Vissza

Ébred a Mátra

2016.10.13. | Szabó Edit

Történelmi borvidékünk fehérben és vörösben, Benedek Péter, Centurio – Ludányi Balázs, Losonci Bálint, Major Levente és a Bori Mami gasztrobisztró „szemüvegén” át…
 

Magyarország legnagyobb hegyvidéki borvidéke itt van az orrunk előtt, Budapestről majdnem el is látunk odáig, valamiért mégis ritkán kanyarodunk arra. Pedig a Mátra különös kincseket kínál. Árnyas erdei ösvényeket, ahol sétálni, túrázni télen-nyáron jó, csodálatos fennsíkokat lélegzetelállító panorámával, kalandparkot nemcsak gyerekeknek, kisebb családi gazdaságokat, ahol sajtok, szörpök, lekvárok készülnek, és kiváló borokat rejtő borospincéket, amelyek felfedezése különös öröm a borkedvelők számára.

Egy jó étterem azonban sokáig hiányzott a repertoárból. Próbálkozások voltak ugyan, de a nagy lendülettel induló vállalkozások sorra-rendre kudarcot vallottak. Makacsul tartotta magát az a tévhit, hogy a mátrai emberek nem igénylik a kifinomultabb ételeket, és nemhogy csúcsgasztronómia, de valójában vendéglő se nagyon kell oda. Aztán két éve megnyílt a gyöngyösi Bori Mami, ma is élő és virágzó cáfolatként.



A Bori Mami italkínálata is a szűk környezethez igazodik. A borlapon a Mátra népszerű, fiatal borászai igen hangsúlyosan szerepelnek, nem nehéz hát helyi bort választani a minőségi ételek mellé. Gyöngyös környéke számtalan kiváló termőhellyel büszkélkedik, és aki egyszer járt már szüret előtt a Sárhegy déli lejtőin, még nagyobb bizalommal emeli le a mátrai borokat a polcról. Hát még aki olyan szerencsés, hogy egy rövid, ám annál tartalmasabb gyalogtúra során ismerheti meg a Gyöngyös környékén alkotó termelőket! Mi ezt tettük egy derűs szeptember végi napon.



Az őszi napfény pazar fénybe vonta a Sárhegyet. A dűlőút végében óvodások vidám csoportjával találkoztunk, kis vödrük megtöltve érett szőlővel gondosan. A szüret itt az élet része, kicsit szégyenkezünk is, hogy mi kimaradunk a munkából. Utunk első állomásán Ludányi Balázs, a Centurio Szőlőbirtok tulajdonosa vár ránk, az ő saját pezsgőjével koccintunk a megérkezés örömére. Ahogyan a Mátrában sok hozzá hasonló fiatal, Balázs is beleszületett a szőlőművelésbe és a borkészítésbe. Gyerekkora óta az értékteremtő borászkodás közegében él, nem volt hát különösebben nehéz azonosulnia ezzel a szemlélettel.  Kicsi, de annál szerethetőbb ültetvénye Gyöngyöstarján határában, két kiváló dűlőben található. Az összesen 3,5 hektáros földdarabon minden évben különleges, egyedi borok születnek, Balázs ugyanis komoly hangsúlyt fektet a szőlőnövény, a természet és a termőhely egyensúlyára. A 2014-es évjáratból készített nyerspezsgő üde, szinte virgonc, nagyon boldogító ital. A pezsgősítést Szentesi József végezte. Jó lenne belőle szilveszterre bespájzolni egy palackkal. Balázs szürkebarátját mindig szeretjük, a sokadik töltésű fahordóban érlelődött bor most is jó hatással van a lelkünkre, de meg kell kóstolnunk az Összetett névre keresztelt 2015-ös kékfrankos-cabernet franc birtokházasítást is. „Miért összetett? Mert minden összetett – mondja Balázs –, a Mátra is, az élet is, és ez a bor is. Jó lenne, ha végre meg tudnánk fogalmazni a Mátrát, azt, hogy mit jelent ez a termőhely nekünk, borászoknak, és hogy mit jelent az itt készülő bor.” Nos, a megfogalmazásban egyelőre nem tudunk segíteni, abban viszont igen, hogy elmondjuk: amíg Balázshoz hasonló, útkereső, tépelődő, de folyton megújulni képes, lendülettel, odaadással és alázattal dolgozó borászok lesznek ezen a borvidéken, addig a megfogalmazott üzenet közvetítésében boldogan segítünk.



Benedek Péter, a folyton mosolygó, jókedvű bohém szintén Gyöngyöstarjánban él. Tizenöt hektáros birtokának első darabját a nagyszüleitől kapta ballagási ajándékként, de nem azért, hogy kijelöljék az útját, hanem azért, mert ő kérte. Mióta az eszét tudja, bort szeretne készíteni, el is kezdte fiatalon. Most 31 éves, de jellegzetes mosolyát és nagy műgonddal palackozott chardonnay-ját minden borkedvelő ismeri. A munkában a szülei segítik, na meg az a komoly tapasztalat, amit a 2008-as kaliforniai tanulmányútjáról hozott haza. A chardonnay mellett egy hárslevelűt is kóstolunk. A Barnatanya-dűlő mészköves talaján született bor saját szelektált élesztővel erjedt, és sokadik töltésű hordóban pihent néhány hónapot. Ez a kedves, gyümölcsös és ásványos bor van most Péter temékpiramisának a csúcsán, és hamarosan oda kerül majd a jelenleg még nem kóstolható kékfrankos is.



Losonci Bálintot aligha kell bemutatni a mátrai borok kedvelőinek. Korábban a legendás szaklap, a Borbarát újságírójaként dolgozott, és egy Szepsy Istvánnal készített interjú indította el a borkészítés rögös, de sok örömöt adó útján. Egyharmad hektárral kezdte, most kicsivel több mint hat hektárról szüretel. Egy darabig ingázott Budapest és a Mátra között, ám 2008-ban családjával együtt Gyöngyöspatára költözött, és azóta az itt születő borok állnak érdeklődése homlokterében. 2011-ben egy szűk szakmai grémium őt választotta az Év Borászfelfedezettjének. Boraiban a kő erejét, a talaj csodáját szeretné megmutatni, az általa művelt területeken minősített biogazdálkodást folytat. A kóstolást egy rajnai rizlinggel kezdjük, amiből már a pincében is alig akad néhány palacknyi. Úgy tervezték, a fiatal ültetvény második szüretéből készült bor egy évig talán kitart, de három hét alatt elvitték a rajongók. Hírmondója még maradt, azt kóstolhatjuk most, és várjuk a következő évjáratot. A Mátra vörös arcát Losonci Bálint szerint is a kékfrankos fajta képes megmutatni a legsokoldalúbban. A most kóstolt 2011-es bor a Gereg-dűlő termése, egy kiló körüli tőketerheléssel készült, és 3 évig érlelődött fahordóban. „Mi komolyan vesszük ezt a fajtát, és hiszünk az erejében. Ha mások is ezt teszik a Mátrában, nagyszerű vörösborokat kóstolhatunk innen a jövőben. Rajtunk nem fog múlni” – ígéri Bálint, és nincs okunk kételkedni az egyik leghitelesebb mátrai termelő szavaiban.



Utunk következő állomásánál a Benedek Gyümölcsfarm szörpjeiből, valamint a Nagyrédei Kecskefarm sajtjaiból kaptunk ízelítőt, a hegy tetején pedig vidám zeneszó fogad. „Jó bort iszom, Abasárit” – énekli Kálmán bácsi, húzza a harmonikáját, és a napszemüvege mögül huncutul kacsint. Látszik, hogy nem először szórakoztatja a kóstolásra érkező vendégeket. A terített asztalon a Bori Mami étterem nagyszerű hideg ízelítője: sonkák, kolbászok, sajtok, mind a környékbeli termelőktől. A melléjük kínált bor valóban abasári, mégpedig nem kisebb személyiség, mint az Abasári Általános Iskola igazgatójának pincéjéből.



Major Leventéről igen elismerően beszélnek a környék borászai. A földrajz szakos tanár mindent tud a hegységet alkotó kőzetekről, és úgy tiszteli a Mátrát, mint nagyon kevesen. A Kossuth Lajos Tudományegyetemen végzett, és évekig egy budapesti gimnáziumban tanított. Két éve költözött Abasárra, azóta a gyerekeknek rollert vásárolt az iskola, és most épp egy gördeszkapálya építésére pályáznak. Nála a földrajzórák többsége a természetben zajlik, a 131 tanuló ismeri is a környéket, mint a tenyerét. Levente egyszerűen fogalmazza meg hitvallását: hagyni kell a természetet, hadd éljen! Ő is hagyja, és mindent elkövet, hogy megmentse a múlt értékeit. Olaszrizling-ültetvénye 1964-es telepítésű – mások kivágták volna, ő felújította. Az idős tőkék meghálálják a törődést, kevés, de nagyon jó minőségű szőlőt teremnek, amit Leventéék szüretkor nem ládákba, hanem vödrökbe szednek, hogy ne sérüljön a bogyó. A bor készítése is a lehető legtermészetesebben történik: kézi prés, áztatás, mustülepítés, használt hordó. A természetes borok hűen tükrözik a termőhely adottságait, a gyümölcsösség és a mineralitás ad keretet a kortynak. Most csak olaszrizlingeket kóstolunk, pedig van még néhány bor a pincében, érdemes lesz később visszatérni. A szakállas földrajztanárról nem most hallottunk utoljára, ebben mindannyian biztosak vagyunk.

Kálmán bácsi újra nótába kezd, miközben Levente olaszrizlingjeit kortyolgatjuk. „Ajánljuk lazuláshoz, világmegváltó beszélgetésekhez, ízlelgetni, élvezni” – javasolja a borász. Bolondul süt a nap, alattunk Abasár kicsi házai, felettünk a kék ég, jól esik a hűvös bor. Nem is kell ennél többet mondani.

Kapcsolódó írásunk: Bori Mami világa
További írásaink a Mátráról, a Magna Mátráról és az egyesület tagjairól:
Éljen a természet! – Beszélgetés Major Leventével
Most váltunk felnőtté – Beszélgetés Ludányi Balázzsal
Hiszünk a Mátrában – Beszélgetés Benedek Péterrel
Megmozdul a föld

 
Fotó:
Szabó Edit -
Pintér Árpád











címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (267) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (91) bortúra (23) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (37) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (27) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (21) utazunk (5) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (41) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)