Vissza

Bükk + Avas = Miskolc

2021.09.02. | Juga Péter
Úgy tűnik, az újraéledő Avasi Présház a Bükki borvidék és a történelmi Avas újjászületésének szimbólumává válik. Az itt megrendezett Bükk+ rendezvénysorozat egyre több látogatót vonz, és szerencsére nem csak Miskolc környékéről…
 


Gyilkosság a Lonovics utcában! – olvashatták a Reggeli Hírlapban 1928 márciusában a korabeliek, amikor a mai miskolci Avasi Présház elődjének pincejárataiban gyilkosság áldozata lett az épületet vigyázó lelkész…

Nem is gondolnánk, hogy a miskolci Avas milyen izgalmas és mozgalmas múltra tekint vissza, amelyből a hátborzongató történetek éppúgy nem hiányozhatnak, mint a boldog pillanatok. A mai Avasi Présház az eredetileg itt álló épület rekonstrukciója, amelyet az ’50-es években megromlott állapota miatt teljesen lebontottak. A több szinten futó pincerendszer megmaradt alatta, viszont magát az épületet az alapoktól kellett újjáépíteniük a tulajdonosoknak. Jelenleg borászat működik benne a legmodernebb berendezésekkel, emellett a konferenciaterem és egy hatalmas udvar ad helyet a különféle rendezvényeknek. Összességében tehát az Avasi Présház a Bükki borvidék és a történelmi Avas újjászületésének szimbóluma. Nem véletlen tehát, hogy éppen erre a helyszínre álmodták meg Bükk+ című rendezvénysorozatukat a Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület tagjai.



„A Bükk+ rendezvénysorozat célja, hogy a több száz éves múltra visszatekintő miskolci történelmi Avason egy rendszeres borszakmai eseménnyel járuljunk hozzá a legendás városrész újbóli felemelkedéséhez” – írják a rendezvény megálmodói.

A sorozat összefoglaló címe tehát a Bükk+, de az egyes események tematikáját mindig a pluszjel után álló kiegészítés mutatja meg. Épült már program a Bükki és a Tokaji borvidék kapcsolatára Bükk+Tokaj címmel, de volt már Bükk+Mátra, Bükk+Felvidék is. Augusztus elején a régi magyar szőlőfajtákat vették górcső alá, és vendégként meghívták Szentesi József borászt, akit mindenki a filoxéravész előtti fajták újra felfedezőjeként ismer. A borász nem érkezett üres kézzel, budaörsi pincéjéből magával hozott néhány palackot, így a Présház udvarán megrendezett kóstolón bárki megízlelhette, milyen bort ad a vörös dinka, a fehér gohér, a lisztes, a furmint, a csókaszőlő, a laska, a tarcali kék vagy a fekete muskotály. A rég elfeledett magyar fajták borait nagy kíváncsisággal és nyitottsággal kóstolta a közönség.


 
Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület az Avas történelmét tárja fel, illetve a kulturális, irodalmi életet pezsdíti fel tevékenységével. Az Avasi Értéktárban általában helyi kötődésű írók és költők művei, valamint tudományos munkák jelennek meg Miskolccal vagy az Avassal kapcsolatban. Kapusi Krisztián történész, a „miskolci hegy” talán legjobb ismerője rendszeresen tart túrákat, bejárásokat – izgalmas előadások kíséretében.



A bükki borászatok számára ez a rendezvény különösen jó lehetőég a fogyasztókkal való kapcsolatteremtésre vagy a már meglévő kapcsolatok elmélyítésére. A borvidék borai egyre több miskolci étteremben és vendéglátóhelyen megtalálhatóak, és a Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület nem titkolt célja, hogy még nagyobb figyelmet kapjanak ezek a tételek.



A Bükk+ rendezvénysorozatnak a borok mellett a gasztronómia is meghatározó eleme. Egy-egy eseményen a helyi éttermek fogásaiból válogathatunk – általában az aktuális borkínálatra hangolva.
Úgy tűnik, az Avas lassan-lassan ismét a találkozások helyévé válik. A történelem során oly sokszor vállalta már magára ezt a szerepet, és örömmel látjuk, hogy még mindig jól áll neki!
 
Fotó:
facebook

Beszélgetünk

A szőlőben nincs enter

2016.11.26. | Szabó Edit
Beszélgetés Szentesi Józseffel
Gyerekkorában folyton az esőt várta, aztán megcsípte a csókaszőlő-vírus.Most a tihanyi kék és a feketefájú bajor verseng a kegyeiért. Szentesi József nagy álmodozó, mégis folyton mi ébr…
Iszunk

Demijohn nyári portfólió-kóstoló

2020.11.06. | Vargha Márk
A nyár egyik kellemes, nagyobb nyilvánosság előtt zajló boros eseménye a Demijohn csapatának portfólió-kóstolója volt a Haris Parkban…  
Beszélgetünk

Lestoppoltam Szepsy Istvánt

2020.12.05. | Szabó Edit
Beszélgetés Palkó Gabriellával
Lám, mi minden történhet egy stoppoló egyetemistával, ha éppen Szepsy István veszi fel! Interjúnkban Palkó Gabriella, az abaújszántói Palkó Borok borásza mesél…  
Beszélgetünk

A Tokaj Gin sztori

2021.03.20. | Juga Péter
Beszélgetés Mészáros-Komáromy Dénessel
A Seven Hills Distillery whisky- és ginlepárló alig fél éve indult Bodrogkisfaludban, de már két komoly nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek. A siker titkáról a tulajdonost, Mészáros-Kom…
Beszélgetünk

Hegyalja fekete báránya

2021.05.08. | Juga Péter
Beszélgetés Gubicskó Lászlóval
A Tokaj-Hegyalján 2015 óta működő Szélkiáltó Pince az idei Tokaj Guide-ban elnyerte „az év felfedezettje” címet. A pince tulajdonosa, Gubicskó László kreatív, kísérletező, olykor igazi…
Eszünk

Sub Rosa – „kávé bizalmasan”

2021.08.21. | Juga Péter
Idén áprilisban nyílt meg Miskolc főutcáján a Sub Rosa Cafe. A kultúra és a gasztronómia összefonódásából létrejött találkozóhely art deco stílusával a múlt század kávéházi hangulatát i…

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)