Hogy kerül krumpli a kávémba?

2017.03.24. | Burai László
Szerencsére sehogy. Viszont burundi és ruandai kávék esetén sajnos találkozhatunk ezzel a bosszantó hibával, ami tönkreteheti az italunkat.
 
Vitán felül elég jól jártam én azzal, hogy a kolleganőm elvégzett egy baristakurzust, majd még jobban elmélyedt az újhullámos kávék rejtelmeiben. Legutóbb pont Barcelona volt az úti célja, elsősorban a cavák részleteiben mélyültek el alaposabban, de már az instagramos képein láttam, hogy eljutottak az egyik legizgalmasabb katalán pörkölő, a Nømad Coffee egyik kávézójába is. Mindezek ellenére meglepetésként ért, amikor elővett a táskájából egy csomag kávét szuvenír gyanánt.
 


Alapból nagyon szeretem az afrikai kávékat, etióp vagy kenyai, jöhet minden mennyiségben. Ahogy azonban a specialty műfaj fejlődik, úgy ismertetnek meg olyan országokkal, régiókkal, amik korábban kevesebb izgalmat kínáltak. Hiába, az újhullámos szemlélet gazdaságilag is kifizetődő a farmerek számára, főleg ha még jobban odafigyelnek a gyümölcs minőségére, a feldolgozásra. Legutóbb például két kiemelkedő kávét is kóstoltam, egyet Burundiból, egy másikat pedig Brazíliából. Lassan kezdhetünk felkészülni az egyre jobb brazil kávékra, hiszen nem csak a termőterületek mérete miatt van rengeteg potenciál a dél-amerikai országban, amint a példa is mutatta.
 
Az ajándékba kapott csomag ruandai kávét rejtett, ittam már innen kávét, szerettem, akárcsak a szomszédos burundikat. Az első dolog, ami eszembe jutott, az mégsem az itteni kávék izgalmas karaktere volt, hanem a potato defect. Ez egy hasonlóan alattomos és bosszantó hiba, mint a boroknál a parafás zárásnál esetlegesen fellépő úgynevezett „dugósság”. Ha valaki kóstolt már ilyen kávét, az biztosan megjegyzi jó időre, mert kellemetlen ízélmény: olyan, mintha rohadt krumpli került volna a csészébe. Egyelőre még sok a kérdőjel a jelenséggel kapcsolatban; úgy tűnik, hogy a még érésben lévő gyümölcsöt fertőzi meg az antestia rovar. Ránézésre is elég nehéz kiszűrni a hibás szemeket, feldolgozás után pedig lehetetlen. Ami a borral szemben szerencsés, hogy itt csak egy-egy szem fertőzött, tehát nem kell feltétlenül az egész csomag kávét kidobni, ha véletlenül potato defectes kávét találunk.
 


Ruanda mezőgazdasági exportjának negyedét a kávé adja, így nem csoda, hogy a ruandai kormány a World Coffee Research szervezettel közös alapítványt hozott létre a jelenség felderítésére és a probléma mielőbbi megoldására. Reméljük, hamar sikerrel járnak, hiszen ezek a kávék egyébként finomak, joggal tartanak számot az újhullámos kávés világ érdeklődésére.
 
Szerencsére az ajándék kávénál még a gyanúja sem merült fel a kellemetlen jelenségnek, illatra és ránézésre is egészséges volt, persze nehéz is lett volna kiszúrni a hibát. A puding próbája ezúttal is az evés (azaz az ivás) volt, több eszközzel is elkészítettem, a legjobban chemexben tetszett, egészen tisztán hozott egy lime-os savasságot, amit szépen egészített ki a dobostorta karamellje és némi trópusi gyümölcs, sárgadinnyével. Tökéletesen passzolt a hirtelen kitört tavaszhoz, erkélyhez, napsütéshez. Jut eszembe, talán érdemes lenne megpróbálni valamilyen hideg italként is…
Fotó:
Borsmenta - honlap
Nømad Coffee - facebook



címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)