Eszünk

Sub Rosa – „kávé bizalmasan”

Sub Rosa – „kávé bizalmasan” című cikk borítóképe
2021. 08. 21. | Juga Péter
Idén áprilisban nyílt meg Miskolc főutcáján a Sub Rosa Cafe. A kultúra és a gasztronómia összefonódásából létrejött találkozóhely art deco stílusával a múlt század kávéházi hangulatát idézi meg – jelenkori köntösben…

Egy kis történelem…

Miskolc szívében, a Nemzeti Színház közvetlen szomszédságában működött 1962-től az állami Képcsarnok hálózat részeként a miskolci Képcsarnok galéria, ami művészek sokaságának munkáit fogadta be és állította ki. Népszerű és sokak által kedvelt hellyé vált az évek során, így nem csoda, hogy a hálózat megszűnése után (2008) az üzletet bérlő házaspár tovább folytatta a művészet szolgálatát, így tengernyi alkotást sikerült még kiállítaniuk. Végül a tavalyi, embert próbáló év jelentette a nagy múltú galéria végét, a kirakatot lefóliázták, az alkotásokat pedig visszaszállították a művészeknek.

Ekkor látta meg a fantáziát az üresen álló Képcsarnokban két elkötelezett miskolci, Madaras Péter és Kiss Roland. A galéria szelleméhez igazodva olyan magas minőségű helyet álmodtak a falak közé, amely nem csupán a miskolci és a hazai, de még a külföldi közönség számára is izgalmas lehet. Mindketten úgy látják, hogy egyre több nívós vendéglátóhely nyílik a jövőben Miskolc főutcáján, így a város ezáltal is vonzó turistacélponttá válhat.

Kávézó, bár, galéria

A többfunkciós szórakozóhely – kávézó, bár és galéria – egyszerre hívogatja a művészetkedvelőket, a minőségi kávék és a finom italok szerelmeseit.A tulajdonosok a kulturális programokat is szeretnék rendszeressé tenni, és rendezvényeikkel megőrizni a galéria szellemiségét. Néhány hete például Jim Morrison halálának 50. évfordulójára készült egy előadás, amelyben Harsányi Attila Jászai Mari-díjas színművész interpretációjában hallhattuk az Amerikai imát, de itt mutatták be az Avasi Értéktár 12. kötetét is Avasi Museum címmel. A borrajongók kedvéért tesszük hozzá, hogy a kötet a történelmi Avast, Miskolc méltán híres pincesorait, borútjait mutatja be. A tulajdonosok tervei között szerepel továbbá, hogy időszakos képzőművészeti kiállítások is helyet kapjanak a kávézó különtermében.

A helyiség számos védett építészeti elemmel rendelkezik, olyan iparművészeti alkotásokról van szó, amelyek alapvetően meghatározták a belső dizájn alakulását. Ilyen a lépcső, a korlát, a két oszlop, a csillár, de még a bejárati ajtó kilincse is.Az egyedülálló elemek tulajdonképpen megadták a berendezés színeit és formáit, a belső teret Juhász Erus lakberendező, a kávézó arculatát pedig Gergovszki Gábor képzőművész tervezte.

Miből választhatunk?

Kávék, üdítők és frissen préselt gyümölcslevek szerepelnek a repertoárban, valamint a nemzetközi alkoholos italok különös figyelemmel összeállított sora mellett nagy hangsúlyt kap a magyar bor, pezsgő, pálinka és gin is.

A kiváló dűlőkkel rendelkező Bükki borvidék talán az egyik legkevésbé ismert a hazai 22-ből, ugyanakkor az utóbbi években rengeteg színvonalas borászat jött létre és készíti jobbnál jobb tételeit ezeken a területeken. A Gallay Kézműves Pince például egy külön tételt dedikált a kávézónak Sub Rosé néven, amelynek elnevezése kifejezetten adta magát…

Érdemes még kitérni a Tokaj-Hegyalján, Bodrogkisfaludon készülő Tokaj Ginre is, amely három nemzetközi díjjal a világ legjobb kortárs ginjének címét is birtokolja. A Sub Rosa Cafe közönsége kifejezetten elöl jár eme különleges ital fogyasztásában…

Az italok mellé kézműves süteményeket és friss, helyben készített szendvicseket kínálnak.Az előbbiek Nagy-Nádházi Réka cukrász műhelyéből érkeznek Monokról – aki teheti, mindenképpen kóstoljon beléjük, könnyen rabul ejtik az embert… A mennyiséggel pedig nem kell törődni, hiszen „sub rosa” fogyaszthatunk!

Időnként rendhagyó kulináris élményekben is részünk lehet a kávézó teraszán, ahol Pethő Tomi Gasztroad sorozatának részeként mindig az évszaknak és az alkalomnak megfelelő ételeket párosít egy-egy borral.

Miskolc gyönyörű hellyel gazdagodott az idén, aki a városban jár, annak szinte kötelező programelem. Az sem kizárt, hogy valaki kifejezetten a „titkok kávézója” miatt ejti útba az acélvárost, vagy a közeli színház valamelyik előadására érkezvén itt frissíti fel magát egy jó kávéval.

Fotó:
facebook

Utazunk
Startol az első BOLDOGkisfalud Feszt! című cikk borítóképe

Startol az első BOLDOGkisfalud Feszt!

2021. 06. 22. | Virág Orsolya
Bor, zene, boldogság – kell ennél több? Ezt kínálja június 25-27. között Tokaj-Hegyalja szívében az első BOLDOGkisfalud Feszt. A Borsmenta tesztelte a helyszínt, a részvétel kötelező!
Beszélgetünk
A Tokaj Gin sztori című cikk borítóképe

A Tokaj Gin sztori

2021. 03. 20. | Juga Péter
Beszélgetés Mészáros-Komáromy Dénessel
A Seven Hills Distillery whisky- és ginlepárló alig fél éve indult Bodrogkisfaludban, de már két komoly nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek. A siker titkáról a tulajdonost, Mészáros-Komáromy Dénest faggattuk…
Beszélgetünk
Házhoz megy a Világbéke című cikk borítóképe

Házhoz megy a Világbéke

2020. 03. 21. | Szabó Edit
Beszélgetés Dudás Szilárddal
Az encsi Anyukám mondta, valamint a miskolci Pizza, Kávé, Világbéke is bezárt, de a Dudás testvérek nem bocsátják el a munkatársaikat. Miskolcon átálltak a házhoz szállításra, és bíznak benne, hogy sikerül átvészelniük a nehéz időket…
Eszünk
A Dűlő című cikk borítóképe

A Dűlő

2018. 04. 28. | Szabó Edit
Világos terek, kényelmes székek, ínycsiklandó illatok, élményszámba menő ízek – néhány szóban összefoglalva ez a miskolci Dűlő. A Baranczó Attila és Latorcai Csaba neve által fémjelzett helyet sokan a város legjobb éttermeként tartják számon, nem is érdemtelenül…
Eszünk
Desszertem című cikk borítóképe

Desszertem

2017. 12. 20. | Szabó Edit
Kekszek, piték, színes torták, vajpuha krémek, omlós linzerek: édes kísértés, aminek ellenállni képtelenség. Szerencsére nem is kell, a miskolci Desszertem Cukrászműhely folyamatosan változó kínálata egyszerűen tökéletes és megunhatatlan…
Beszélgetünk
Nyílik a Világbéke – megírom! című cikk borítóképe

Nyílik a Világbéke – megírom!

2017. 09. 14. | Szabó Edit
Beszélgetés Dudás Szabolccsal
Áprilisban felröppent a hír: pizzázót nyit Miskolcon az encsi Anyukám mondta étterem csapata. Megkérdeztük Dudás Szabolcsot, hogy halad a projekt…