Hódít a természetesség
Az elmúlt években egyre többször halljuk, hogy valami „bio”, meg „öko”... Csak egy múló divathóbort lenne? Szerencsére nem erről van szó, saját szervezetük és a környezetük védelme érdekében egyre többen igyekeznek vegyszermentesen élni, itthon és külföldön egyaránt. Minderről Ausztria egyik legelső biodinamikus borászatának szőlészével beszélgettünk, aki történetesen magyar…
A biodinamikus gazdálkodást ma még sokan túlmisztifikáltnak, hókuszpókusznak gondolják, hiszen az így gondolkodó gazdák figyelembe veszik például a Hold állását is, de nem csupán erről van szó. Itt minden gyomnövénynek megvan a maga szerepe, a permetezés pedig kemikáliák helyett különböző teákkal, olajokkal történik. A termésátlaguk ugyan kevesebb, de sokkal koncentráltabb, teltebb szőlőt, bogyót szüretelnek, és mint tudjuk, jó bort csak jó szőlőből lehet készíteni. Nem mellesleg a terroirt is jobban megismerhetjük ezeken a borokon keresztül.
A biodinamikus művelésről Magyarországon nemigen tud senki többet Zadravec Zsoltnál – aki egyébként Ausztriában szőlészkedik. A kilencvenes évek derekán Zsoltnak igencsak elkerekedett volna a szeme, ha azt mondjuk, hogy két évtizeddel később egy elismert és sok tekintetben úttörő osztrák borászatnál rajta múlik majd a termés minősége, és emellett számos itthoni borászatnak is ő lesz a tanácsadója egy olyan szakterületen, amiről akkor még nem is hallott. Akkoriban sportboltokat üzemeltetett Mosonmagyaróváron, de hirtelen nagyon megszaporodott a konkurencia, így felszámolta az üzleteket, és mint sok huszonéves, ő is kereste az útját. Hallotta, hogy Ausztriában jók a fizetések, így beállt szőlőmunkásnak egy kinti borászathoz. Háromnegyed évvel később egy ismerőse a Sepp Moser borászathoz keresett embereket szezonális munkára. Zsolt jó húsz éve, 1997 decemberében töltötte itt az első munkanapját, öt éve pedig ő az ötvenhektáros birtok több mint felét jelentő apetloni terület szőlészeti vezetője.
A Sepp Moser borászat nagy múltra tekint vissza Ausztriában. A családi birtok ősét, a Moser borászatot 1848-ban alapította Anton Moser, ezt vitték tovább leszármazottai generációról generációra. Közülük került ki az a dr. prof. Lenz Moser, aki 1951-ben publikálta a magasművelésű kordonos szőlőtermesztést, azt a technológiát, amit a világon ma kb. 80%-ban alkalmaznak. Maga a Sepp Moser borászat harminc éve alakult, és munkatársai a kezdetektől a magas minőségű borok készítését tartották szem előtt. Sok újítás köthető a nevükhöz, Sepp Moser volt például Ausztriában az első, aki terméskorlátozást alkalmazott, és bár eleinte sokan bolondnak tartották, hogy mekkora pazarlást végez, a koncentrált ízű szőlő őt igazolta.
Amikor 2000-ben Niki Moser átvette édesapjától a borászatot, az volt a célja, hogy áttérjenek a biodinamikára. Az országban előttük nem volt biodinamikus borászat, az ifjabb Moser viszont sokfelé járt Európában, olyan helyeken is, ahol vegyszermentesen gazdálkodtak, és őt teljesen megfogta ez a természetesség. Az első két évben kisebb területeken próbálták ki a módszert, és talán szerencséjük volt, talán az időjárás is kedvezett nekik, de teljesen problémamentes volt az átállás, így a harmadik év óta mindenhol így gazdálkodnak. A 2006-os évjáratból palackozták a borászat első biodinamikus borait, rá három évre pedig megszerezték a legrégebbi és legszigorúbb biodinamikus minősítést, a Demetert.
Dr. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok) és Zadravecz Zsolt
Az elmúlt évtizedben itthon is egyre több borász kezdett érdeklődni a vegyszermentes szőlőtermesztés iránt, így egyre többen fordultak Zsolthoz, talán ő ma Magyarországon a leggyakrabban foglalkoztatott tanácsadó a témában. De nem csak tanácsot adni jár mostanában a határ innenső oldalára: az utóbbi időben Bajkai Zsolttal együtt minél több borszeretőt igyekeznek megismertetni a jó biodinamikus borokkal.
Zadravecz Zsolt és Rókusfalvy Pál (Rókusfalvy Birtok)
Mi pedig arra biztatunk mindenkit, hogy keressék, kóstolják és teszteljék őket abban a tudatban, hogy nemcsak a gazdag, telt, néha szokatlan ízeket élvezhetik, hanem a szervezetüket és a környezetüket is óvják.