Kedvenc balatoni borteraszaink I.

2020.07.10. | Gónusz Gabriella
A tüzes nyári nap vízpartra csábít, de a csobbanás előtt-után (helyett) néha jó üldögélni egy árnyas teraszon, pohárral a kézben. Sorozatunkban a legkedvesebb balatoni borteraszainkat gyűjtöttük össze…
 
 
Jásdi borterasz – Csopak

 

A csopaki vasútállomástól laza 30 perces sétaútra, a balatoni nyüzsgéstől távol, a Siralomvágó-, a Lőczedomb- és a Sáfránkert-dűlők fölött őrködve található a Jásdi Pince szépséges borterasza. A karantén alatt borboltként működtek (a 71-es út mentén található vinotékával együtt), de amint lehetett, azonnal kinyitottak, és azóta a szokásos vendégszeretettel várják a közönséget. A teraszon védőpaneleket emeltek, biztosítva a megfelelő távolságot az asztalok között. Pincelátogatást és vezetett kóstolót egyelőre nem tartanak, de a borlapról válogatva szinte a teljes Jásdi-borkínálat megkóstolható. A jól ismert Gősi testvérpár, Péter és Balázs minden pohár bor mellé csöpögtet egy keveset a borvidék, a dűlők, a szőlőfajták iránti szeretetéből. A borok mellé a helyi termelők választékából összeállított hidegtál rendelhető. A terasz népszerű, hétvégére érdemes asztalt foglalni.


 
A Borsmenta borajánlata: Lőczedombi Olaszrizling 2018 – rövid ideig fahordóban érlelt, jó ivású bor, klasszikus csopaki savakkal.
 
A borterasz vasárnaponként zárva tart, de hétfőtől szombatig délután 2 és este 8 óra között várja a vendégeket. A vinotékában a hét minden napján délelőtt 10 és este 6 óra között vásárolhatunk.
 
Elérhetőségek:
E-mail: jasdiborterasz@t-online.hu
Telefon: +36 30 733 0113 (nyitvatartási időben)
Bővebb információért katt IDE!
 
 
 
Laposa Birtok – Badacsony
 


Mindig más arcát mutatja a Balaton. Néha álmatag, máskor vad, harsogó színű, vagy sejtelmes párába öltözik. Akármilyen is, a Laposa Pincészet panorámateraszáról szemlélve felejthetetlen. Ráadásul ez az a hely, ahol a pincészet teljes borkínálata felvonul. Kóstolósorokat is ajánlanak, amelyek fogyasztása közben a felszolgálók szívesen mesélnek Badacsonyról, a családról, a mindennapokról.
Laposáék minden korosztályra figyelnek, és minden igényt igyekeznek kielégíteni. Boraikkal Badacsony négy különböző pontján lehet komolyabb ismeretséget kötni, és a kortyok mellé helyi alapanyagokra építő gasztronómia társul.
 
A Hableány Bisztró – Borbárban a vezetett kóstolást igény szerint a borászat bejárásával is kiegészíthetik az érdeklődők. A teraszon (a másfél méteres távolságot betartva) 80 fő foglalhat helyet, a vendégeket a pincérek kísérik az asztalokhoz, ügyelve a fertőtlenítésre, a biztonsági előírások betartására.


 
Félúton a hegyre a csodaszép panorámával rendelkező, szőlőlugasos Szőlőhegy Bisztró megújult koncepcióval várja a borturistákat. A frissTerasz vibráló és fiatalos. A tavasztól őszig nyitva tartó helyen koncertek, filmvetítések és sportközvetítések várnak a betérőkre. A DJ-k megszállottan pörgetik a lemezeket, hamisítatlan bulihangulatot varázsolva a szőlőtőkék közé. Júliusban és augusztusban a Kultkikötő programsorozat állomásaként is bemutatkoznak.
A hétköznapok még picit csendesebbek, a hétvégékre már csak elvétve található szabad asztal.A Borsmenta borajánlata: Kéknyelű 2018, illetve 4 Hegy Olaszrizling 2018.
Június végén debütált a tartályos erjesztésű, furmintalapú Laposa Pezsgő Brut és a szürkebarát-alapú Laposa Pezsgő Extra Dry, ezeket is érdemes megkóstolni!
 
Elérhetőségek:
E-mail: bisztro@hableanybadacsony.hu
Telefon: +36 20 316 0163
Bővebb információért és a helyek nyitvatartásáért katt IDE!
 

 
Csendes Dűlő Szőlőbirtok – Badacsonyörs, Örsi-hegy
 


A fügefás, rozmaringbokros, levendulás teraszon minden egyben van. A nagy kérdés mindössze annyi, hogy melyik asztalhoz üljünk le. A lugasba, netán a szőlőtőkék mellé, vagy picit távolabb, ahonnan tökéletes kilátás nyílik Badacsony hegyére? A női kéz (Molnár Júlia Dóra édesanyja, Beáta viszi az idén a teraszt) nyoma mindenhol megjelenik: a padok, székek, asztalok, függönyök elhelyezésében, a virágágyások színkavalkádjában, a kövekben, de még a talicskában is, a teraszra vezető dűlőúton. Ha több évjáratból szeretnél kéknyelűket kóstolni, akkor itt a helyed.

A Csendes Dűlőnél nagy figyelmet fordítanak erre a jellegzetesen badacsonyi fajtára. Ha friss, kellemesen üdít, de többéves érlelés után mutatja meg igazi arcát. Jelenleg három évjáratot töltenek a vendégek poharába ezen a káprázatos panorámát kínáló teraszon. Tölgyfa hordós érlelésű kéknyelűt a legendásan jó 2017-es évjáratból készítettek először, de mellette ott az olaszrizling, a hárslevelű, a szürkebarát – mindegyik zamatos, hamisítatlanul balatoni bor. A harapnivalók helyi kistermelők konyhájából, kertjéből kerülnek az asztalra, az alkoholt nem fogyasztókat és a gyerekeket házi készítésű szörpökkel kínálják.A Borsmenta borajánlata: Kéknyelű 2017 – a birtok első fahordós kéknyelűje.
 
Nyitva: naponta 11 és 21 óra között

Elérhetőségek:
E-mail: borterasz@csendes-dulo.hu (foglalás minimum 48 órával előre)
Telefon: +06 70 295 5110 (elérhető mindennap 10 és 12 óra között)
Bővebb információért katt IDE!
 
 
SKIZO Badacsony – Badacsonytördemic


 
Ha bringára pattanva járjuk be a környéket, és Szigliget felől érkezünk, a Balatoni bringaúton bekerekezhetünk Badacsonytördemicre. Kössük össze a kellemest a még kellemesebbel, és pihenjünk meg Sike Balázséknál. Nem téveszthetjük el a vidám borteraszt, jelzésképpen egy bicikli áll a járdán. Amint meglátjuk a feliratot, azonnal eszünkbe jut a borászat szlogenje, ami miatt azonnal a szívünkbe zártuk az akkor még éppen csak szárnyát bontogató csapatot: SKIZO. Egyénisége van. Több is. A borászat idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Hathektárnyi szőlőterületen dolgoznak, elsősorban fehérborokat készítenek. A termőhely, a fajta és az egyéniség hármasával azonosítják magukat. A széles fajtaválasztékban a badacsonyi kéknyelű és az olaszrizling mellett helyet kaptak a nem tipikus helyi fajták is, mint például az Irsai Olivér vagy a sauvignon blanc, de találunk náluk chardonnay-t, zeust vagy furmintot is. A rozék és a vörösborok kedvelői is jó helyen járnak, megkóstolhatják a SKIZO cabernet franc-t vagy a Csobánc-hegy terméséből készült cabernet sauvignon-kékfrankos házasítást. Ajánlanak borkóstoló csomagokat, de a pincészet teljes választéka rendelhető a borlapról.

Június végén a kis terasz mellé megnyitották a kertjüket, ezzel még személyesebbé téve a borkóstolás élményét. A borok mellé grilltálat vagy akár kacsazsírban konfitált kacsahúst is lehet rendelni.A Borsmenta borajánlata: Pinot Noir Rosé 2019 – tavaly készült először, üde és lendületes.


Elérhetőségek:
E-mail: info@skizobor.hu
Telefon: +36 30 837 0552
Bővebb információért katt IDE!
 
 
Sabar Borház – Káptalantóti

 

A Káptalantóti határában emelkedő 217 méter magas Sabar-hegy lábánál találta meg igazi otthonát a borászatot alapító tulajdonos, Ádám Gábor. Hét hektáron gazdálkodnak, többségében fehér szőlőből készült borokat készítenek, így kezdhetünk náluk a Kéknyelű Brut Nature pezsgővel; de ha más színre vágyunk, akár a Kékfrankos Roséval is. A továbbiakban friss vagy dűlőszelektált olaszrizlingek, szürkebarátok, majd a 2018-as cabernet franc kéri figyelmünket – mindegyik a borász, Földi Bálint szakértelmét dicséri. A birtok és környéke – különösen a Tóti-hegy tetejéről szemlélve – páratlan élményt nyújt. A környéken számos kirándulási lehetőség kínálkozik, gyalogosan és kerékpárral is. A teraszon ücsörögve, a környező hegyek karéjában átélhetjük azt a harmóniát, amit a Sabar-borok is képviselni hivatottak, hiszen „…egy pohár remek borban vagy egy hangulatos pincetúrában mindannyiunk munkája, szíve és lelkesedése benne van” – mondja a tulajdonos. Náluk a vendég az első, ezért az egészségügyi, biztonsági szabályok betartása mellett (rendszeres takarítás, alkoholos fertőtlenítés) várják a betérőket. A kóstolósort a vendégek igényéhez igazítják, boraik jelentős része pohárral is rendelhető. Nagy borok a kis hegy alatt, és mellé ízletes falatok a környékbeli termelők választékából.


 
A Borsmenta borajánlata: Rajnai rizling Hercegföld 2019 – az új telepítésű rajnairizling-ültetvény szűzterméséből.
 
Nyitva: csütörtöktől szombatig délelőtt 10-től este 6 óráig, de előzetes bejelentkezés alapján ettől eltérő időpontokban is fogadnak vendégeket
 
Elérhetőségek:
E-mail: sabar@sabar.hu, sales@sabar.hu
Telefon: +36 70 297 0055, +36 30 984 6540, +36 20 555 9142
Bővebb információért katt IDE!
 
Fotó:
facebook
Gónusz Gabriella

Iszunk

Néha megnevettetem a Jóistent

2016.07.14. | Szabó Edit
  „Néha megnevettetem a Jóistent azzal, hogy elmondom neki a terveimet. Aztán majd ő megmutatja, mi lesz valójában…” Molnár Júlia Dóra, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok ifjú tulajdonosa…
Beszélgetünk

Laposáék

2016.07.19. | Szabó Edit
Beszélgetés két szólamban „Bence már gyerekként is rendkívül céltudatos volt, Zsófi lányunk pedig különleges teremtés, félelmetes képességei vannak” – meséli az apa. „Sokáig arról ábrán…
Beszélgetünk

A borkészítés is művészet

2017.03.29. | Szabó Edit
Beszélgetés Földi Bálinttal
Festői táj, a környező hegyeket vörösbe vonja a naplemente. A Gulács és a Csobánc még tisztán látszik, de a Badacsony jellegzetes ívét már csak sejteni lehet a szürkületben. A panorámát…
Iszunk

Az 5 legkedvesebb balatoni borterasz

2017.07.23. | Szabó Edit
Tombol a kánikula, aki teheti, ilyenkor vízpartra igyekszik, és a felüdülés helyszínéül sokan választják a magyar tengert. Íme a mi öt legkedvesebb balatoni borteraszunk, amelyek meglát…
Beszélgetünk

A kis pincék reneszánsza

2018.02.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Ádám Gáborral
A cserépkályhában lobog a tűz, a Sabar-hegy fölött ragyognak a csillagok. Ádám Gábor gyakorlott mozdulattal nyitja a palackot, mintha dugóhúzóval a kezében született volna. Pedig nincs…
Beszélgetünk

Az eleganciára szavazok

2018.09.22. | Szabó Edit
Beszélgetés Jásdi Istvánnal
Húsz éve telepedett le Csopakon, és ma az övé az egyik legizgalmasabb borospince és a legjobb borterasz a környéken. Jásdi István tudja, hogyan kell élni. Sokat tanulhatnánk tőle…  …

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)