Eger – szerintünk

2020.07.23. | Szabó Edit
Egyre gyakrabban hallatják hangjukat a fiatal egri borászok. Most Böjt Gergő, Gál Tibor és ifj. Lőrincz György állított össze közös borcsomagot, amelynek tartalmából kiderül, hogyan fogalmazzák meg ők hárman az Egri borvidék értékeit…
 


Eger - szerintünk. Ez a neve a borcsomagnak, amely három fiatal egri borász hat palackját rejti. Böjt Gergő, Gál Tibor és ifj. Lőrincz György egyaránt az egri csillag és az egri bikavér borban látja a borvidék jövőjét – elhatározták hát, hogy elképzeléseiket közösen tárják a fogyasztók elé.



A három fiatal egri borászt nem csupán a közös szakmai érdeklődés köti össze. Régóta jó barátok, sok mindenben gondolkodnak egyformán, tisztelik a borvidék hagyományait, és kötelességüknek érzik az értékek megőrzését, ám józan kritikával szemlélik a múltat, és határozott elképzeléseik vannak a jövővel kapcsolatban.

Úgy vélik, itt az ideje, hogy megfogalmazzák saját maguk és a borértő közönség számára, hogy szerintük mit jelent az egri bor, milyen többletjelentést hordoz, ha egy házasítást nem egyszerűen cuvée-nek, hanem egri bikavérnek vagy egri csillagnak neveznek a készítői. Boraikat a hagyományokból kiindulva, a termőhelyi adottságokra alapozva, a fajták tulajdonságait a legmesszebbmenőkig szem előtt tartva képzelik el, hozzátéve a saját stílusukat, habitusokat. Véleményük szerint a borvidék karakterét nem a fajtaborok, hanem a házasítások képesek a leghívebben megmutatni, ezért is gondolják úgy, hogy a jövő záloga a két emblematikus cuvée, amely nevében és ízében egyaránt az „egriséget” hordozza.



A csomagban most könnyebben elkészíthető, gyümölcsös karakterű borokat találnak a fogyasztók, ám a jövőben szeretnék elkészíteni ugyanezt az összeállítást, magasabb kategóriájú, dűlős borokból is. A három fiatal borász csodálatos termőhelyként tekint a vidékre, ahol gazdálkodniuk adatott, és kötelességüknek érzik, hogy a benne rejlő lehetőségeket magas minőségű, értékes, de ugyanakkor szerethető borokon keresztül mutassák meg a világnak.



A borcsomagot ugyan most csak ők hárman jegyzik, ám a fiatal egri borászok csapata ennél tágabb, és folyamatosan bővül. Fontosnak tartják egymás véleményét, gondolatait, ezért a borvidék tíz fiatal termelője kéthavonta fajtakóstolókon találkozik, hogy a nemzetközi mezőnyt minél jobban megismerjék, és képesek legyenek definiálni a saját helyüket, szerepüket a nagy egészben. Hittel, alázattal és lelkesen dolgoznak, ami igen komoly optimizmusra ad okot: ha nem veszítik el a lendületüket – márpedig láthatóan nem olyan fából faragták őket –, akkor még az eddigieknél is sokkal izgalmasabb bortúrák célállomása lesz a jövőben az Egri borvidék.
 
Fotó:
Busák Attila - Facebook

Iszunk

Bikavér – szitokszó vagy zászlósbor?

2017.03.14. | Szabó Hajnalka
Itt az ideje, hogy végre leszámoljunk a nagyszülők szekrényének tetején porosodó vörösborok emlékével! Az új bikavér elegáns és szexi…  
Beszélgetünk

Hatalmas erő lappang

2018.02.27. | Szabó Edit
Beszélgetés dr. Lőrincz Györggyel
Csak Egerben és Szekszárdon születhet, kékfrankos az alapja, és legalább négy szőlőfajtából készül. Mi az? Hát persze, hogy a bikavér! Hazánk egyik legismertebb vörös házasításáról Lőri…
Iszunk

Bor, de Igazán!

2018.05.16. | Szabó Edit
Borpremier helyszíne volt a minap a St. Andrea Wine & Gourmet Bar. Megérkezett az Igazán, a St. Andrea Borászat 2014-es Grand Superior Egri Bikavére, amelynek nevét Kovács Ákos azon…
Beszélgetünk

Merre tart az egri bor?

2020.06.27. | Szabó Edit
Beszélgetés Lőrincz Györggyel
Ötödik sebességbe kapcsolt az Egri borvidék. A látogatókat színvonalas programok várják, és nemrég elindult az Egri Borműhely weboldala. Az útkeresés nehézségeiről és a kitűzött célokró…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (267) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (91) bortúra (23) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (37) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (27) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (21) utazunk (5) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (41) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)