Badacsony New Yorkban 2023

2023.05.05. | Vargha Márk
Elegáns helyszín, óráról órára sűrűsödő tömeg, az asztalok mögött pedig mindenki ott van, aki számít – ez a Badacsony New Yorkban, a balatoni borok színvonalas seregszemléje. A Borsmenta színeiben az idén Vargha Márk vett részt az eseményen...


Tokaj, Somló, Badacsony – borvidékeink, amelyeknek a termékeiben kötelezően ott van az ásványosság. A kérdés leginkább az szokott lenni, hogy milyen mértékben. A válaszhoz most el sem kellett utazni hazánk – szerintem legszakrálisabb – hegyére, a hajdani vulkanikus tevékenység szépséges tanújára, azaz a Badacsonyra és társaira: a Szent György-, a Kisörsi-, az Ábrahám- és a Tóti-hegyre, no meg a Csobáncra. A borosgazdák ugyanis Budapestre jöttek, méghozzá a nagykörúti New York szálloda első emeleti Róma termébe. Itt kezdtem meg a kóstolást délután két óra után nem sokkal, majd nagyobb szüneteket tartva a nyolcas zárás előtt nem sokkal távoztam. Tizennégy pincészetet tudtam meglátogatni, s bár alapvetően nem találkoztam hibás vagy barátságtalan borokkal, kifejezetten azok ízlettek, melyekben a kövesség nem fedte el a gyümölcsösséget.

Badacsony Nev Yorkban 2023 - borsmenta.hu

Habzót kerestem kezdésnek, de – valószínűleg nem koncentrálva eléggé – nem találtam. Sebaj, kezdtem az alapoknál, azt gondolván, hogy a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének szortimentje alighanem meg fogja jeleníteni az ideálitipikus badacsonyi karaktert. Sorban: zenit ’22, kéknyelű ’22 (hordóminta), zeus ’22, furmint ’21, késői szüretelésű rózsakő ’21, késői szüretelésű szürkebarát ’16. A későiek kivételével, ahol a cukor lágyítja az ízeket, a „kutatós” borok bizony keményen, mondhatnám kőkeményen ásványosak, és ezen az alapon az adott fajta gyümölcsös, illetve fűszeres jegyei csupán díszek. Mindezzel együtt kivétel nélkül tiszta, jól elkészített italokat kaptam a poharamba.

Badacsony Nev Yorkban 2023 - borsmenta.hu

Két csalódás után az első stand, ahol heurékát kiáltottam, a VáliBoré volt. Rögtön a Luca Bora (ottonel muskotály és budai zöld házasítása, 2022) formájában megtaláltam az egész kóstoló úgynevezett aperitifborát. (A Borjour Magnumon, ahol szintén szenvedtem a bőségtől, ez Káli Balázs Töttöskálja volt számomra.) A kellemes sor további, valamennyien 2021-ből származó elemei: 1. Olaszrizling válogatás: felerészt tartályban, felerészt pedig hordóban készült, aztán egyesítették a kettőt. Ez is szép gyümölcsösséget mutat, de inkább barackos, mintsem almás-körtés világot. 2. Szürkebarát: 36 órás héjon áztatást követően ennek is a felét erjesztették fahordóban, a másik fele tartályba ment, az érlelés körülbelül 8 hónapig tartott. Eredmény: őszibarack és vérnarancs. 3. Kéknyelű: szintén kétféle erjesztéssel, 8 hónapos érleléssel, nagy terméskorlátozással. A legneutrálisabb bor mind közül, vadvirágos, ázott köves illata miatt mégis tud tetszeni. Ideális halkísérő. 4. Tabula Rasa: 80% rajnai rizling, 20% olaszrizling, fahordós érlelés. Tele van citrussal, leginkább érett citrommal, melyen – szerencsére – nem tud felülkerekedni a sósság. 5. Balatoni Syrah: a gyümölcs mellé nagyon szépen simul az étcsokoládé és némi fűszer. Leginkább fekete borsos húsételek ideális kísérőjeként tudom elképzelni.

Badacsony Nev Yorkban 2023 - borsmenta.hu

A Sabarral való – helyszíni – megismerkedés régi tervem, most a szállodában való kóstolással kellett beérnem. A tapasztalat: 1. Kékfrankos rozé ’22: saját és vásárolt szőlőből fele-fele arányban, aztán tartály. Illata édeskés, ízben friss cseresznye és szamóca. 2. Szürkebarát ’22: nagy fahordóban erjesztették, négy hónapig érlelték. Illata ennek is édeskésen vaníliás, pici méz is megjelenik benne, ízében leginkább nektarin fedezhető fel. 3. Rajnai rizling ’22: saját, fiatal ültetvényről, reduktívan. Az őszibarack mellett trópusi jegyek, de a grépfrútos kesernye nem biztos, hogy mindenkinek bejön. 4. Olaszrizling ’21: Bács-hegyi dűlőszelektált szőlő, nyolc hónapot volt hordóban. Krémes, érett, sőt kissé sült almával, körtével teli korty. 5. Cabernet franc ’20: szűretlen tétel. Csokoládéban végződő erősen fekete borsos korty. Jó szerkezetű, de még kerekednie kell és fog is.

Badacsony Nev Yorkban 2023 - borsmenta.hu
 
Számomra az este favoritja az badacsonyi Németh Pince volt, ahol a család minden tagja a vállalkozás szolgálatába állítja tudását és energiáját, nem csoda, hogy ezt logójukon is hangsúlyozzák: „Üdv a családban!” Sikerült egy nagyon szerethető Jázzzi nevű ’22-es gyöngyözővel meglepniük (végre, buborék!), amely annak ellenére, hogy sárga muskotályból készült, egyáltalán nem volt kellemetlenül parfümös. A válogatott szüretből készült olaszrizling és az ugyanilyen elven előállt kéknyelű (mindkettő tavalyi) olyanok, ahogy a nagykönyvben az meg van írva. A legszebb bornak a szintén ’22-es rajnai rizlingjüket találtam, nagyon sok rétege van, mostanában ennél jobb rajnait nem nagyon ittam. Külön pluszpont jár az Ambrózia nevű kései szüretért. Idén egészen biztosan célba veszem őket, amikor majd a hegyen járok!

Badacsony Nev Yorkban 2023 - borsmenta.hu

Az A’Capella Szőlőbirtokot azért nem hagyhattam ki, mert a Zeus Borbárban kóstoltam a kitűnő zeusát. Már nem emlékszem, hogy melyik évjáratból, most mindenesetre a 2021-eset hozta el a kis ábrahámhegyi pincészet, ami finom citromosságával lopta be magát a szívembe. Örömmel nyugtáztam, hogy a ’20-as rajnai rizling, az Iniciálé névre keresztelt rajnai-zeus házasítás (’20), a kékfrankos (’19) is finom, de a kékfrankos siller (’21) ízlett a legjobban. A siller műfajában szerintem van jövő, szeretném, ha fokozatosan trendivé válna.

Badacsony Nev Yorkban 2023 - borsmenta.hu
 
Régi ismerőseimnél is sikerült rövid ideig megállnom. Török Csaba, azaz a 2HA vöröseiben lehetetlen csalódni, ez így volt most is, most sem tudom eldönteni, hogy a Tabunello, a franc vagy a syrah ízlett-e a legjobban. Távozóban lévő lengyel és olasz vendégemnek „kilépőként” egy érett, meleg karakterű bort kértem Éliás Csabától, a Fent a hegyen ’21-es olaszrizling ezt a kritériumot tökéletesen kimerítette, ezúton is köszönjük neki mind a hárman. Ha pedig a Borjour Explore-on a móri Brigád petrezselyemízű ezerjója volt a legkülönlegesebb tétel, akkor itt Szásziék sárgarépaízű, reduktív ’22-es szürkebarátja. Kifejezetten szerettem volna inni újra a tavaly ősszel felfedezett Pressióból. Ez egy 2020-as zeus-sárga muskotály-zöldszilváni cuvée, ifjabb Málik Zoltán ötlete nyomán született. Egyszerre sárgadinnyés, vágott füves és köves, most is nagyon ízlett.

Badacsony Nev Yorkban 2023 - borsmenta.hu

S volt két újonc is a teremben, akiknek a meglátogatásához Nemesgulácsra kell utaznunk. Egyikük az Edvi Illés Badacsony.  Illés Balázs borász hat bort is hozott Budapestre. Két dolog emelendő ki: a legszebb címkék az egész teremben és a rajnai rizling (2020-as évjárat, Némethéké után újabb szép példa a fajtából): ízben zöld teával indít, citromolajjal folytatja, és végül őszibarackosan zár. Másikuk a Jakab Pince, melynek két fehérbora és syrah-ja is megütötte a mércét, de a két ’19-es pinot noir miatt marad emlékezetes: az egyik magyar, a másik francia hordót kapott, 10 hónapon át. Én pedig szeretem az effajta játékokat, amit Jakab Péter borász játszik. Mindkét termelőnek ezúton is sok sikert kívánok!

Badacsony Nev Yorkban 2023 - borsmenta.hu

A Badacsony New Yorkban mára a hazai borvilág nagy presztízsű eseményévé nőtte ki magát. Borszakírók tömege térült-fordult a teremben, így bizonyára sok alapos értékelés született az eseményről. Fentiekben magam csak egy töredéket tudtam bemutatni a kínálatból, de remélem, eleget ahhoz, hogy kedves olvasóink kedvet kapjanak a 2024-es alkalomhoz.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Mese a nagymama szőlőjéről

2016.07.02. | Szabó Edit
Beszélgetés Váli Péterrel Valahogy úgy jártunk Váli Péter pincéjében, mint Kányádi Sándor versében az elveszett török követ. És ez bizony mással is megeshet, ha arra a birtokra téved.…
Beszélgetünk

A kis pincék reneszánsza

2018.02.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Ádám Gáborral
A cserépkályhában lobog a tűz, a Sabar-hegy fölött ragyognak a csillagok. Ádám Gábor gyakorlott mozdulattal nyitja a palackot, mintha dugóhúzóval a kezében született volna. Pedig nincs…
Beszélgetünk

Itt minden évszaknak megvan a maga csodája

2019.04.13. | Szabó Edit
Beszélgetés Szászi Endrével
Tizennyolc hektáros szőlőbirtokán ökogazdálkodást folytat, a borok címkéit a felesége rajzolja. Gyerekkora óta szerelmes Szigliget környékébe, Kabócás fantázianevű olaszrizlingjéért a f…
Beszélgetünk

Ezt tanuljuk életünk végéig

2020.03.28. | Szabó Edit
Beszélgetés Földi Bálinttal
Február vége volt. Virágba borultak a mandulafák, friss fű sarjadt a szőlősorok között. A Sabar-dűlőben béke volt, egy szép év ígérete. Földi Bálint, a Sabar Borház borásza a pince legú…
Beszélgetünk

Az idők szavát meg kell hallani!

2020.09.12. | Vargha Márk
Beszélgetés Török Csabával
Ha balatoni borokról beszélünk, azonnal az olaszrizling vagy a kéknyelű jut eszünkbe; Török Csaba Szent György-hegyi birtoka, a 2HA azonban Toszkána fő fajtájáról, a sangioveséről lett…
Iszunk

Badacsony ismét a New Yorkban járt

2022.04.12. | Szabó Edit
Badacsony végre visszatért a New Yorkba! Közel félszáz kiállító 160 különböző badacsonyi bora közül válogathatott, aki április 9-én ellátogatott a budapesti New York-palota Róma termébe…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)