Iszunk

Mulatság a szőlőben

Mulatság a szőlőben című cikk borítóképe
2023. 10. 13. | Szabó Edit
Szőlőhegyen bandukolni, friss mustot kóstolni, dűlőmeséket hallgatni, borászokkal együtt borozni, jó társaságban beszélgetni, este csendesen mulatni – aki erre vágyik, annak ott a helye október 14-én Bodrogkisfaludon, a Mindszenthavi Mulatságon…

Mintha csak tegnap lett volna, hogy a bodrogkisfaludi és a bodrogkeresztúri borászok lelkes csapata először szervezte meg az őszi időszak egyik legkedvesebb minifesztiválját, a Mindszenthavi Mulatságot. Mintha csak tegnap lett volna, mondjuk, pedig közel másfél évtized is eltelt már azóta. Az idei rendezvény lesz a tizennegyedik a sorban, de nem kevésbé szerethető és nem kevésbé családias, mint az eddigiek.

Igaz, szerettük a bodrogkisfaludi békét, a reggeliket a tölgy alatt, és némi nosztalgiával gondolunk vissza az éjszakai sétára is, amikor az utolsó fesztiválbuszt lekésve gyalog indultunk Keresztúrból Kisfaludra, mert megvolt annak a maga bája, de voltaképpen jó ötlet, hogy a programok az idén egyetlen központi helyszínre szerveződtek. A szereplők a Patricius Borházba települnek ki, és itt várják majd a közönséget.

A rendezvényen összesen kilenc pincészet kínálja majd borait, és nem egy közülük újdonságokkal is kedveskedik a vendégeknek. Ott lesz a Babits Pincészet, a Bott Pince, a Bodrog Borműhely (címlapfotónkon is ők szrepelnek), a Dereszla Pincészet, a Füleky Pincészet, a Hangavári Borászat, a Tokaj Nobilis, az Illés Pince, és természetesen a házigazda Patricius Borház is.

Aki arra jár, ne mulassza el megkóstolni a Bodrog Borműhely, a Babits Pincészet, a Dereszla Pincészet és a Tokaj Nobilis pezsgőjét, a Bott Pince 2021-es édes szamorodniját, ami a Csontos-dűlő terméséből készült, a Füleky 2019-es Kabar borát, ami igazi ritkaságnak számít a borvidéken, az Illés Pince 2021-es Késői Hárslevelűjét, ami csodálatosan mutatja, milyen ízgazdag lehet egy édes hárslevelű, vagy a Patricius 2017-es 5 puttonyos aszúját, ami egy remek évjárat tökéletes reprezentánsa.

Aki gatorozott már, az tudja, hogy milyen jó móka ezeken a fura járműveken felfedezni a borvidék szépségeit, akinek viszont még nem volt ehhez szerencséje, az feltétlenül próbálja ki. A járművek a rendezvény délutánján várják az érdeklődőket, a turnusok félóránként indulnak a Várhegy körül. Kicsit meredek, de érdemes bevállalni!

Vajon miről mesélnek a dűlők? El se tudjuk képzelni, hogy egy-egy szőlőültetvénynek milyen csodálatos történelmi múltja, gazdag geológiai háttere és biztató jelene van, amit talán majd ígéretes jövő követ. A Keresztúri-medence izgalmas történetét dr. Nagy Kornél történész és dr. Kiss Gábor geológus meséli el, és mivel az elmondottakat remek példákkal támasztják alá, a poharunk sem marad száraz.

Bort kóstolni jó, pohárral a kézben történeteket hallgatni még jobb, viszont egy bort ott kóstolni, ahol termett, az páratlan élmény. A szőlősorok között sétálva figyelni a napozó gyíkokat, a talaj változatosságát, aszúszemet csipegetni egyenesen a tőkéről, és hagyni, hogy közben melengesse a hátunkat a fáradt őszi nap… Ki ne vágyna arra, hogy mindezt átélhesse? Magyar Anita, a Hangavári Borászat borásza dűlőtúrára invitálja a vendégeket a Várhegy környéki ültetvényekre. Érdemes lesz vele tartani!

„Kell, hogy az elfogyasztott bor vérré váljon bennünk, mert enélkül nem tudna az érzelem az ész fölé kerekedni” – hangoztatják a Hírös Gasztroszínház tagjai, akiknek Fiú, Leány, Bor című előadása is látható lesz az idei Mindszenthavi Mulatságon. A sok humorral fűszerezett rendhagyó színházi program során a közönség ugyanazokat a borokat kóstolja majd, mint a szereplők – aztán meglátjuk, hogy kik között működik a kémia.

A rendezvény gasztronómiai kínálatáról a Betlehem Pihenőház és a Kisfalucska Udvarház csapata gondoskodik, napközben Nahaj Péter, vagyis a NahajPee zenél, este a Főnix Rock Band ad koncertet.
A Mindszenthavi Mulatság szeretettel várja a bort szerető és értő közönséget, de azokat is, akik még soha egyetlen korty bort sem kóstoltak.

A kulturált alkoholfogyasztás mindannyiunk számára fontos, és a bor éppen az az alkohol, amellyel kultúrát iszunk – persze csak mértékkel!

Fotó:
facebook

Iszunk
Aszúszüret Tokajban című cikk borítóképe

Aszúszüret Tokajban

2022. 11. 28. | Szabó Edit
Angol borszakújságírók kicsi, de lelkes csapata járt nemrég Tokaj-Hegyalján. Programjukat a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a londoni székhelyű Wines of Hungary UK szervezte…
Tesztelünk
Hangavári Pincészet: Pezsgő Brut Nature – Furmint 2019 című cikk borítóképe

Hangavári Pincészet: Pezsgő Brut Nature – Furmint 2019

2022. 03. 08. | Szabó Edit
A Hangavári Pincészet furmintból készült pezsgője igazi gyümölcsbomba. Nem kell hozzá különleges alkalom, nyissuk ki bátran, és széppé varázsolja a napot…
Tesztelünk
Bodrog Borműhely: Wild Tokaj Pét-Nat 2020 című cikk borítóképe

Bodrog Borműhely: Wild Tokaj Pét-Nat 2020

2021. 10. 24. | Szabó Edit
A Bodrog Borműhely furmint pét-natja a fajta játékos, üde, kedves arcát mutatja meg. Rengeteg gyümölcs, rengeteg buborék, és mindkettő nagyon jól áll neki…
Beszélgetünk
Hiszek a pozitív példa erejében című cikk borítóképe

Hiszek a pozitív példa erejében

2018. 05. 10. | Szabó Edit
Beszélgetés Molnár Péterrel
A Patricius Borház építése a kétezres évek elején kezdődött a bodrogkisfaludi Várhegy-dűlőben. A birtok ma már a környék egyik gyöngyszeme, boraik komoly sikereket aratnak a világversenyeken. Molnár Péter birtokigazgatóval beszélgettünk.
Vendégoldal
Feszt október című cikk borítóképe

Feszt október

2017. 10. 04. | Bodó Judit
Bottszerda 18.
Megy a szüret, a munkából még a gyerekek is kiveszik a részüket. Büntetendő, ámde hasznos, nálunk nem tiltakoztak. Andris oviba jár. De szép is lenne! Mondjuk úgy, hogy próbálkozunk. Ja, és szombaton Mindszent Havi Mulatság. Jöttök?
Beszélgetünk
Ide majd ültess virágokat! című cikk borítóképe

Ide majd ültess virágokat!

2016. 10. 29. | Szabó Edit
Beszélgetés Bodó Judittal
„Amikor Józsival kapáljuk a szőlőt, vagy amikor dolgozunk a pincében, mindig az ad erőt, hogy tudom, ki fog majd örülni az elkészült bornak...”