg is kóstoltuk együtt.
![](/userfiles/71875823_449852525630200_3937403868379348992_n.jpg)
Dús, intenzív, gazdag bor, mély illatokkal, érlelt, gyógynövényes, csonthéjas jegyekkel. Nagyságához kétség sem fér, megdöbbentő erő és energia árad belőle, tízéves kora ellenére öregedésnek nyomát sem mutatja. Ez a bor is azt bizonyítja, hogy Bussay László nem véletlenül tartotta kivételesen értékesnek ezt a termőtájat.
![](/userfiles/72213842_557896008352681_7791202208317440000_n.jpg)
A Mura fehér olaszrizling alapra épül, de van benne egy kevés szürkebarát és ugyanannyi rajnai rizling is. Ez már kóstolható, a pinot noir, csókaszőlő, laska, merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon házasításával készülő Mura vörösre azonban még várni kell.
![](/userfiles/72145218_2379372209047694_138575010976497664_n.jpg)
Koccintsunk addig Bussay pinot noirral, amibe most Kis Tamás elképzelései szerint került 5% fahordós érlelésű bor is, így kicsit teltebb lett a korty. Vagy inkább pezsgővel? Mert van az is! Olaszrizling, egy érintésnyi kövérszőlővel. 2016-ban készült, Szentesi József pezsgősítette. Illik az ünnephez.
Dóri mosolyog. Jó látni ezt a mosolyt. Olyan sok minden van mögötte, és olyan sok minden lesz mögötte még. Őrizzük sokáig ezt a képet!
![](/userfiles/bussay2.jpg)
Isten éltesse a Bussay Pincészetet! Isten éltessen benneteket!