Mindszent Havi Mulatság tizedszer!

2019.09.24. | Szabó Edit
Tokaj-Hegyalja és a tokaji borok szerelmesei az idén éppen tizedszer köszöntik mulatsággal az októbert, vagyis Mindszent havát. Íme 10 tipp, elmondjuk, hogy mi hová mennénk, mit csinálnánk szeptember 27-28-án Bodrogkeresztúrban és Bodrogkisfaludon…
 


A két Bodrog menti település, Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud borászai tíz éve fogtak össze először, hogy a helyi gasztronómiát és az ott születő borokat kedves minifesztiválon mutassák meg a közönségnek. A rendezvényből hagyomány lett, és azóta minden ősszel kötelező program a Mindszent Havi Mulatság, amire az idén minden eddiginél színesebb és változatosabb eseménysorral készülnek a szervezők.A rendezvényhez 16 helyi és környékbeli pincészet csatlakozott, így a mulatság ideje alatt kényelmesen elmélyülhetünk a Babits Pince, a Bodrog Borműhely, a Bott Pince, a Dereszla Pincészet, a Füleky Pincészet, a Hangavári Pincészet, a Henye Borászat, az Illés Pince, a Kikelet Pince, a Majoros Szőlőbirtok, Orsolyák Attila, a Patricius Borház, a Puklus Pince, a Rozgonyi Pince, a Szélkiáltó Pince és a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok boraiban. Több pincészet önálló helyszínként is részt vesz a programban, érdemes egy kicsit mindenhol időzni, vagy jó előre eldönteni, hogy hol ütünk tanyát. A választás nehéz, tessék behatóan tanulmányozni a programot! Hogy ne kelljen keresgetni, katt IDE!
 

És most eláruljuk, hogy mi az, ami szerintünk a 10. Mindszent Havi Mulatságon kihagyhatatlan.
 

Íme a Borsmenta 10 tippje:


1.
 
A már pénteken érkezők töltsék az estét a Henye Borbárban. A szőlőtőkék között helyet kapott impozáns épületet csak egy hosszabb sétával érjük el, de a Dereszla vinotéka és a borbár között mini dűlőtúra keretében óránként szállítják a vendégeket a szervezők. A panoráma csodálatos, szép innen nézni a naplementét, és figyelni, ahogyan a távolban kigyúlnak a falu fényei, és megjelennek az első csillagok.A vendégek este 6-kor megtekinthetik Almási Tamás Folyékony arany című dokumentumfilmjét, majd egy különleges aszúkóstoló részesei lehetnek, amelynek során tíz évjárat aszúborait töltik a poharakba. A legidősebb 2008-ból, a legfiatalabb 2018-ból való, az utolsó kettő természetesen még hordóminta. A borokhoz a helyi cukrászatok készítettek finomságokat, érdemes megkeresni, hogy melyikhez mi illik legjobban. 
2.
 
A Tokaj Nobilis pezsgőit kóstolni mindig élmény, hát még ha maga a készítője, Bárdos Sarolta degorzsálja, személyesen nekünk! Ahogyan Micimackó úgy délelőtt 11 óra tájt mindig parancsolt egy kis harapnivalót, szombaton délelőtt 11-kor mi is szívesen fogadunk egy kis pezsgőt a poharunkba, főleg ha jár mellé Saci meséje, egy rövid túra a pincében, továbbá egy kis napfürdő pohárral a kézben a tornácos parasztház kertjében, ahol a pincészet helyet kapott. A pezsgő egyébként furmintból készült, friss, ropogós, de ha már ott vagyunk, érdemes a Barakonyi-dűlő furmintját és hárslevelűjét is megkóstolni!


 
3.

Aki még nem járt a Kisfalucska vendégházban, tegyen egy kitérőt felé. Bodrogkisfalud nyugalmas kis utcájában, a folyó partján, távol minden zajtól, a béke és a nyugalom szigete, ráadásul van szauna is! Persze most nem lesz olyan csendes, mert itt is folyamatosan zajlanak a programok. A gasztronómiai kínálatról személyesen KicsiZso gondoskodik, aki – tudjuk jól – ha beindítja a Bodrog Smokert, olyan velős csontot szervíroz, hogy szem nem marad szárazon. Egyébként reggelit is kínál, szombaton és vasárnap is, hogy a távozók se induljanak útnak üres gyomorral.


 
4.
 
A Kisfalucska udvarán több borászat is tanyát ver szombaton. Itt kóstolhatók a Bott Pince, a Szélkiáltó Pincészet és a Kikelet Pince borai, Orsolyák Attila Takács Lajossal karöltve izgalmas natúr boros kóstolót tart szombaton délelőtt 11 órától. Végre megtudhatod, mi a pét-nat, a két borász magyar és külföldi mintákon keresztül elemzi, mit jelent az alacsony kén, és hogy kikóstolható-e a vegyszermentes és a konvencionális szőlőművelés közötti különbség a borból. Aki szeretne ott lenni, feltétlenül regisztráljon, nehogy lemaradjon róla!


 
5.
 
Az megvan, hogy a Dereszla Pincészet alatt közel 1 kilométer hosszú pincelabirintus rejtőzik? Az eredetileg öt különböző pinceágat 2003-ban kötötték össze, a leghosszabb része nagyjából 400 éves lehet. Nagyon romantikus! Az idei Mindszent Havi Mulatságon elemlámpával a kézben járhatjuk be a pincerendszert, és közben mindenféle borokat is kóstolhatunk a Dereszla kínálatából. A 2018-as Tokaj Dry például egy kellemes furmintalapú házasítás, amelyben a fő fajtán kívül a hárslevelű, a sárga muskotály és a kabar is szerephez jut. Igazán frissítő száraz bor, de ha lehet, ízleljük meg a 2013-as 5 puttonyos aszút is. A 70% furmint és 30% hárslevelű házasításával született édes bor maga a tökéletesség.


 
6.
 
A Füleky Pincészet díjnyertes épülettömbjének tőszomszédságában találjuk azt a gyönyörűen felújított XVIII. századi kúriát, amelynek emeleti részén szálláshelyeket rendeztek be a tulajdonosok, a kóstolóterem pedig a földszinten, a boltívek alatt kapott helyet. A birtok tavaly ünnepelte a 20. születésnapját, a hozzájuk tartozó szőlőterület jelenleg 25 hektár. Főborászuk, Brezovcsik György Tokaj legjobb dűlőiből készítheti borait, amelyeket természetesen szívesen meg is mutat az érdeklődőknek. Szombaton délelőtt 10-től kétóránként tartanak borkóstolót a főborász vezetésével. A kicsiket addig a Szőlőszem gyermeksarok várja, de ne felejtsük el velük megnézni azt a Fülöpről készült képet, amit a kóstolóteremben állítottak ki a tulajdonosok. Tokaj híres gólyájának emlékét a Füleky Pincészet egyik bora is őrzi.


 
7.
 
A Patricius Borház szemet gyönyörködtető birtokközpontja Bodrogkisfalud határában simul a tájba. A fölötte magasodó Várhegyről tiszta időben káprázatosan szép a kilátás, érdemes oda felsétálni, ha valaki szereti a magaslatokat. A borháztól a hegytetőig szőlőtőkék között kanyarog az út, az aszúsodó szőlőfürtök látványa nem mindennapi, ha valaki még nem találkozott a botritisz által megtámadott szőlőszemekkel, ilyenkor alaposan elcsodálkozik. A Patricius birtokigazgatója, Molnár Péter több izgalmas borkóstolóval is készült az ünnepre. Nehéz eldönteni, hogy a birtoktúrán, a vertikális furmintkóstolón vagy a hagyományos bortípusok bemutatóján vegyünk inkább részt, de ha elmentünk Sacihoz 11-re pezsgőzni, vagy Takács Lajosékkal kóstolgatjuk a natúr borokat, akkor a Patriciushoz jöjjünk inkább délután, és vessük bele magunkat a hegyaljai tradíciókba. Molnár Péter remek házigazda, mindent tud a borvidék történetéről, vele végigkóstolni ezeket a borokat igazi élmény. A program regisztrációhoz kötött, biztosítsuk a helyünket időben, nehogy lemaradjunk!


 
8.
 
Ha végigsétálunk Bodrogkeresztúr főutcáján, számtalan kedves helyet találhatunk, ahová érdemes benézni. A Tokaji Borecet Művek már pénteken várja a vendégeket múzeumlátogatásra, és ha ott vagyunk, szenteljünk egy kis figyelmet a tőszomszédságában található XIII. századi római katolikus templomnak is. A Csicsörke Lekvárkülönlegességek műhelye és boltja egy kedves kis parasztházban kapott helyet. Kapujuk szombaton egész nap nyitva áll a látogatók előtt, csodálatos szörpjeiket, lekvárjaikat kötelező megkóstolni. Az ízek mestere, Kovács Gyula korábban szakácsként dolgozott, és olyan helyeken is megfordult, mint a Michelin-csillagos Taubenkobel, de már a Csicsörke az élete.A vállalkozást feleségével, Andival együtt viszik, ám erre a napra vendégeket is hívtak: megismerkedhetünk náluk Szilágyi Tibor zempléni sajtjaival, a szomszédos településről érkező Majoros László boraival, a kicsiket pedig gyereksarok várja. Szinte biztosak vagyunk benne, hogy a Csicsörke kertje lesz a családosok legnépszerűbb búvóhelye, és hogy a lekvárokból, szörpökből haza is viszünk majd bőven, mert ezeknek az ízeknek egyszerűen nem lehet ellenállni.


 
9.
 
Nem ejtettünk még szót arról, hogy a Dereszla vinotékától különleges terepjáró autós, gatoros dűlőtúrák is indulnak, útba ejtve Reb Steiner Saje csodarabbi sírját, valamint a Panoráma kilátót, továbbá néhány jól ismert történelmi dűlőt. Az út végére kicsit porosak leszünk, de szerencsére van mivel lemosni az út porát, a kaland kellemes, de előzetes bejelentkezéshez kötött; ha szeretnénk részt venni rajta, regisztráljunk.  Nem beszéltünk arról sem, hogy milyen jó a rendezvény zenei kínálata, ahogyan azt sem mondtuk el, hogy mi a magunk részéről a Hangavári Pincészetet ki nem hagynánk a sorból, mert Anita remek borokat készít, Kati pedig addig úgyse nyugszik, míg nem eszünk nála valamit, amit aztán egész életünkben emlegetni fogunk. 
10.

Ha valakinek megvan a Gyengébb? Nem! című könyv, vigye magával, mert Bai Edittel, Bárdos Saroltával, Bodó Judittal, Berecz Stéphanie-val és Magyar Anitával is dedikáltatni tudja ezen az egyetlen hétvégén.
Szép időt, kellemes mulatságot mindenkinek!
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
facebook
Vető Gábor

Beszélgetünk

Keresem az eleganciát

2016.06.16. | Szabó Edit
Beszélgetés Berecz Stéphanie-val   „Tisztességes munkát végezni csak elmélyülten lehet. A szőlőben, a pincében figyelni, érzékelni kell. Ez nem matematika. A szőlő, a bor a termész…
Beszélgetünk

Ide majd ültess virágokat!

2016.10.29. | Szabó Edit
Beszélgetés Bodó Judittal
„Amikor Józsival kapáljuk a szőlőt, vagy amikor dolgozunk a pincében, mindig az ad erőt, hogy tudom, ki fog majd örülni az elkészült bornak...”  
Beszélgetünk

Hiszek a pozitív példa erejében

2018.05.10. | Szabó Edit
Beszélgetés Molnár Péterrel
A Patricius Borház építése a kétezres évek elején kezdődött a bodrogkisfaludi Várhegy-dűlőben. A birtok ma már a környék egyik gyöngyszeme, boraik komoly sikereket aratnak a világversen…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (23) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (7) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (23) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (237) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (96) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (48) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (13) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (71) utazási tippek (31) utazunk (35) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)