Vissza
Iszunk

Matcha, a japánok zöld aranya

Matcha, a japánok zöld aranya című cikk borítóképe
2022. 10. 14. | Szabó Edit
A matcha tea a Távol-Keletről indult hódító útjára, és mára szinte az összes kontinensen divatossá vált. Jótékony hatásaira különleges rekordkísérlettel hívják fel a figyelmet október 18-án, a budapesti Kálvin téren…

Japán dobosok produkciója nyitja meg október 18-án a budapesti Kálvin téren azt a rendezvényt, amelyen kétszeres rekord felállítására tesznek kísérletet a szervezők. A program során bemutatják Európa legnagyobb teáscsészéjét és matchahabosító eszközét, amelyek segítségével egy Urasenke teaművész el is készíti az egzotikus italt.

De mi az a matcha?

Ahogyan a zöld és a fekete tea, a matcha is a Camellia sinensis, vagyis a teacserje leveleiből készül, a különbség annyi, hogy a tencha tea leveleit ebben az esetben megpárolják, kiszárítják, majd porrá őrlik. Ezt a zöld színű port leforrázva készül a japánok egyik legkedveltebb itala, a matcha tea, amely – noha eredetileg Kínából származik – mára a japán teaceremónia fontos részévé vált.

Szinte hihetetlen, hogy mennyire egészséges!

A matcha tea antioxidáns-tartalma rendkívül magas. Összehasonlításképpen azt szokták mondani, hogy egy csésze tea hetvenszer több, a szervezetünk számára rendkívül fontos antioxidánst tartalmaz, mint egy narancs. Ezenkívül serkenti az agyműködést, csökkenti a stresszt, segít a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében, de jótékony hatásait még hosszan sorolhatnánk.

A chawan és a chasen

Ahhoz, hogy jó matcha teát készíthessünk, a teán kívül két nélkülözhetetlen eszközre van szükségünk. Az egyik a chawan (ejtsd: csáván), amely nem más, mint egy széles karimájú kerámiaedény. Ebbe kerül az átszitált, porrá őrölt tealevél. A másik pedig a chasen (ejtsd: császen), a habosító eszköz, amelynek segítségével felhabosítják a főzetet.

A rekordkísérlet

Október 18-án délután 4 órától a Matcha Tsuki nevű teázó terasza kísérleti helyszínné alakul. Itt lesz látható ugyanis Európa két legnagyobb matchatea-készítő eszköze: egy hatalmas chawan és egy méretben ehhez passzoló chasen. A gigantikus eszközök segítségével a szakma kiemelkedő alakja, Rajzó-Kontor Kornélia Urasenke teaművész készíti el a matchát, amelyet a jelenlévők azon nyomban meg is kóstolhatnak. A performansz mellett a teaművész különleges előadással is készül az érdeklődők számára.

Az autentikus hangulatról a Taiko Hungary Japándob Egyesület gondoskodik. A csapat tagjai látványos show-elemekkel teszik hatásossá a két-három szólamban megszólaló hangzást.

Aki többet szeretne megtudni a matcha tea jótékony hatásairól, olvassa el az erről szóló cikket a colore.hu oldalon.

Fotó:
Matcha Tsuki - honlap

Iszunk
A legjobb tea kivisz a mátrixból című cikk borítóképe

A legjobb tea kivisz a mátrixból

2018. 12. 17. | Kovács Gábor
Ezt a mondatot Tálos Gábortól, a Zhao Zhou teaház vezetőjétől hallottuk A Tea Napján, és igaza volt! A november végi rendezvény minden tekintetben kiszakított minket az unalmas hétköznapokból…
Iszunk
A Tea Napja – hazánkban először című cikk borítóképe

A Tea Napja – hazánkban először

2018. 01. 15. | Bőti László
Kóstolók, workshopok, bemutatók, beszélgetések, meglepetések, izgalmak, soha nem érzett ízek és rég várt találkozások – ez volt az első Tea Napja Budapesten…
Iszunk
Teát? Kávét? Forró vizet? című cikk borítóképe

Teát? Kávét? Forró vizet?

2018. 01. 09. | Bőti László
És azt tudtad, hogy mennyi hasonlóság van a tea, a kávé és a bor között? A Zhao Zhou teaház rendhagyó kóstolóján sok minden kiderült…
Iszunk
A kaméliadzsúsz című cikk borítóképe

A kaméliadzsúsz

2017. 11. 14. | Bőti László
Sorvezető a műértő teázáshoz
Közeleg a tél. A természet begubózik, az emberek fázósan húzzák össze magukat a hidegben. Van azonban, aminek ilyenkor jön el igazán a szezonja. Egy közülük a kamélia, ami – bár kevesen tudják – szinte mindannyiunk hétköznapjaiban megjelenik…
Iszunk
Értékeld át, amit a teáról gondoltál! című cikk borítóképe

Értékeld át, amit a teáról gondoltál!

2016. 10. 12. | Burai László
Úgy rémlik, hogy a ’90-es évek végén volt a teázásnak egy erősebb fellángolása. Rengeteg féle-fajta teabolt jelent meg, teák mindenféle ízesítéssel, az epertől a karamellig. Jobban belegondolva inkább bazár volt ez, és mára nyom nélkül el is tűnt, illetve visszaszorult a plázák ajándékboltjaiba.
Iszunk
Jó teát! című cikk borítóképe

Jó teát!

2016. 04. 26. | Szabó Edit
„Várom a napot, amikor a vacsora végén minden valamirevaló étteremben ugyanolyan bizalommal lehet majd kávét, desszertbort, konyakot vagy teát rendelni – és ugyanolyan minőségben is lehet élvezni.”