Bányai Gábor Botond a Borászok Barátja

2021.06.05. | Szabó Edit
A Borászok Borásza díj átadásakor minden évben megválasztják a Borászok Barátját is. Az elismerést az idén Bányai Gábor Botond, a Borigo főszerkesztője kapta…
 

A Borászok Barátja címet olyan civil személy kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. A díjat az év 50 legjobb borásza szavazza meg, és mindig az előző évi díjazott adja át. Mivel 2020-ban a Borsmenta főszerkesztője, Szabó Edit kapta a Borászok Barátja címet, az idén ő mondta a laudációt, és ő köszönthette elsőként a legfrissebb díjazottat. Az alábbiakban Szabó Edit ünnepi beszédét közöljük.


 
Nem minden barátom borász, de majdnem minden borász a barátom. És tavaly úgy döntöttek, hogy én is az ő barátjuk vagyok. Azzá választottak. A borászok barátjának lenni nagy megtiszteltetés, nagy felelősség – és fáradság is: sok bort kell inni.

Az idei jelöltek is elhivatott és szorgalmas, értő borivók. Hazabeszélek, de meggyőződésem, hogy ránk, a borral foglalkozó „nemborászokra” fontos feladat vár, és ha ezt a feladatot komolyan vesszük, nagyban segíthetjük a magyar bor ügyét, a felelős és minőségi borfogyasztás előretörését, a borágazat fejlődését.

Nagyszerű ezen dolgozni, és nagyszerű, hogy ezt a borászok közössége felismerte és elismeri.
Az idei hat jelölt egytől egyig megérdemli ezt az elismerést, és bármelyiküké legyen is a hatalmas pincekulcs, azt mindannyiunk, közös bormunkánk elismerésének fogjuk tekinteni, és amikor majd az ötven díjpalack borait iszogatják otthon, lélekben együtt kortyolunk velük.

És most nézzük, kiket rejt az idei lista:

Ambrus Lajos – József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzőjeVagy ahogy Sümegi Noémi újságíró kollégám fogalmazott egy írásában: író, filozófus, borász, kultúrséf és gasztrosámán, aki Berzsenyi szülőházának szomszédságában, Egyházashetyén éli mindennapjait. Hamvas, Márai és Krúdy óta talán senki nem írt nála többet borról és gasztronómiáról. Ambrus Lajos bort is készít, a szőlőművelést csodálatos, szinte metafizikai tevékenységnek tartja. Sallangmentes, tiszta, nagyon szerethető írásaiból sugárzik az életöröm és a tisztelet. Aki Ambrus Lajost olvas, szinte bizonyosan borivóvá válik, ezért is van az ő neve évek óta ott a kiválasztottak listáján. 
 
Bányai Gábor Botond – borszakíró, a 2004-ben megalakult Borigo főszerkesztőjeTekintve, hogy a boros újságírás egyfolytában nehéz helyzetben van, becsülendő, hogy ilyen kitartóan küzd az elemekkel. Amikor kezdte, még voltak illúziói arról, hogy lesz, aki nemcsak inni szeretné a bort, hanem olvasni is akar majd róla, de – mint ahogy saját bőrünkön is mindannyian tapasztaljuk – ez az áttörés mindmáig nem következett be. Ezért is dicséretes, hogy nem fárad bele, hogy írja a mondatokat napról napra, hogy kiadja a magazint hónapról hónapra. 2014-ben már jelölték a Borászok Barátja díjra, amit akkor is megtisztelőnek érzett. Ha az ő nevét rejti a boríték, személyében egy olyan embert díjaznak a borászok, aki a boros szakújságírás egyik legstabilabb bástyája.

Dr. Fiáth Attila – nemzetközi borakadémikusTalán nincs a magyar boros közéletnek olyan szereplője, akivel többet vitatkoztam volna, mint vele. Bosszantó, hogy mindig ajtóstul ront a házba, hogy úgy képzeli, mindig neki van igaza. Csakhogy az eltelt évek alatt történt valami furcsaság. Vagy ő változott, vagy én, vagy mindketten, de mostanában kénytelen vagyok elismerni, hogy majdnem mindig egyetértek vele – szerencsére csak majdnem –, de bevallom, egyre kevésbé zavar, hogy ő a megmondóember. Különben közgazdász, tanult Budapesten, Cambridge-ben, a Harvard Business Schoolon, és jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. A borral nem egészen egy évtizede kezdett foglalkozni, két évvel később nemzetközi borakadémikus lett, és 2015 óta mindannyian azt reméljük, hogy személyében végre meglesz az első magyar Master of Wine. Én a magam részéről azt kívánom, bár már lenne, hogy kereshessek magamnak valami más izgulnivalót. Saját magát viccesen wine stylistnak hívja. Ha a borászok őt választják, világlátott, komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező ember lesz a barátjuk, aki nem köntörfalaz, és mindig értük haragszik, soha nem ellenük.

Kovacsik Tamás – a 2013-ban nyílt Aszú Étterem borértő tulajdonosaA budapesti Aszú Étterem a belváros egyik frekventált pontján, a Bazilika szomszédságában, turisták által sűrűn látogatott környéken várja a vendégeket. Modern konyhát visznek, de mély tisztelettel tekintenek a tokaji hagyományokra. Az étterem tulajdonosa, Kovacsik Tamás büszke arra, hogy tokaji borlovag. A borlap számos, kizárólag náluk kóstolható különlegességet rejt, így még a legkifinomultabb borínyencek is találnak kedvükre való tételeket a kínálatban. Ha Kovacsik Tamás kapja a díjat, olyan ember munkáját ismerik el a borászok, aki nap mint nap mindent megtesz azért, hogy vendégei jó hírét vigyék a világban a magyar gasztronómiának és a magyar boroknak.

Matt Kramer – amerikai borszakíró, borszakértőMatt Kramer a nemzetközi borsajtó nagy öregje. Dolgozott a The New York Sunnál, publikált a Los Angeles Timesban, 1985 óta pedig rendszeresen ír a Wine Spectatornak. A tokaji aszú nagy rajongója, nemes édes borunkat a világ egyik borcsodájaként tartja számon. Ha ő van a borítékban lévő papíron, bízhatunk benne, hogy a közeljövőben egész Amerika Tokaj nevétől lesz hangos.

Ripka Gergely – borszakíróNevét sokan 2009 táján ismerték meg, amikor független borszakíróként elindította a Táncoló Medve bornaplót. Bár időnként más borvidékekre is elvetődik, nem titkolta soha, hogy érdeklődése középpontjában a Tokaji borvidék áll. „Tokaj-Hegyalja az, amivel életem végéig szeretnék foglalkozni” – mondja, és teszi is, hiszen már egy bő évtizede az itt élő, dolgozó emberek krónikása, az itt születő borok szószólója. Ha őt választják barátuknak a borászok, egy olyan embert díjaznak, aki hittel és lelkesedéssel kíséri minden lépésüket, örömmel ír róluk a blogján vagy akár a rendkívül népszerű Tokaj Guide hasábjain, és értő módon mutatja be boraikat a közönségnek.
 
A boríték egyetlen nevet rejt. Izgultok? Én nagyon!
És íme, álljon itt csupa nagybetűvel: 2021-ben a Borászok Barátja BÁNYAI GÁBOR BOTOND!A Borászok Borásza 2021-ben Bodó Judit tokaji borász lett. Áts Károly laudációját is hamarosan közöljük.A díjazottaknak szívből gratulálunk!

 
Fotó:
Vető Gábor
Borászok Borásza

Beszélgetünk

Konyári János a Borászok Borásza

2018.04.21. | Szabó Edit
Rendes körülmények között most készítenénk vele egy interjút. De a körülmények egyáltalán nem rendesek. Konyári János 2017. május 22-én, 66 éves korában elment...  
Vendégoldal

Ki lesz az idén a Borászok Borásza?

2020.06.09. | Borsmenta
Június 26-án derül ki, hogy ki nyeri az idén a Borászok Borásza, a Jövő Borásza és a Borászok Barátja címet. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az idén lapunk főszerkesztője, Szabó Ed…
Vendégoldal

Íme 5 ufó

2020.07.03. | Borsmenta
A Borászok Borásza díjátadón hagyomány, hogy a jelölteket az előző évi díjazott mutatja be. Az idén a 2019-es év Borászok Borásza, Figula Mihály tartott parádés beszédet. A szöveget vál…
Iszunk

Ki lesz a Borászok Borásza?

2021.06.01. | Virág Orsolya
Az idén 15. alkalommal választják meg a Borászok Borászát. De vajon ki lesz az öt jelölt közül az, aki bekerül a halhatatlanok közé? És ki lesz az idén a Borászok Barátja? A hét végén E…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)