2019.11.06. | Vargha Márk
Az idén lesz a kilencedik Mitiszol?. Az organikus és természetes borok fesztiválját november 16-án a Bálnában tartják. Íme 7 ok, amiért érdemes elmenni…
- Mert segít rendet tenni a fejekben
2. Mert a fenntarthatóság elszánt híveinek és az ilyen borok rajongóinak kötelező
Két halmaz, melynek nyilvánvalóan van közös része. Ha kozmetikumokban, ruházkodásban, csomagolásban és étkezésben is odafigyelünk a fenntarthatóságra, és a borokat is kedveljük, ott a helyünk egy olyan borfesztiválon, ami ezt a szempontot teszi az első helyre. Ráadásul ez nemcsak az ország, hanem egyben a régió legnagyobb ilyen rendezvénye is.
- Olyan pincészetekkel ismerkedhetünk meg, akikkel máskor és máshol nem
4. Személyesen tisztázható egy-két kényes kérdés a borászokkal
Felmerül a mozgalom híveivel szemben, hogy hibás borok problémáit a természetességre hivatkozva igyekeznek relativizálni. Márpedig a természetes boroknak is ugyanúgy hibátlanoknak kell lenniük, mint a konvencionálisaknak. Jó alkalom lesz a fesztivál arra, hogy megbizonyosodjunk (remélhetőleg) a vád cáfolatáról. Ami biztos: a sajtóeseményen nem csak jól elkészített, de finom tételeket kóstoltunk.
5. Kitekintést ad a külföldi termelőkre
Nemcsak a sok-sok külföldi meghívottra gondolunk itt Katalóniától Burgenlandig, hanem a külhoni magyarokra is. A sajtóbeszélgetésen két nagyon szép bort kóstoltunk tőlük: a felvidéki Mátyás Pince rajnai rizlingjét és a délvidéki Maurer Oszkár bakator fajtából készült narancsborát. Utóbbinál igencsak felcsillant a szemünk, hiszen a narancsbor (sajnos) okkal megosztó borféleség. A Bakatorange viszont levett a lábunkról: komplex korty, nagyon kellemes fekete teás cserességgel – szívesen innánk még belőle.
6. Izgalmasnak ígérkeznek a workshopok
Aki siet, a belépőjegye mellé a három workshop valamelyikére is válthat még jegyet. Az 1974-ben biogazdasággá alakult észak-olaszországi Fidora Wines képviseletében Emilio Fidora mesél a birtokról és az azóta megtett útról. Maurer Oszkár (Szerémség) a kénezés elhagyását, Bencze István (Badacsony) pedig az analóg zene és a natúr bor közti kapcsolatot boncolgatja, természetesen kóstolással egybekötve.
7. Különleges lesz a helyszín, csábító az ételkínálat
A fesztivál hangulatát minden bizonnyal emelni fogja a Gellérthegyre nyíló kilátás és a változatos, minőségi falatok. A fine diningot a budai Csalogány26, a grill és a barbecue világát az etyeki +52, a vega és a vegán vonalat az újlipótvárosi Kuszkusz képviseli, de sörökből és bivalyszalámiból sem lesz hiány.
Megjegyzés: a fotók a 2017-es Mitiszol? Fesztiválon készültek.
Fotó:
facebook