Csányi Pincészet: KőVilla Válogatás Cabernet Sauvignon Kopár szelekció 2017

2021.03.04. | Szabó Edit
Igazi gasztrobor, a szó legnemesebb értelmében. A Csányi Pincészet KőVilla sorozatának cabernet sauvignonja grillételek, marhahúsos fogások kiváló kísérője...


A Kővilla

A Csányi Pincészet szőlőterületeinek egyik festőien szép pontján áll egy régi kőépület, a „Kővilla”. Hogy mikor épült, pontosan nem tudni, de az öregek úgy mondják, hogy már az ő gyerekkorukban is az épület fedett teraszára húzódtak be az eső elől a napszámosok.  Nagy idők tanúja; ha beszélni tudna, biztosan sok mindent elmesélne arról, milyen volt az élet régen a villányi szőlőhegyen. A villa szomszédságában találjuk a világhírű alanynemesítő, Teleki Zsigmond szobrát, a szakember ugyanis épp ezen a vidéken kísérletezte ki a filoxérának is ellenállni képes, meszes talajon is jól fejlődő alanyfajtákat. Emlékét a közelben található öreg mandulafasor őrzi, a Kővilla neve pedig rákerült a Csányi Pincészet egyik borcsaládjának címkéire.



A Kővilla sorozat borai nem a testükkel hódítanak, nem az erő, hanem az elegancia, nem a harsányság, hanem a báj a lényegük. Legyen az cabernet sauvignon, cabernet franc vagy bordeaux-i házasítás, magas minőségű, de könnyen iható, gyümölcsös, finoman fűszeres bort rejt a palack.

Az általunk kóstolt 2017-es cabernet sauvignon válogatás tétel, hozzá a szőlőt a vidék leghíresebb termőterülete, a Kopár-dűlő adta.


A Kopár-dűlő



A Villány és Nagyharsány között található Szársomlyó hegy déli lejtőin fekszik Magyarország legdélebbi szőlőültetvénye. A mészkő alapkőzeten vékony a termőréteg, a tőkék kisebb fürtöket nevelnek, ám a gyümölcs zamatosabb, ásványi anyagokban gazdagabb. A napsütéses órák száma rendkívül magas, és a hőingás is kicsi, mivel a kövek éjszaka visszasugározzák a napközben elraktározott meleget. A sajátos mikroklimatikus viszonyoknak köszönhetően a szőlő itt általában két héttel korábban beérik, mint a környező területeken.


A borról



A közepesen intenzív rubinszínű borban narancsos reflexek villannak. Az illat közvetlenül nyitás után rendkívül gyümölcsös: a meggyes, szilvás, málnás, ribizlis jegyek viszik a prímet, mellettük finoman megjelennek a hordófűszerek. Ha megpörgetjük a pohárban, és hagyjuk, hogy egy kicsit melegedjen, egy rövid időre átveszi az uralmat az alkohol, de néhány perc elteltével a bor újra magára talál, és csak úgy ontja magából a gyümölcsös, fekete szirmú virágos, fahéjas, csokoládés illatot.

Másnapra az illat sokat mélyül és gazdagszik, a szilva mellett megjelennek a szedres, a piros ribizli mellett a fekete ribizlis jegyek, de fontos, hogy nem átalakul az illat, hanem rétegződik és gazdagszik. A fűszerek is mind megvannak, de egy kis ánizzsal és némi finom babérossággal kiegészülve.

Közvetlenül a nyitás után kóstolva szinte csak a vaníliát, a hordófűszereket éreztük, de kis pörgetés után már szépen megmutatkozott a bor cigánymeggyes, somos, édesfűszeres világa. A gyümölcsösség másnapra is megmaradt, viszont megjelent az ízben a fekete ribizli, és a bor még simábbá, még könnyebben ihatóvá vált. A tanninok puhák, viszont az alkoholtartalom eléggé magas, melegít.

Jól megkomponált kellemes bor, nem csendes beszélgetésekhez, hanem étel mellé ajánljuk. Marhasült, marhapörkölt, fasírt, csevap kiváló kísérője lehet, de a sonka mellett is jól mutat a húsvéti asztalon.

Fogyasztás előtt dekantáljuk, vagy nyissuk ki néhány órával korábban.
 
(87 pont)

2021. február 28-án kóstoltuk, nem vakon.


 
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : KőVilla Válogatás Cabernet Sauvignon Kopár szelekció
Termőhely : Villányi borvidék, Kopár-dűlő
Évjárat : 2017
Típus : száraz vörösbor
Fajtaösszetétel : 100% cabernet sauvignon
Alkoholtartalom : 14.5%
Kapható : a pincészet webshopjában
Ára : 4599 Ft
Termelő : Csányi Pincészet
A termelő weboldala : https://csanyipinceszet.hu/
Ételajánlatunk: Fasírt egyszerűen
Fotó:
Szabó Edit -
Bácsi Róbert


A pincészet elérhetőségei:
Csányi Pincészet
Cím: 7773 Villány, Ady Endre fasor 2.
Tel.: +36 72 492 141
E-mail: villany@csanyipince.hu
 
Beszélgetünk

Minden titkomat nem árulhatom el

2016.04.30. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval Tíz évig tartó tanulás, tengernyi akadály és vizsga leküzdése után már csak egyetlen erőpróba választotta el a Master of Wine címtől, ám ezt a magasságot v…
Beszélgetünk

Mindig a miért a lényeg

2017.07.08. | Szabó Edit
A Csányi Pincészethez tartozik az ország egyik legnagyobb szőlőbirtoka. Ültetvényeiket mindenki megcsodálja, boraik sorra aratják a sikereket a legrangosabb hazai és nemzetközi versenye…
Vendégoldal

Csuja hangján verselnek a Teleki-címkék

2018.06.11. | Borsmenta
Van annak valami sodrása, ha a telefonunkat egy borra irányítva azt tapasztaljuk, hogy Csuja Imre színművészünk Kiss Judit Ágnes kifejezetten erre a célra írt verseit mondja. Az élmény…
Vendégoldal

Így választunk bort

2018.12.14. | Borsmenta
A borpiacon is az innovatív megoldásokat keressük – állítja a Csányi Pincészet felmérése. Az 1700 válaszadó 75%-a nem keres különleges alkalmat a borozáshoz, de még mindig közel 30 száz…
Beszélgetünk

Megszállottan keresem a savakat

2018.12.29. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval
Megszületett a Villányi borvidék leghosszabb érlelésű, tradicionális eljárással készült pinot noir pezsgője. A Teleki márkanév alatt forgalomba hozott rozéról megálmodóját, a Csányi Pin…
Tesztelünk

Csányi Pincészet: Teleki Villányi Shiraz 2019

2020.02.21. | Szabó Edit
Azt a gyümölcsös mindenit! Ez a shiraz mindent tud, amit egy könnyű vörösbornak tudnia kell, ráadásul az ára is elég meggyőző. A legmenőbb házibulibor evör…  

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (15) balassa bor (4) balaton (79) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (14) balla géza (5) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (14) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (282) borász (49) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (31) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (131) bortúra (26) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (198) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (6) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (84) eger (42) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (35) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (74) furmint február (10) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (4) hárslevelű (16) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (131) iszunk (8) juhfark (6) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (41) kavezok (8) kékfrankos (16) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (11) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (47) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pét-nat (6) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (162) rosalia (5) rozé (37) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (24) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (39) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (42) száraz szamorodni (5) szekszárd (31) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (35) tokaj (128) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (92) tokaji aszú (35) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (6) utazás (38) utazunk (21) vacsora (9) verseny (12) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)