Borjour Viva Italia

2020.02.13. | Vargha Márk
Az olasz borok sokszínű világával ismerkedni mindig öröm. Nemrég a BorJour szervezésében tehettük ezt a budapesti Nemzeti Szállóban…

 


„Egy élet sem elég, hogy kiismerd magad benne” – mondta Orodán György (a CEWI jeles oktatója, a Pomo D’Oro étterem sommelier-je), amikor régi ismerősként odaléptünk hozzá, és az olasz borok kusza világára panaszkodtunk. Az Appennini-félszigeten ugyanis szinte minden világfajta jelen van, de ezt súlyosbítja az a tény, hogy a termesztett autochton fajták listája is végtelennek tűnik. Ennyiféle művelést, eljárást, klasszifikációt, elnevezést és termelőt – legyen az szövetkezet vagy családi pince – lehetetlenség átlátni. Ezért jóval kevésbé biztos kézzel nyúl az egyszeri borkedvelő egy olyan polchoz, ahol olasz borok sorakoznak, mint egy olyanhoz, ahol például spanyolok.



A mindig színvonalas sétáló kóstolórendezvényeket – például a Mátrai Májust – szervező Borjour Tóth Gábor vezette csapata két héttel a legnagyobb, legfontosabb és legismertebb eseménye, a Magnum elé, egyfajta előhangként hirdette meg Viva Italia címet viselő kóstolóját. A cél az volt, hogy négy hazai borkereskedő cég és a – rendezvény gasztronómiai tartalmáért is felelős – Pomo D’Oro legénységének bevonásával felemelő élményekben részesüljön és pozitív képet kapjon a kíváncsi közönség.



Aki bérletet váltott a rendezvényre, 6 bort kóstolhatott a kereskedőknél, tetszőleges sorrendben. Ez volt a kedvcsináló ahhoz, hogy a vendégek a standoknál maradjanak, és az adott borhoz tartozó magyarázat után „szintet lépjenek”, vagyis ugyanabból a szőlőfajtából egy komplexebb, strukturáltabb bort is megkóstoljanak – bár ahhoz is elég változatos volt a kínálat, hogy a többi szőlőfajta borában is elmélyedjünk.



Az estét végül három standnál töltöttük: a kóstolójegyünk valamennyi tételének kipipálása után először Orodán Györgyhöz tértünk vissza. A megkóstolt nyolc borból most csak hármat emelünk ki, de azokat muszáj. Tavasszal egy izgalmasnak ígérkező Trentino-Alto Adige minitúrára készülünk, ehhez kaptunk kitűnő tippet egy-két korty lagrein formájában. Ezt a tipikusan helyi kék szőlőt 400 hektáron termesztik Dél-Tirolban, érett meggyes, fekete bogyós aromái nagyon behízelgőek. A bor készítője Elena Walch. Azt a 2018-as évjáratot kóstoltuk, melyet a Wine Spectator 90 ponttal jutalmazott. Komoly potenciál van benne, alig várjuk, hogy ott is megkóstolhassuk, ahol született.



Toszkánából egy egészen különleges vörös került a poharunkba: a colorino. Ezt a fajtát szinte mindig beházasítják valamilyen cuvée-be, ám a Spinetta pincészet fajtabort készített belőle, lenyűgözően szép eredménnyel. A 24 hónapos hordós érlelés megőrizte a fekete bogyós gyümölcsösséget, és hozzátette a fűszereket, ahogy kell.  

Délebbre haladva egy kicsi és szegény tartomány, Molise meglepő ízvilágú borát kóstolhattuk. A Macchianera cuvée azért hagyott bennünk mély nyomokat, mert még soha nem éreztük, hogy a kökény íze ilyen remek harmóniát alkothat a gyógynövényességgel. Claudio Cipressi 2012-es borát a széles körben elterjedt montepulciano, valamint 15%-ban egy helyi fajta, a tintilia alkotja. 18 hónapos barrique hordós és 6 hónapos palackos érlelés után került piacra. Harmonikus kesernyéje miatt jól illik vadhúsokhoz és érlelt sajtokhoz.



A szemközti standon, Tar Ferenc nemzetközi borakadémikusnál (FineWines) még egy kicsit délebbre „utaztunk”. Három palack sorakozott nála Szicília egyik legjobb termelőjétől, a Tenuta Terre Nerétől. Mi az alap vöröset, az Etna Rossót próbáltuk ki. Az alapanyagul szolgáló nerello mascalese és nerello cappuccio a tűzhányó északi lejtőin termett, így az érett piros gyümölcsösség mellé nagyon komoly ásványosság társul.



Innen Piemont felé vettük az irányt. A Vajra pincészet a hírneves, nagyon magas savú és tanninú, előírás szerint hosszan érlelt barolókban is profi, de Claré nevű borával nekünk azt mutatta meg, hogy egy 2018-as, a barolóhoz hasonlóan 100%-ig nebbiolóból készült bor is lehet kiváló. Héjon tartva, tartályban, majd palackban erjesztik. Az eredmény: friss piros gyümölcsök, lágy tanninok, enyhe pezsgés. Ízlelgetve arra gondoltunk, egy rozé kacsamell mellé elképzelni sem tudnánk ideálisabbat.



A népszerű pugliai fajta, a primitivo is nagy kedvencünk. A bogyók különböző fázisú érettsége miatt egyszerre van benne zöldesség és édesség. Ezek jó aránya esetén, mely itt különösen a szüret időpontjának jó megválasztásán múlik, egy magát nagyon itató bor születik, amiért nehéz nem rajongani.

A talján csizma sarkának másik fontos fajtája a negroamaro. Fiatalon fekete bogyós gyümölcsös, vadcseresznyés, dohányos, míg éretten aszalt szilvás, borókabogyós, gyógynövényes. Opavszky Zsolt (Vinum Regnum) jóvoltából mindkét fajtát volt szerencsénk kóstolni, mert a San Marzano szövetkezetnél magas fokon állítják elő őket évtizedek óta. S ha már évtizedeket említünk: az este csúcspontjaként a pincészet a fennállásának ötvenedik évfordulójára készített Cinquanta nevű házasításában egyesítette igazán e két fajta erényeit. A 12 hónapos barrique hordós érlelés hihetetlen rétegzettséget adott a már tartályban sem épp mindennapi kreációnak.



Bár egyáltalán nem éreztük magunkat elnehezültnek, búcsúzni mégis egy fehéret választottunk: a San Marzano sauvignon-malvasia cuvée-je virágos könnyedségével, vibráló savaival és ásványosságával bizonyította, hogy ha halételeikhez és salátáikhoz szeretnének inni valami jót a pugliaiak, nem muszáj vörösben gondolkozniuk.



Ha telt volna erőnkből, szívesen folytattuk volna még a sort. Olasz borokat kóstolni mindig izgalmas, de választásunkat könnyíti, ha avatott szakemberek vezetnek be minket ebbe a sokszínű és sokszólamú világba. Tegyük ezt minél gyakrabban! Vivát Olaszország!
 
Fotó:
Vargha Márk

Utazunk

Hétvége Szicíliában 1.

2016.02.08. | Szabó Edit
Catania   A rejtett zugok, a bezáruló-kitáguló terek komótos bebarangolása, a  kávézók, éttermek kínálatának alapos érzékszervi vizsgálata itt a legnagyobb élmény...  
Utazunk

Puglia pár percben 1.

2016.04.12. | Szabó Edit
Bari   Reggeli fények, délutáni árnyékok, esti hangulatok, szagok és ízek, kisebb-nagyobb meglepetések: épp, amit várunk, ha rövid időre kiszakadunk az itthoni hétköznapokból. &nb…
Eszünk

Puglia pár percben 2.

2016.04.19. | Szabó Edit
A poliptanya, ahol desszertet nem kértünk   Sokcsillagos élmény nem csillagászati áron. Vigyázat, a nyugalom megzavarására alkalmas tartalom!  
Utazunk

Puglia pár percben 3.

2016.05.17. | Szabó Edit
Észak Dél „ellen”   Baritól mehetünk északnak vagy délnek, a part mentén rengeteg vonzó kisváros vár felfedezésre. Mindenütt akad pár szép templom, minimum egy impozáns erődítmény,…
Utazunk

Puglia pár percben 4.

2016.05.24. | Szabó Edit
Lenn délen édes   Monopoli a megunhatatlan hangulatú „mediterránság” mintapéldája, de Polignano a Mare óvárosába is nehéz nem beleszeretni. Ott jártunkkor fürödni még nem igen akar…
Utazunk

Barolo és szarvasgomba

2016.11.03. | Robotka Gábor
Hétvége Piemontban
Piemont ősszel a legjobb, és nem csupán a környék híressége, a fehér szarvasgomba miatt…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (191) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (40) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)