Vissza

Értékeld át, amit a teáról gondoltál!

2016.10.12. | Burai László
Úgy rémlik, hogy a ’90-es évek végén volt a teázásnak egy erősebb fellángolása. Rengeteg féle-fajta teabolt jelent meg, teák mindenféle ízesítéssel, az epertől a karamellig. Jobban belegondolva inkább bazár volt ez, és mára nyom nélkül el is tűnt, illetve visszaszorult a plázák ajándékboltjaiba.
 
Ezért is örültem meg a lehetőségnek, amikor a Tálos Gábor-féle Zhao Zhou teaműhely bevezető kóstolójára kaptam meghívást. Tavaly többen is mondták, hogy érdemes ellátogatni a Lánchíd utcai üzletbe, ha izgalmas teákat akar megismerni az ember. Nyitott vagyok az új ízekre, gasztoélményekre, még egy randit is leszerveztem oda, végül kútba esett mindkettő, ma a teát már jobban bánom.
 
Szóval rengeteg kérdés, innen-onnan kapott információ volt a fejemben, így azt vártam, hogy a kóstoló végére annyira tiszta lesz minden a teákkal kapcsolatban, mint Gáborék arculata. Több minden a helyére került, de rengeteg újabb kérdés merült fel: jól látszik, hogy ez is olyan téma, ami elmélyülést igényel a fogyasztó részéről. Éppen úgy, mint a kávé, a bor, a macaron vagy bármi, amit komolyan veszünk.
 


A két óra alatt rengeteg érdekességet mesélt Gábor, leginkább mégis az egésznek a légköre volt meghatározó. A teakóstolás ugyanúgy tanulható, mint a kávé vagy a bor kóstolása, rengeteg hasonló ízjegyet, karaktert találunk ebben is, a jázminos virágosságtól a céklás földességig. Nem is ez a fontos, hiszen mindenki egy kicsit máshogy érzi az ízeket, másra asszociál egy-egy illatjegynél. A szertartása sokkal fontosabb, ahogy az ember magára figyel, vizsgálja, hogy milyen hatást gyakorol rá az ital. A teák nyugalma, üzenete mindenki számára mond valamit, érdemes ezekre figyelni, az ízeken, illatokon is túl.
 
A filozófián kívül persze sok-sok hasznos információ is elhangzott. Az nem lepett meg, hogy a valóban jó minőségű teához rengeteg kézi munka kell, ez így van a borok esetében is. Az igazán jó teák a frissen szedett zsenge rügyekből és kizárólag az első két levélből készülnek – nem lehet könnyű szüretelni ezeket sem. Akrobatikus képességeket sejtek a háttérben, bár ezek a fák nem olyan magasak, nagyjából a mi barackfáinkhoz mérhetőek. Egy gyakorlott szüretelő napi 30-35 kiló levelet tud összegyűjteni, ebből a folyamat végén 7-9 kg feldolgozott tea lesz.
 
A teák típusa nagyban befolyásolja, hogy a feldolgozási folyamat hány lépcsőből áll: egyes típusoknál bizonyos eljárások teljesen kimaradnak, mert pontosan így tudják mondjuk a friss, üde karakterüket kihangsúlyozni. Borra fordítva: a zöld teák felelnek meg nagyjából a rozéknak vagy az egyszerűbb reduktív boroknak, és ugyanúgy, mint a bor esetében, ezeket is érdemes a szüret utáni egy-másfél évben elfogyasztani, hiszen a fő értékük a frissesség.
A feldolgozást a jó minőség érdekében kézzel végzik, minden apró mozdulatra gondosan odafigyelve, mert csak így lesz olyan a végeredmény, ami a hétköznapokon túlmutató élményt nyújt.
 


Az így készült teák többször, akár 5-8 alkalommal is felönthetőek, és az általuk kapott élmény nem csökken, csak változik, hiszen idővel a kibomló levelek más ízvilágot hoznak, mint az első forrázat. Pénztárcára vetítve (hiszen ez is fontos szempont) ez azt jelenti, hogy egy 4 fős társaság 5-6 gramm tealevéllel másfél órát könnyedén elteázhat. A lelassult hangulat pedig ösztönzően hat a társalgásra, ezt magam is tapasztaltam. Ez a rituálé sokkal bensőségesebb, barátibb, mint egy kávézás, persze ez egyben a hátránya is, hiszen több időt igényel, valószínűleg nincs rá lehetőség minden nap.
 
A kóstolt teákról nem írok, azt remélem, hogy többen nekivágnak az utazásnak, amit a műfaj kínál. Annyit tanácsolok, hogy semmiképpen se ítéljünk elsőre, az általunk kóstolt forrázatok is rengeteget változtak minden egyes felöntéssel, és előfordult, hogy az a karakter, ami elsőre kevésbé tetszett, harmadikra átalakult olyanná, ami rengeteg izgalmat nyújtott.
Fotó:
Borsmenta - honlap





címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (17) balassa bor (4) balaton (80) balatonboglári borvidék (7) balatonfüred csopaki borvidék (14) balla géza (5) beszélgetünk (20) bikavér (21) bio (14) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (283) borász (50) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (31) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (33) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (145) bortúra (26) borvacsora (15) borverseny (21) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (198) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (10) dél-balaton (6) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (84) eger (45) egészséges (10) egri csillag (6) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (131) etyek (15) etyek budai borvidék (10) etyeki kúria (11) fehérbor (35) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (74) furmint február (10) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hárslevelű (16) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (132) iszunk (8) juhfark (6) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (41) kavezok (8) kékfrankos (18) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) könnyű (10) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (8) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (11) laposa birtok (5) leves (14) london (16) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (49) merlot (13) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (23) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pét-nat (11) pezsgő (56) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (163) rosalia (5) rozé (38) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (26) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (39) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (52) száraz szamorodni (5) szekszárd (33) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (48) tokaj (130) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (92) tokaji aszú (36) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (6) utazás (39) utazunk (22) vacsora (9) verseny (12) villány (14) villányi borvidék (62) vörösbor (56) vylyan (20) zarándokút (6) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (7)