Iszunk

Megkóstoltuk a Vespert

Megkóstoltuk a Vespert című cikk borítóképe
2021. 04. 21. | Szabó Edit
Új csúcsbor született a Csányi Pincészetnél. A Vesper névre keresztelt vadonatúj házasítás elegáns gyümölcsösséggel, ugyanakkor figyelemre méltó komplexitással hódít, és van benne bőven potenciál…

Ahogyan korábbi videónkban már beszámoltunk róla, hozzánk vándorolt a Csányi Pincészet legújabb csúcsborának egyik számozott palackja. A Vesper már megjelenésében is figyelemre méltó. A súlyos, sötét palackon nem találunk a hagyományos értelemben vett címkét, a festett felirat pedig kizárólag két fontos információt árul el: a bor nevét és azt, hogy a tétel a Csányi Selection egy darabja.

A Vesper három dűlő terméséből készült, az igen kiemelkedő, 2017-es évjáratban. A cabernet sauvignon a Kopárból, a merlot a Csillag-völgyből, a kékfrankos pedig jórészt az Ördög-árok-dűlőből érkezett, mindhárom terület a Villányi borvidék emblematikus termőhelye. A házasításban a cabernet sauvignon adja a testet és a mélységet, a merlot a bársonyosságot, a kékfrankos pedig azt a kirobbanó gyümölcsösséget és eleganciát, amitől a Vesper igazi egyéniséggé válik.

A palack büszkén hirdeti, hogy a bor „Selection”, vagyis valamiféle válogatás. De jelen esetben nem dűlőszelekcióról van szó, hiszen ahogyan fentebb írtuk, három dűlő terméséből áll össze a bor. A kifejezés itt a hordóválogatásra utal, a pince legjobb hordóit (vagyis a bennük lévő bort) házasították és zárták palackba. Az érlelés a cabernet sauvignon esetében 2 évig, a merlot esetében 28 hónapig, míg a kékfrankosnál 17 hónapig tartott, 85%-ban magyar, 15%-ban francia, 300 literes tölgyfa hordókban.

És hogy milyen a bor? Remek. Nagyon fiatal, még nem hullatta el a csikófogait, de már most sok örömöt lelünk benne, és még néhány éven keresztül szépülni, mélyülni, gazdagodni, szelídülni fog.

A színe sötétrubin, az illata egyszerre gyümölcsös és fűszeres. Főként az erdei bogyós gyümölcsök karaktere érezhető, a meggy, a szilva, a szeder, az áfonya jól ismert jegyeit egy kis fahéjas, szegfűszeges fűszeresség édesíti.

Kóstolva telt, komplex, mély és izgalmas, de a vibráló savaknak köszönhetően van benne játékosság is, mintha csak azt mondaná: nem kell olyan komolyan venni az életet, majd lelassulunk, ha idősebbek leszünk. Ízében a meggyesség dominál, kiegészülve egy kis finom, fekete csokis kesernyével. Kissé fanyar, de jó áll neki, az ember kívánja a következő kortyot. Már most nagyon szép, de jót fog tenni neki az idő: ha egy kicsit érik, a merlot bársonyossága jobban érződik majd a kortyban, és az ízek szépen, puhán mélyülnek tovább.

Arányos, összetett, komoly bor, érdemes lassan felfejteni a rétegeit. Ha tehetjük, fektessünk el belőle néhány palackkal, és évenként egyet-egyet kinyitva figyeljük, hogyan hat rá az idő. A Vesper jelentése egyébként alkony, esthajnal, és ezzel a szóval jelölik az Esthajnalcsillagot is. Ez a bor most a pincészet legfénylőbb csillaga, remélük, még sokáig gyönyörködhetünk benne.

(x)

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Tesztelünk
Csányi Pincészet: KőVilla Válogatás Cabernet Sauvignon Kopár szelekció 2017 című cikk borítóképe

Csányi Pincészet: KőVilla Válogatás Cabernet Sauvignon Kopár szelekció 2017

2021. 03. 04. | Szabó Edit
Igazi gasztrobor, a szó legnemesebb értelmében. A Csányi Pincészet KőVilla sorozatának cabernet sauvignonja grillételek, marhahúsos fogások kiváló kísérője...
Beszélgetünk
Borral festeni izgalmas kihívás című cikk borítóképe

Borral festeni izgalmas kihívás

2019. 06. 10. | Szabó Edit
Beszélgetés Szabó Győzővel
Szabó Győző színművész és Gasztonyi Kálmán festőművész közösen alkotta meg Teleki Zsigmond portréját, a Teleki borcsalád borait használva festékül. A jótékonysági akció részleteiről Szabó Győzőt kérdeztük…
Beszélgetünk
Megszállottan keresem a savakat című cikk borítóképe

Megszállottan keresem a savakat

2018. 12. 29. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval
Megszületett a Villányi borvidék leghosszabb érlelésű, tradicionális eljárással készült pinot noir pezsgője. A Teleki márkanév alatt forgalomba hozott rozéról megálmodóját, a Csányi Pincészet vezérigazgatóját, Romsics Lászlót kérdeztük…
Vendégoldal
Csuja hangján verselnek a Teleki-címkék című cikk borítóképe

Csuja hangján verselnek a Teleki-címkék

2018. 06. 11. | Borsmenta
Van annak valami sodrása, ha a telefonunkat egy borra irányítva azt tapasztaljuk, hogy Csuja Imre színművészünk Kiss Judit Ágnes kifejezetten erre a célra írt verseit mondja. Az élmény bor nélkül is élvezetes, hát még azzal együtt…
Beszélgetünk
Mindig a miért a lényeg című cikk borítóképe

Mindig a miért a lényeg

2017. 07. 08. | Szabó Edit
A Csányi Pincészethez tartozik az ország egyik legnagyobb szőlőbirtoka. Ültetvényeiket mindenki megcsodálja, boraik sorra aratják a sikereket a legrangosabb hazai és nemzetközi versenyeken. Romsics László vezérigazgatót a jelenlegi stratégiáról és a jövőbeli tervekről kérdeztük…
Beszélgetünk
Minden titkomat nem árulhatom el című cikk borítóképe

Minden titkomat nem árulhatom el

2016. 04. 30. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval Tíz évig tartó tanulás, tengernyi akadály és vizsga leküzdése után már csak egyetlen erőpróba választotta el a Master of Wine címtől, ám ezt a magasságot végül nem sikerült megugrania. Kudarc vagy felszabadulás? Erről beszélgettünk Romsics Lászlóval, aki február eleje óta a Csányi Pincészet vezérigazgatójaként új kihívásokkal néz szembe.