Vissza

Sub Rosa – „kávé bizalmasan”

2021.08.21. | Juga Péter
Idén áprilisban nyílt meg Miskolc főutcáján a Sub Rosa Cafe. A kultúra és a gasztronómia összefonódásából létrejött találkozóhely art deco stílusával a múlt század kávéházi hangulatát idézi meg – jelenkori köntösben…


Egy kis történelem…

Miskolc szívében, a Nemzeti Színház közvetlen szomszédságában működött 1962-től az állami Képcsarnok hálózat részeként a miskolci Képcsarnok galéria, ami művészek sokaságának munkáit fogadta be és állította ki. Népszerű és sokak által kedvelt hellyé vált az évek során, így nem csoda, hogy a hálózat megszűnése után (2008) az üzletet bérlő házaspár tovább folytatta a művészet szolgálatát, így tengernyi alkotást sikerült még kiállítaniuk. Végül a tavalyi, embert próbáló év jelentette a nagy múltú galéria végét, a kirakatot lefóliázták, az alkotásokat pedig visszaszállították a művészeknek.

Ekkor látta meg a fantáziát az üresen álló Képcsarnokban két elkötelezett miskolci, Madaras Péter és Kiss Roland. A galéria szelleméhez igazodva olyan magas minőségű helyet álmodtak a falak közé, amely nem csupán a miskolci és a hazai, de még a külföldi közönség számára is izgalmas lehet. Mindketten úgy látják, hogy egyre több nívós vendéglátóhely nyílik a jövőben Miskolc főutcáján, így a város ezáltal is vonzó turistacélponttá válhat.  



Kávézó, bár, galéria

A többfunkciós szórakozóhely – kávézó, bár és galéria – egyszerre hívogatja a művészetkedvelőket, a minőségi kávék és a finom italok szerelmeseit. A tulajdonosok a kulturális programokat is szeretnék rendszeressé tenni, és rendezvényeikkel megőrizni a galéria szellemiségét. Néhány hete például Jim Morrison halálának 50. évfordulójára készült egy előadás, amelyben Harsányi Attila Jászai Mari-díjas színművész interpretációjában hallhattuk az Amerikai imát, de itt mutatták be az Avasi Értéktár 12. kötetét is Avasi Museum címmel. A borrajongók kedvéért tesszük hozzá, hogy a kötet a történelmi Avast, Miskolc méltán híres pincesorait, borútjait mutatja be. A tulajdonosok tervei között szerepel továbbá, hogy időszakos képzőművészeti kiállítások is helyet kapjanak a kávézó különtermében.



A helyiség számos védett építészeti elemmel rendelkezik, olyan iparművészeti alkotásokról van szó, amelyek alapvetően meghatározták a belső dizájn alakulását. Ilyen a lépcső, a korlát, a két oszlop, a csillár, de még a bejárati ajtó kilincse is. Az egyedülálló elemek tulajdonképpen megadták a berendezés színeit és formáit, a belső teret Juhász Erus lakberendező, a kávézó arculatát pedig Gergovszki Gábor képzőművész tervezte.


 
Miből választhatunk?

Kávék, üdítők és frissen préselt gyümölcslevek szerepelnek a repertoárban, valamint a nemzetközi alkoholos italok különös figyelemmel összeállított sora mellett nagy hangsúlyt kap a magyar bor, pezsgő, pálinka és gin is. 

A kiváló dűlőkkel rendelkező Bükki borvidék talán az egyik legkevésbé ismert a hazai 22-ből, ugyanakkor az utóbbi években rengeteg színvonalas borászat jött létre és készíti jobbnál jobb tételeit ezeken a területeken. A Gallay Kézműves Pince például egy külön tételt dedikált a kávézónak Sub Rosé néven, amelynek elnevezése kifejezetten adta magát…

Érdemes még kitérni a Tokaj-Hegyalján, Bodrogkisfaludon készülő Tokaj Ginre is, amely három nemzetközi díjjal a világ legjobb kortárs ginjének címét is birtokolja. A Sub Rosa Cafe közönsége kifejezetten elöl jár eme különleges ital fogyasztásában…



Az italok mellé kézműves süteményeket és friss, helyben készített szendvicseket kínálnak. Az előbbiek Nagy-Nádházi Réka cukrász műhelyéből érkeznek Monokról – aki teheti, mindenképpen kóstoljon beléjük, könnyen rabul ejtik az embert… A mennyiséggel pedig nem kell törődni, hiszen „sub rosa” fogyaszthatunk!

Időnként rendhagyó kulináris élményekben is részünk lehet a kávézó teraszán, ahol Pethő Tomi Gasztroad sorozatának részeként mindig az évszaknak és az alkalomnak megfelelő ételeket párosít egy-egy borral.



Miskolc gyönyörű hellyel gazdagodott az idén, aki a városban jár, annak szinte kötelező programelem. Az sem kizárt, hogy valaki kifejezetten a „titkok kávézója” miatt ejti útba az acélvárost, vagy a közeli színház valamelyik előadására érkezvén itt frissíti fel magát egy jó kávéval.
 
Fotó:
facebook

Beszélgetünk

Nyílik a Világbéke – megírom!

2017.09.14. | Szabó Edit
Beszélgetés Dudás Szabolccsal
Áprilisban felröppent a hír: pizzázót nyit Miskolcon az encsi Anyukám mondta étterem csapata. Megkérdeztük Dudás Szabolcsot, hogy halad a projekt…  
Eszünk

Desszertem

2017.12.20. | Szabó Edit
Kekszek, piték, színes torták, vajpuha krémek, omlós linzerek: édes kísértés, aminek ellenállni képtelenség. Szerencsére nem is kell, a miskolci Desszertem Cukrászműhely folyamatosan vá…
Eszünk

A Dűlő

2018.04.28. | Szabó Edit
Világos terek, kényelmes székek, ínycsiklandó illatok, élményszámba menő ízek – néhány szóban összefoglalva ez a miskolci Dűlő. A Baranczó Attila és Latorcai Csaba neve által fémjelzett…
Beszélgetünk

Házhoz megy a Világbéke

2020.03.21. | Szabó Edit
Beszélgetés Dudás Szilárddal
Az encsi Anyukám mondta, valamint a miskolci Pizza, Kávé, Világbéke is bezárt, de a Dudás testvérek nem bocsátják el a munkatársaikat. Miskolcon átálltak a házhoz szállításra, és bíznak…
Beszélgetünk

A Tokaj Gin sztori

2021.03.20. | Juga Péter
Beszélgetés Mészáros-Komáromy Dénessel
A Seven Hills Distillery whisky- és ginlepárló alig fél éve indult Bodrogkisfaludban, de már két komoly nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek. A siker titkáról a tulajdonost, Mészáros-Kom…
Utazunk

Startol az első BOLDOGkisfalud Feszt!

2021.06.22. | Virág Orsolya
Bor, zene, boldogság – kell ennél több? Ezt kínálja június 25-27. között Tokaj-Hegyalja szívében az első BOLDOGkisfalud Feszt. A Borsmenta tesztelte a helyszínt, a részvétel kötelező! &…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)