Cabernet franc teszt 2023

2023.03.13. | Szabó Edit
A Borsmenta legújabb tesztjén a hazai cabernet franc borokat vettük górcső alá. Kiváló tételeket kóstoltunk az ország 6 borvidékének 13 pincészetétől. A dobogóra egy villányi, egy balatonboglári és egy egri bor került…


Legutóbb 2019 januárjában tartottunk cabernet franc tesztet a Borsmenta csapatával, itt volt hát az ideje, hogy újra feltérképezzük a hazai kínálatot. Felhívásunkra 13 pincészet 15 bora érkezett be, közülük 8 volt villányi, 3 mátrai, Egert, Sopront Balatonboglárt és Szekszárdot pedig 1-1 tétel képviselte.

Évek óta ez volt az első olyan bortesztünk, amely után nem maradt bennünk hiányérzet. Valamennyien egyetértettünk abban, hogy a fajta nagyon szép arcát mutatta, szinte kivétel nélkül mindegyik tételt volt okunk szeretni, és sok volt közülük igazán emlékezetes. Örömmel fedeztük fel, hogy még a vártnál is kevesebb volt a vaskos, túlhordózott bor, a kóstolt tételek inkább a gyümölcsösségről és az eleganciáról szóltak.

Cabernet franc teszt 2023 - borsmenta.hu

Hogy mit kell tudnunk a cabernet franc szőlőfajtáról, és hogy mi jellemzi a belőle készült borokat, azt a legutóbbi tesztünkről szóló beszámolónkban részletesen kifejtettük. Aki szeretné feleleveníteni a tudását, kattintson IDE!
 
Cabernet franc teszt 2023 - borsmenta.hu

A Borsmenta cabernet franc tesztjét szokás szerint a Fill The Winebox borbárban tartottuk. A sorrendet az átlagpontszámok alapján állítottuk fel. Mivel az ötödik helyen holtverseny alakult ki, a top 5-ös listára két villányi, egy balatonboglári, egy egri, egy szekszárdi és egy mátrai bor került fel.

 
Az egyik ötödik – Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet: Cabernet Franc 2020

Cabernet franc teszt 2023 - borsmenta.hu

A 25 hektáros szőlőbirtokot Szőke Mátyás alapította 1987-ben. A mára legendává vált mátrai borász nagyon sokat tett azért, hogy hazánk második legnagyobb borvidéke a borkedvelő közönség és a szakma szemében egyaránt ismertebbé és kedveltebbé váljon. Munkája elismeréseként 2017-ben megkapta Az év bortermelője címet. Matyi bácsi különleges alakja és kedves színfoltja volt a Mátrai borvidéknek; 2021. június 21-én távozott közülünk. A teszten szereplő bor szüreti időszakában még aktívan dolgozott, de az eredmény már az unoka, Matyi keze munkáját dicséri, aki nagyapja után felelősséggel viszi tovább a pincészetet
.
A filigrán, lendületes, kedvesen fűszeres cabernet franc szép példája annak, hogy milyen izgalmas borokat ad a Mátrai borvidék. Vegetális, szárított paradicsomos, enyhén füstös világa miatt az olasz konyha remekei mellé töltenénk pohárba leginkább.


A másik ötödik – Hetényi Pincészet: Cabernet Franc 2020

Cabernet franc teszt 2023 - borsmenta.hu


A mecseknádasdi Hetényi családban már a hatodik generáció óta száll a borkészítés hagyománya apáról fiúra. A pincészet új időszámítása 1992-ben indult, a családfő, Hetényi János akkor lehelt új életet a vállalkozásba, amely szépen gyarapodott az eltelt évek alatt. Mára már a család minden tagja a pincészetben dolgozik, és a birtokközpont épülete nem csupán a borok, hanem a szálló- és kóstolóvendégek „otthona” is. Hetényiék büszkék arra, hogy környezettudatosan gazdálkodnak, és a vendéglátásban felhasznált zöldségek java részét is saját maguk termelik. A borokat a családfő, Hetényi János készíti.
 
A 2020-as Hetényi cabernet franc legfőbb erénye a könnyed elegancia. A csipkebogyós, ribizlis, vadmálnás karakter kellemes fanyarsággal vonul végig a boron, egységben tartva a kompozíciót. Könnyen iható, barátságos cabernet franc, amelyet legszívesebben bruschettához vagy carpaccióhoz szolgálnánk fel.


A negyedik – Rejiji Wines: Super Premium Villányi Franc 2017

Cabernet franc teszt 2023 - borsmenta.hu

A szokatlan nevű villányi borászatot a finn Reijo Itkonen és magyar felesége, Pap Judit alapította 2012-ben, de mivel boraik nagy részét külföldön értékesítik, itthon egészen az utóbbi évekig alig-alig hallottunk róluk. Környezettudatosan gazdálkodnak, területeiket 2016 óta organikusan művelik. Boraikat a jól ismert helyi borász. Theisz András készíti. Kóstolóhelyük Villány főutcáján várja a vendégeket, ott bárki hozzáférhet a teljes szortimenthez.

A 2017-es Super Premium Villányi Franc remekül példázza, hogy mit tud a cabernet franc Villányban, egy kiemelkedően jó évjáratban. Sötét, telt és gazdag, illatában és ízében a piros és fekete bogyós gyümölcsök sokaságával. Selymes és mély bor, érezhetően komoly alapanyagból készült. Noha már a hatodik évét tapossa, még mindig fiatalnak tűnik. Szívesen kóstolnánk vissza 4-5 év múlva, csak félő, hogy már nem lesz belőle.


A harmadik – Havas & Timár Pincészet: Franom 2018

Cabernet franc teszt 2023 - borsmenta.hu

Havas Balázs szakácsnak indult, és bizonyára akkor is jól jártunk volna, ha ennél a szakmánál marad. Ha a kíváncsiság, a tudásvágy és a szorgalom tehetséggel párosul, a határ legfeljebb a csillagos ég. Balázst viszont annyira érdekelte az ételek és a borok sajátos viszonya, hogy a vendéglátós képzés után azonnal megszerezte a borászi oklevelét a budafoki Soós István Borászati Szakképzőben, majd meg sem állt a Corvinus Egyetem szőlész-borász szakáig. Az egri pincészetet gyerekkori barátjával, Timár Lászlóval ketten alapították, a borokat Balázs készíti, aprólékos műgonddal, figyelemre méltó precizitással. Kis kóstolóteraszuk rendkívül vonzó, aki arra jár, ne hagyja ki!

A Franom igazi közönségkedvenc, aki hallott már a pincészetről, ezt a bort biztosan kóstolta. A 2018-as komoly évjárat volt Egerben, ennek is köszönhető, hogy a tökéletes alapanyagból emlékezetes bor született. Szép, gazdag cabernet franc csokis, mentás, áfonyás ízekkel, selymes textúrával. Csendes borozgatáshoz vagy érett sajtok mellé ajánljuk.


A második – Kislaki Bormanufaktúra: Franc Válogatás 2019

Cabernet franc teszt 2023 - borsmenta.hu


Légli Géza nem akart borász lenni. Ezt a mesterséget űzte az édesapja meg a bátyja, Ottó is, így hát úgy döntött, kitanulja a fazekas mesterséget, ahogyan a harmadik fivér, Attila. Aztán mégiscsak elkezdte vonzani a szőlő. Kicsiben indult, és eleinte eladta a megtermelt gyümölcsöt, de aztán elkezdett borokat készíteni. A 2006-os évjáratával robbant be a boros közéletbe, és azóta nem kérdés, hogy mi a mestersége. Ültetvényeit organikusan műveli, tiszteletben tartva a természetet. Szőlőskislaki birtokközpontja valóságos zarándokhely, ahol mindig szívesen látják a vendéget.

A 2019-es Franc Válogatás a Landord-dűlő terméséből készült. Palackozás előtt egy évig 300 literes tölgyfa hordóban, majd egy évig tartályban érlelték. Sűrű, fűszeres bor lett az eredmény, bársonyos textúrával, érett tanninokkal, jó savakkal és egy pici sóssággal a végén. Gazdag bor, de nem nehézkes, finom rétegeit izgalmas felfejteni. Vadhúsból készült ételekhez vagy étcsokoládés desszertek mellé kínálnánk.


Az első: Zsirai Pincészet: Villányi Franc 2020Zsirai Csaba mindig arról ábrándozott, hogy ha nyugdíjba megy, szőlőt művel és bort készít. Ezért vásárolt szőlőterületeket három magyar borvidéken is. Meglett a mádi 14,5 hektár, a somlói másfél, meg a palkonyai kettő, de élveznie már nem adatott meg. A birtokokat a család vette gondozásba, szigorúan eltökélve, hogy valóra váltják a családfő álmát.

A tesztet megnyert cabernet franc a palkonyai területekről készült, ahol a talaj mészkőtartalma segít a savak megőrzésében. Sokrétű, gazdag, intenzív bor, édesfűszerekkel, piros bogyós gyümölcsösséggel, tökéletes arányokkal. Legfőbb értéke az eleganciája, szép, rétegzett és mély, mégis könnyű inni. Kiválóan passzol marhahúsos ételekhez és érett sajtokhoz.


A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:Robert Smyth (borszakíró), Roszik Zsófia (Monarchia Borkereskedés), Kiss Michał (blogger), Mong Zoltán (Fill the Winebox), Száraz Krisztián (Borgonista), dr. Vargha Márk (Borsmenta), Pesti Eszter (Borsmenta), dr. Nádasi Eszter (Borsmenta) és Szabó Edit (Borsmenta).


Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:

Cabernet franc teszt 2023 - borsmenta.hu

Csányi Pincészet: 
KőVilla Válogatás Villányi Franc 2018 – Hársos szelekció; GoBriSKR Cabernet Franc 2019; Havas & Timár: Franom 2018; Hetényi Pincészet: Cabernet Franc 2020; Heumann Pincészet: La Trinitá Villányi Franc 2018; Ipacs Szabó Birtok: Nászút helyett 2019; Jackfall Bormanufaktúra: Cabernet Franc 2017, Villányi Franc 3H 2019; Kislaki Bormanufaktúra: Franc Válogatás 2019; Rejiji Wines: Super Premium Villányi Franc 2017; Ruppert Borház: Villányi Franc 2018; Steigler Pince: Premium BIO Cabernet Franc 2020; Szőke Mátyás & Zoltán Pincészet: Cabernet Franc 2013, Cabernet Franc 2020; Zsirai Pincészet: Villányi Franc 2020.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap

Iszunk

Kislaki királyság

2016.05.20. | Szabó Edit
  Balatonboglárt magunk mögött hagyva vidáman fordulunk a hegynek. Csak hadd csillogjon a tó magának, minket most más kaland vár. Légli Géza május 28-án ismét szélesre tárja kis bi…
Beszélgetünk

Értelem és érzelem

2016.05.28. | Szabó Edit
Beszélgetés Zsirai Katával
A nagyatádi matematika-tanárnő olyan lelkesedéssel tanította tárgyát, hogy a kis Zsirai Kata tízévesen eldöntötte, ő is erre a pályára lép. Hogy hogyan került mégis egyik napról a másik…
Utazunk

Nem csak fiataloknak!

2017.04.18. | Szabó Hajnalka
Eger 1. A Havas & Tímár Pincészet
Eger az egyik legnépszerűbb hazai turisztikai célpont, osztálykirándulásaink első állomása, romantikus hétvégék helyszíne, felnőttként mégis egyre többen a magyar bor egyik fellegváraké…
Iszunk

Francoljunk!

2017.11.22. | Szabó Hajnalka
Hűvösödik az idő, a nehezebb, téli fogások mellé testesebb borokat kívánunk. Töltsünk pohárba egy cabernet franc-t, mondjuk éppen Villányból, ahol olyan nagy becsben tartják a fajtát, h…
Iszunk

Mi a franc?

2019.01.31. | Szabó Edit
A világ egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb szőlőfajtája, a bordeaux-i házasítások alapja, Magyarország déli részein viszont szívesen palackozzák fajtaborként. A Borsmenta legutóbbi…
Beszélgetünk

Ez így gömbölyű

2019.06.22. | Szabó Edit
A Mátra nagy öregje hetvenhét éves, de még mindig olyan hetykén csapja a fejébe a sildes sapkát, mintha nem is a pincébe, hanem a bálba indulna. Szőke Mátyáson nem fog az idő, de a gond…

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (46) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (124) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (42) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (67) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (14) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) édes (109) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (28) etyek budai borvidék (28) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (103) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (152) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (20) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (51) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (255) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (103) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (24) tészta (17) tesztelünk (226) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (44) török (29) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (20) utazás (82) utazási tippek (42) utazunk (43) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)