Tesztelünk

Csányi Pincészet: KőVilla Válogatás Cabernet Sauvignon Kopár szelekció 2017

Csányi Pincészet: KőVilla Válogatás Cabernet Sauvignon Kopár szelekció 2017 című cikk borítóképe
2021. 03. 04. | Szabó Edit
Igazi gasztrobor, a szó legnemesebb értelmében. A Csányi Pincészet KőVilla sorozatának cabernet sauvignonja grillételek, marhahúsos fogások kiváló kísérője...

A Kővilla

A Csányi Pincészet szőlőterületeinek egyik festőien szép pontján áll egy régi kőépület, a „Kővilla”. Hogy mikor épült, pontosan nem tudni, de az öregek úgy mondják, hogy már az ő gyerekkorukban is az épület fedett teraszára húzódtak be az eső elől a napszámosok. Nagy idők tanúja; ha beszélni tudna, biztosan sok mindent elmesélne arról, milyen volt az élet régen a villányi szőlőhegyen. A villa szomszédságában találjuk a világhírű alanynemesítő, Teleki Zsigmond szobrát, a szakember ugyanis épp ezen a vidéken kísérletezte ki a filoxérának is ellenállni képes, meszes talajon is jól fejlődő alanyfajtákat. Emlékét a közelben található öreg mandulafasor őrzi, a Kővilla neve pedig rákerült a Csányi Pincészet egyik borcsaládjának címkéire.

A Kővilla sorozat borai nem a testükkel hódítanak, nem az erő, hanem az elegancia, nem a harsányság, hanem a báj a lényegük. Legyen az cabernet sauvignon, cabernet franc vagy bordeaux-i házasítás, magas minőségű, de könnyen iható, gyümölcsös, finoman fűszeres bort rejt a palack.

Az általunk kóstolt 2017-es cabernet sauvignon válogatás tétel, hozzá a szőlőt a vidék leghíresebb termőterülete, a Kopár-dűlő adta.


A Kopár-dűlő

A Villány és Nagyharsány között található Szársomlyó hegy déli lejtőin fekszik Magyarország legdélebbi szőlőültetvénye. A mészkő alapkőzeten vékony a termőréteg, a tőkék kisebb fürtöket nevelnek, ám a gyümölcs zamatosabb, ásványi anyagokban gazdagabb. A napsütéses órák száma rendkívül magas, és a hőingás is kicsi, mivel a kövek éjszaka visszasugározzák a napközben elraktározott meleget. A sajátos mikroklimatikus viszonyoknak köszönhetően a szőlő itt általában két héttel korábban beérik, mint a környező területeken.


A borról

A közepesen intenzív rubinszínű borban narancsos reflexek villannak. Az illat közvetlenül nyitás után rendkívül gyümölcsös: a meggyes, szilvás, málnás, ribizlis jegyek viszik a prímet, mellettük finoman megjelennek a hordófűszerek. Ha megpörgetjük a pohárban, és hagyjuk, hogy egy kicsit melegedjen, egy rövid időre átveszi az uralmat az alkohol, de néhány perc elteltével a bor újra magára talál, és csak úgy ontja magából a gyümölcsös, fekete szirmú virágos, fahéjas, csokoládés illatot.

Másnapra az illat sokat mélyül és gazdagszik, a szilva mellett megjelennek a szedres, a piros ribizli mellett a fekete ribizlis jegyek, de fontos, hogy nem átalakul az illat, hanem rétegződik és gazdagszik. A fűszerek is mind megvannak, de egy kis ánizzsal és némi finom babérossággal kiegészülve.

Közvetlenül a nyitás után kóstolva szinte csak a vaníliát, a hordófűszereket éreztük, de kis pörgetés után már szépen megmutatkozott a bor cigánymeggyes, somos, édesfűszeres világa. A gyümölcsösség másnapra is megmaradt, viszont megjelent az ízben a fekete ribizli, és a bor még simábbá, még könnyebben ihatóvá vált. A tanninok puhák, viszont az alkoholtartalom eléggé magas, melegít.

Jól megkomponált kellemes bor, nem csendes beszélgetésekhez, hanem étel mellé ajánljuk. Marhasült, marhapörkölt, fasírt, csevap kiváló kísérője lehet, de a sonka mellett is jól mutat a húsvéti asztalon.

Fogyasztás előtt dekantáljuk, vagy nyissuk ki néhány órával korábban.

(87 pont)

2021. február 28-án kóstoltuk, nem vakon.


A Borsmenta értékelése:
A bor neve: KőVilla Válogatás Cabernet Sauvignon Kopár szelekció
Termelő: Csányi Pincészet
Termőhely: Villányi borvidék, Kopár-dűlő
Évjárat: 2017
Típus: száraz vörösbor
Fajtaösszetétel: 100% cabernet sauvignon
Alkoholtartalom: 14.5%
Kapható: a pincészet webshopjában
Ára: 4599 Ft
A termelő weboldala: https://csanyipinceszet.hu/
Ételajánlatunk: Fasírt egyszerűen

A pincészet elérhetőségei:
Csányi Pincészet
Cím: 7773 Villány, Ady Endre fasor 2.
Tel.: +36 72492 141
E-mail: villany@csanyipince.hu

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Tesztelünk
Csányi Pincészet: Teleki Villányi Shiraz 2019 című cikk borítóképe

Csányi Pincészet: Teleki Villányi Shiraz 2019

2020. 02. 21. | Szabó Edit
Azt a gyümölcsös mindenit! Ez a shiraz mindent tud, amit egy könnyű vörösbornak tudnia kell, ráadásul az ára is elég meggyőző. A legmenőbb házibulibor evör…
Beszélgetünk
Megszállottan keresem a savakat című cikk borítóképe

Megszállottan keresem a savakat

2018. 12. 29. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval
Megszületett a Villányi borvidék leghosszabb érlelésű, tradicionális eljárással készült pinot noir pezsgője. A Teleki márkanév alatt forgalomba hozott rozéról megálmodóját, a Csányi Pincészet vezérigazgatóját, Romsics Lászlót kérdeztük…
Vendégoldal
Így választunk bort című cikk borítóképe

Így választunk bort

2018. 12. 14. | Borsmenta
A borpiacon is az innovatív megoldásokat keressük – állítja a Csányi Pincészet felmérése. Az 1700 válaszadó 75%-a nem keres különleges alkalmat a borozáshoz, de még mindig közel 30 százalékuk csábul el egy szép címke láttán…
Vendégoldal
Csuja hangján verselnek a Teleki-címkék című cikk borítóképe

Csuja hangján verselnek a Teleki-címkék

2018. 06. 11. | Borsmenta
Van annak valami sodrása, ha a telefonunkat egy borra irányítva azt tapasztaljuk, hogy Csuja Imre színművészünk Kiss Judit Ágnes kifejezetten erre a célra írt verseit mondja. Az élmény bor nélkül is élvezetes, hát még azzal együtt…
Beszélgetünk
Mindig a miért a lényeg című cikk borítóképe

Mindig a miért a lényeg

2017. 07. 08. | Szabó Edit
A Csányi Pincészethez tartozik az ország egyik legnagyobb szőlőbirtoka. Ültetvényeiket mindenki megcsodálja, boraik sorra aratják a sikereket a legrangosabb hazai és nemzetközi versenyeken. Romsics László vezérigazgatót a jelenlegi stratégiáról és a jövőbeli tervekről kérdeztük…
Beszélgetünk
Minden titkomat nem árulhatom el című cikk borítóképe

Minden titkomat nem árulhatom el

2016. 04. 30. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval Tíz évig tartó tanulás, tengernyi akadály és vizsga leküzdése után már csak egyetlen erőpróba választotta el a Master of Wine címtől, ám ezt a magasságot végül nem sikerült megugrania. Kudarc vagy felszabadulás? Erről beszélgettünk Romsics Lászlóval, aki február eleje óta a Csányi Pincészet vezérigazgatójaként új kihívásokkal néz szembe.