Kesztölci üdvözlet

2016.07.22. | Burai László
Ha valaki már hosszabb ideje érdeklődik a borok iránt, akkor előbb-utóbb elkezdi keresni a friss élményeket, ismeretlen pincéket és borvidékeket. Valahogy így voltunk mi is, amikor Kesztölc felé vettük az irányt.
 
Valószínűleg sokan elvéreznének a kérdésen, hogy pontosan hol is van Kesztölc, azon pedig még többen meglepődnének, hogy a Neszmélyi borvidék része, ahogy a borász Szivek Péter fogalmaz, a borvidék fűszere. A talajadottságokban ugyanis jelentősen eltér a borvidék központi területeitől, ráadásul a Pilis-hegy lábánál fekvő ültetvények speciális mikroklímának is örvendenek, ősszel a felmelegedett sziklák visszasugározzák a meleget, így akkor sem áll meg a fürtök fejlődése. A jótékony hatásoknak itt még nincs vége, sok vihar nem jut át a hegyen, és a Duna is sűrűn lehúzza a felhőket.
A kirándulás apropóját az adta, hogy a Szivek Pince a 2013-as piacra lépés után 2015-ből már egész komoly termékpalettát alakított ki, aminek a kétségkívül legizgalmasabb része a ZéVé Trilógia névre keresztelt, három borból álló zöldveltelini-sorozat. A veltelini egyébként is kezd divatba jönni, az osztrákok hatása itt is érződik, egyre több pince foglalkozik komolyabban a fajtával, legutóbb például a Pécsi borvidékről származó, hásságyi Belward Pincészettől kóstoltam egy könnyedre hangolt, de hibátlan verziót, tisztán és fröccsként is élmény volt. 
Ha Neszmélyről esik szó társaságban, akkor általában előállok az elméletemmel, hogy a borvidéken rajnaival és veltelinivel kellene elsősorban foglalkozni. A hasonló fekvésű Wachau biztos komoly szerepet játszik abban, hogy így gondolom, sajnos egyelőre referenciaborokkal még nem sikerült megtámogatni a gondolataimat, így előre abban reménykedtem, hogy ezen a területen is változást hoz majd a kesztölci kirándulás.
Borzasztó minőségű úton értük el a falut (hiába, sehol egy stadion...), ahol előbb az 1075-ben alapított pálos kolostor romjait, majd az idén alapított gasztronómiai összefogás első lépéseként létrehozott gyógynövénykertet mutatták meg vendéglátóink, mielőtt leültünk volna a dűlőben. Leülni? Na, erről szó sem lehetett, olyan panoráma tárult elénk, hogy mindenki a fényképezőgép után nyúlt, csak azután következhetett a kóstoló.
 
A pince 2015-ös borai, a rizlingszilvánija, a cserszegi fűszerese majd a rozéja vezette fel a veltelinitriót, jól felépített sor volt, kellő kíváncsisággal vártuk a főműsort.
A Zévé Trilógia első részét, szeptember közepén szüretelték, a terület alsó soraiból, ahol az erózió miatt a termőréteg  a legvastagabb. Zúzás-bogyózás után kíméletes préselés következett, majd finomseprőn, tartályban érlelték. Fehérborsos, zöldalmás illattal nyit, a korty lendületes savai meghatározóak. Ropogós, tiszta bor, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, krétás ásványossággal. Egy alapbornál jóval komolyabb, ahhoz képest viszont vicces az ára, 1500 forint körüli áron találjuk majd a polcokon.
A második rész alapanyagát a középső sorokról szedték, otóber 8-án, itt már vékonyabb a termőréteg. Az egyik fele zúzás-bogyózás, a másik pedig egész fürtös préselés után került tartályba. A két tételt érlelés után házasították, majd palackozták. Ez a bor jóval kerekebb, vastagabb, a savai viszont ugyanolyan szépek. Illatban és ízben is érettebb karaktert mutat, helyenként már sárgadinnye és trópusi gyümölcsök jegyei is megjelennek, finom fűszeresség mellett. Kedves a gyümölcsösség, komolyabb a szerkezet – itt már érdemes egy-egy pillanatra megállni, és több figyelmet szentelni a bornak.
A harmadik részt szüretelték legkésőbb, október 27-én, a legfelső sorokból, a Pilis-hegy szikláinak tövében. Egész fürtös préselés után a bor harmada első töltésű 400 literes Kádár-hordóban érlelődött, majd áprilisban házasították a tartályos résszel. Komoly, egészen sokrétegű illat, krémes, fűszeres karakterrel. Alma, marcipán, vajasság. Kerek a korty, a savak itt is meghatározóak, jó szerkezet, az élményt finom krétásság és fűszerek árnyalják. Egyértelmű, hogy miért ez a bor a harmadik a sorban, minden szempontból ez a legkomolyabb, jó arányban használja a hordót, a gyümölcsök sem szorulnak háttérbe.
 
Egy induló pincétől szokatlanul átgondolt és letisztult borok ezek, megfontolt lépésekben tervezik a jövőt is, nem szeretnének erőn felül növekedni, és olyan kompromisszumokat sem szeretnének kötni, ami után álmatlan éjszakáik lesznek. Ahogy a borász fogalmazott: csak olyan borokkal fognak piacra lépni, amit ők is szívesen isznak. Tiszta szerencse, hogy ezeket mi is bármikor kibontanánk!
Fotó:
Borsmenta - honlap



címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (19) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (273) borász (43) borászok borásza (6) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (109) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (19) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (194) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (80) eger (41) egészséges (6) egri csillag (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (118) iszunk (7) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (14) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (5) művészinterjú (14) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (151) rosalia (5) rozé (32) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (4) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (116) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (80) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (9) villányi borvidék (51) vörösbor (44) vylyan (17) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)