Aszúszüret Tokajban

2022.11.28. | Szabó Edit
Angol borszakújságírók kicsi, de lelkes csapata járt nemrég Tokaj-Hegyalján. Programjukat a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a londoni székhelyű Wines of Hungary UK szervezte…


Nem mindennapi programra invitálta az angol borszakújságírás prominenseit a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a londoni székhelyű Wines of Hungary UK. A 2022. október 17-étől 20-áig tartó túrán hat különböző borkóstoló, három borvacsora és három borokkal kísért ebéd, valamint számtalan izgalmas kísérőprogram engedett bepillantást világörökségi borvidékünk hangulatába, múltjába és jelenébe.



Az utazásra a borvidéket és a magyar borokat jól ismerő Caroline Gilby Master of Wine mellett a nemzetközi borsajtó olyan kiváló képviselői kaptak meghívást, mint Linda Galloway gasztronómiai szakértő (The Buyer, Daffodilsoup), Sylvia Wu újságíró (Decanter) Nick Breeze blogger (Secret Sommelier), Lawrence Francis, borszakértő (Interpreting Wine) és Stephen Quinn újságíró (sraquinn.org). A csapatot elkísérte Mathilde Hulot Magyarországon élő francia újságíró, valamint egyetlen magyar szakújságíróként Szabó Edit, a borsmenta.hu főszerkesztője.

Aszúszüret Tokajban Fotó: Dancsecs Ferenc - borsmenta.hu


A tokaji borok ezer arca

Noha nehéz pontosan megmondani, hogy a négynapos túra során pontosan hányféle bor került a poharakba, az teljesen biztos, hogy a kóstolt tételek száma meghaladta a százat. Közülük a legfiatalabb 2021-es, a legidősebb 1947-es volt. A csapat vezetett kóstolókon ismerkedett az ezerarcú tokaji borokkal, a pezsgőkkel, az aszúkkal, a hárslevelűkkel, a furmintokkal, egy speciális kóstoló során pedig a tokaji dűlők egyedi karakterét kutatták.

Aszúszüret Tokajban Fotó: Dancsecs Ferenc - borsmenta.hu

Színvonalas vendéglátás

A vendégek a Gróf Degenfeld Kastélyszállóban szálltak meg, és a négy nap során folyamatosan mozgásban voltak, hogy minél több hegyaljai települést megismerhessenek. Jártak Erdőbényén, Tarcalon, Mádon, Tállyán, Bodrogkisfaludon, Tokajban, Tolcsván és Hercegkúton, ebédeltek a Sárga Borházban, a Sauska Borászatban és a Harsányi Dűlőbisztróban, vacsorájukat pedig a Degenfeld Kastélyszállóban, az Andrássy Kúria éttermében, valamint a Dereszla Bisztróban fogyasztották el.
A gondosan szervezett szakmai programokat különböző pincészetek kóstolótermeiben tartották, a borok angol nyelvű bemutatását Somogyi Gergely és Ripka Gergely felváltva vállalta, de legtöbbször jelen voltak azok a borászok is, akiknek tételei a poharakba kerültek.

Aszúszüret Tokajban Fotó: Dancsecs Ferenc - borsmenta.hu
 
Aszúszüret

Szerencsére az időjárás kegyes volt, többnyire csodálatos, napsütéses őszi időben zajlott a túra, így az összes szabadtéri programot meg lehetett tartani. Kellemes volt a séta a Szent Tamás-tetőre, ahol természetesen Szt. Tamás furmintot kóstolt a csapat Kovács Zoltánnal, a Royal Tokaji Borászat vezérigazgatójával, jó volt megcsodálni a kilátást a tarcali Áldó Krisztus-szobortól, izgalmas volt bolyongani a hercegkúti pincesorok között, de legjobban mindenki az aszúszüretet élvezte. A vendégek közül többen most szembesültek először azzal, hogy milyen is valójában egy aszúszem, és hogy az aszúsodott bogyók esetében mit jelent a szemenkénti szüret.

Aszúszüret Tokajban Fotó: Dancsecs Ferenc - borsmenta.hu
 
Sweet Tokaj Dinner – vacsora tokaji édes borok kíséretében

Az ebédeket és vacsorákat biztosító éttermek kitettek magukért, de az étkezések sorából messze kiemelkedett az a tokaji aszúkra és szamorodnikra hangolt vacsora, amit Harmath Csaba gasztronómus szakmai tanácsadása mellett prezentált a Dereszla Bisztró legénysége. A vendégek egy része ott volt a Londonban 2021 októberében szervezett „Sweet Tokaj Lunch” -on is, így számukra már nem volt újdonság, hogy a tokaji édes borok végig tudnak kísérni egy komplett menüsort, de mindezt újra átélni és tapasztalni hatalmas élmény.

Aszúszüret Tokajban Fotó: Dancsecs Ferenc - borsmenta.hu

A Tokaji borvidék a legszebb arcát mutatta ez alatt a négy nap alatt. Most a vendégeken a sor, hogy papírra vessék, filmre írják vagy hangban rögzítsék véleményüket, és azt újságcikkek, videók és podcastok formájában eljuttassák a saját közönségükhöz. Hadd tudja meg a világ borkedvelő népe, hogy milyen csodát terem ennek a kicsi országnak az a még kisebb szeglete, amit Tokajnak hívnak.

Aszúszüret Tokajban Fotó: Dancsecs Ferenc - borsmenta.hu

Megjegyzés: az elkészült írások magyar nyelvű változatát a Borsmenta magazin folyamatosan közli.
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc

Iszunk

Magyar kékfrankosok Londonban

2019.11.11. | Szabó Edit
Negyvenhárom pincészet, köztük 29 magyar mutatta be kékfrankos borait London egyik patinás helyszínén, a Merchant Taylors’ Hallban. A nagy sikerű rendezvényt a Wines of Hungary UK képvi…
Iszunk

Ismét Furmint Február Londonban!

2020.01.27. | Szabó Edit
A tavalyi nagy sikerű rendezvény után az idén ismét bemutatkoznak Londonban a magyar furmintok. A Wines of Hungary UK által szervezett találkozónak a város egyik legrangosabb rendezvény…
Beszélgetünk

Az álmodozások korának vége

2021.10.22. | Szabó Edit
Beszélgetés Molnár Péterrel
A Wines of Hungary UK izgalmas londoni rendezvényen mutatta be Tokaj édes arcát a brit borpiac szereplőinek. A találkozó után Molnár Pétert, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának eln…
Beszélgetünk

Szakítani kell a sztereotípiákkal!

2021.10.23. | Szabó Edit
Beszélgetés Harmath Csabával
Izgalmas programot szervezett a brit borpiac szereplőinek a Wines of Hungary UK Londonban. A Trivet étterem által prezentált hatfogásos ebéden Harmath Csaba gasztronómus mutatta be a to…
Beszélgetünk

Ne féljenek az aszútól, nyissák ki bátran!

2021.10.30. | Szabó Edit
Beszélgetés Toronyi Zsuzsával
Minden tekintetben egyedülálló rendezvényen mutatkoztak be a tokaji borkülönlegességek a londoni Trivet étteremben. A programról a szervezőt, a Wines of Hungary UK ügyvezetőjét, Toronyi…
Iszunk

Furmint February 4.0 Londonban!

2022.03.03. | Vargha Márk
A Wines of Hungary UK immár negyedik alkalommal rendezett Furmint Februárt Londonban. A rendezvényről Vargha Márk tudósította a Borsmentát…

címkék

amerika (4) aprókertek (13) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (31) balassa bor (4) balaton (97) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (230) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (13) budai zöld (4) budapest (214) cabernet franc (12) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (6) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (16) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (90) eger (63) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (10) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (149) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) ezerjó (4) fehérbor (68) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (6) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (82) furmint február (12) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (19) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (8) interjú (142) iszunk (11) juhfark (11) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (11) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (60) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (32) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (16) pálinkaverseny (11) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (18) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (90) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (198) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (39) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (15) tesztelünk (144) tokaj (145) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (104) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (57) utazási tippek (16) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (6) verseny (13) veszprém (4) villány (25) villányi borvidék (75) vörösbor (107) vylyan (27) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (4)