A sáppusztai szupererő

2024.06.21. | Szabó Edit
Csodálatos természeti környezet, az ország legjobb pálinkái és hazánk egyik legnagyszerűbb lepárlómestere: ezt kapja csomagban, aki ellátogat a Miskolctól alig félórányi autóútra található Sáppusztai Pálinkafőzdébe…


Az ember nem is gondolná, hogy milyen csodák léteznek ebben az országban. Kezeket a szívre! Ki volt már Damakon vagy a hozzá tartozó Sáppusztán? Bizonyára nem nagyon sokan, pedig ez a Borsod szívében, Edelénytől mindössze 7 km-re található, kizárólag közúton megközelíthető lankás-dombos terület több okból is vonzó úti cél lehet.

Kevesen tudják, hogy Damak már az Árpád-korban létezett, első írásos említését egy 1279-ből származó oklevélben találták meg. A falu az Örsúr nemzetség birtoka volt, és mivel a Cserhát szelíd lankái épp idáig futnak, a térség minden bizonnyal a későbbi évszázadokban is vonzotta a mezőgazdaságból élőket. Erről tanúskodnak annak a nemesi kastélynak a romjai is, amelyre 2002-ben a Sáppusztai Pálinkafőzde épült.

A sáppusztai szupererő - Főzdetúra a Sáppusztai Pálinkafőzdében

„Az előttünk itt élő emberek valószínűleg gyümölcstermesztéssel foglalkoztak, sőt bor is készülhetett, legalábbis erre utal az a tény, hogy amikor az átépítés elkezdődött, a szakemberek egy kis présházat is találtak a főépület mellett” – meséli Vékony Tibor, a Sáppusztai Pálinkafőzde lepárlómestere, aki maga is a környék szülötte.

A főzde megálmodója, létrehozója és tulajdonosa egy helyi üzletember, Baranyay Barnabás, aki a nemesi elődökhöz és a hagyományokhoz méltó épületet szeretett volna. Így készült el az ország minden bizonnyal legegyedibb főzdeépülete, egy szinte mesebeli kastély a dombok ölelésében, tornyokkal, lépcsőkkel, teraszokkal – gondozott parkkal körülvéve. A földszinti részen találjuk magát a főzdét, az emeleten pedig négy, minden igényt kielégítő vendégszoba kapott helyet közös konyhával, társalgóval, valamint a pálinkafőzde történetét bemutató kóstolóhelyiséggel. A fáradalmakat a két hatszemélyes jakuzzit, valamint egy finn és egy infraszaunát rejtő wellnessrészlegben pihenhetik ki a szállóvendégek, de szép időben sütögethetnek a kertben, sőt akár a kemencét is beizzíthatják.

A sáppusztai szupererő - Főzdetúra a Sáppusztai Pálinkafőzdében

A főzde tulajdonosa eredetileg nem volt szakmabeli, de mivel rendkívül igényes, és minden minőségi itallal kapcsolatban komolyak az elvárásai, a legmodernebb eszközökkel szerelte fel az üzemet, hogy az eszközpark ne legyen a fejlődés gátja. Az övé volt az egyik legelső tornyos lepárló az országban.

A sáppusztai szupererő - Főzdetúra a Sáppusztai Pálinkafőzdében

Az üzem kezdetben kizárólag bérfőzést vállalt, saját párlatot nem készítettek. A vendégszobákat is azzal a céllal hozták létre, hogy az ügyfelek a főzés ideje alatt színvonalas helyen pihenhessenek vagy akár a család és a barátok körében szórakozzanak, amíg a pálinka elkészül. Nem csoda, hogy minőségi szolgáltatásaik és magas színvonalú párlataik miatt – többször is megkapták „az ország legjobb bérfőzdéje” címet – gyorsan népszerűvé váltak a környékbeli bérfőzetők körében.

A sáppusztai szupererő - Főzdetúra a Sáppusztai Pálinkafőzdében

Baranyay Barnabás végül 2012-ben döntött úgy, hogy saját párlatokat is készíteni fog a jövőben. A minőség évről évre javult, 2017-ben málnapálinkájuk Champion- és közönségdíjat nyert az ország egyik legrangosabb pálinkaversenyén, a Quintessence-en, majd a következő két évben ugyanerről a versenyről kajszibarack-pálinkájukkal hozták el „a verseny legjobb pálinkája” díjat. Aztán két év kényszerpihenő következett a koronavírus-járvány miatt, de 2022-től a főzde élete valóságos diadalmenet. Ráadásul 2023 óta újra velük dolgozik az ország egyik legképzettebb, legelhivatottabb szakembere, Vékony Tibor, aki 2012-ben itt kezdte a pályáját, de utána az ország több főzdéjében is gyűjtött tapasztalatokat.

A sáppusztai szupererő - Főzdetúra a Sáppusztai Pálinkafőzdében

Tibor újbóli csatlakozása után érték el azt a bravúrt, hogy az ország két legrangosabb párlatversenyének tartott Gyulai Brillante, valamint Quintessence zsűrije 2023-ban és 2024-ben is a Sáppusztai Pálinkafőzde egyik nevezett párlatának adta „a verseny legjobb pálinkája” díjat. Így érdemelték ki 2024-ben a legeredményesebb kereskedelmi főzde címet. Ezeken a fontos versenyeken két egymást követő évben duplán duplázni kivételes teljesítmény. Barnabás és Tibor méltán büszke az eredményekre, de nem ülnek a babérjaikon, számos újdonsággal készülnek a jövőben.

A főzde szárnyal, viszi a lendület, és ez nem csupán a csillagok szerencsés együttállásának köszönhető. A sáppusztai szupererő mögött rengeteg álmatlan éjszaka, mérhetetlen mennyiségű munka, odafigyelés, precizitás és nem utolsósorban korszerű eszközpark és magasan képzett humán erőforrás rejlik.

A sáppusztai szupererő - Főzdetúra a Sáppusztai Pálinkafőzdében

A fiúk munka- és kísérletezőkedve kimeríthetetlen. Minden apró mozzanatot átbeszélnek, megosztják egymással a nézőpontjaikat, majd eldöntik, hogy milyen módon kezdjenek bele egy-egy gyümölcs feldolgozásába vagy egy új párlat elkészítésébe. Minden kicsiben, néhány liternyi főzettel indul, de az újdonság csak akkor válhat a sáppusztai portfólió részévé, ha kóstoláskor megvan a „wow”-érzés. Tibor rendkívül jó érzékkel nyúl a gyümölcsökhöz, ösztönösen törekszik a harmóniára, és maximalista, ami ebben a kényes üzletágban az egyik legfontosabb erény. Barnabásnak viszont az elkészült termék megjelenésével kapcsolatban van víziója, az üveget fejben már a kóstoláskor „öltöztetni” kezdi. Kettejük sajátos összhangjának eredményeként jön létre az az egyediség, ami a Sáppusztai Pálinkafőzde sajátja.

A sáppusztai szupererő - Főzdetúra a Sáppusztai Pálinkafőzdében

A főzde jelenleg 8 kategóriában több mint hetvenféle pálinkát és párlatot kínál. Ezek között vannak tökéletes minőségű, de egyszerűbb, hétköznapi fogyasztásra alkalmas tételek, és vannak olyanok is, amelyek kifejezetten az ünnepi asztalra kívánkoznak. Van ágyas, van extra erős, egyféle gyümölcsből készült és házasított; van, ami az éttermek világában és van, ami inkább szűk családi körben találja meg a közönségét; és természetesen van, amit kifejezetten az ínyencek számára álmodtak meg.
Tibor legújabb játszótere a fiatalabb közönséget megszólítani hivatott „deep párlatok” világa. A vagány, mattfekete palackba csomagolt 47%-os párlat természetes alapanyagok és vegyszermentes gyümölcsök felhasználásával készült. Jelenleg citrom és grépfrút ízben elérhető, és felhasználása széles körű. Ihatjuk csak úgy, szimplán, mint egy párlatot, de koktélok alapanyagaként is izgalmas lehet, érdemes kísérletezni vele.

A sáppusztai szupererő - Főzdetúra a Sáppusztai Pálinkafőzdében

Aki szeretné mindezt a saját szemével látni, és örömmel kóstolna is, töltsön el egy-két éjszakát ebben a sajátos atmoszférájú környezetben. A környék látnivalói – Aggtelek, Miskolc, Boldogkőváralja – autóval egy órán belül elérhetőek, de akár egy tokaji hétvége programjába is beilleszthetjük a főzdetúrát. Ilyen különleges párlatokat ekkora választékban ritkán van alkalmunk kóstolni, és ha szépen kérjük őket, talán személyesen Barnabás vagy Tibor lehet a kalauzunk.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Iszunk

Pálinkázzunk!

2017.01.04. | Szabó Edit
Egy hét múlva kezdődik Ongán az idei Quintessence, az ország egyik legizgalmasabb pálinkaversenye. Itt az ideje, hogy megkezdjük a ráhangolódást – amúgy is csikorgósra fordult a január……
Beszélgetünk

A (tiszteletbeli) pálinkamesternő

2018.07.28. | Sipos Eszter
Beszélgetés dr. Márki Edittel
Rajong a birs és a körte alkoholba zárt, karakteres aromáiért, és úgy véli, egyre természetesebb, hogy egy nő pálinkát készít. Dr. Márki Edit egyetemi docenssel nem kizárólag szakmai ké…
Beszélgetünk

Beszippantott a pálinka világa

2020.01.25. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Ledő Mónikával
Pálinkamester, pálinkabíra – amit Ledő Mónika nem tud a pálinkákról, azt talán nem is érdemes tudni. Interjúnkban nemrég megjelent könyvéről és a pálinkakóstolás rejtelmeiről faggattuk……
Beszélgetünk

A pálinkaágazat mostohagyerek

2020.11.14. | Szabó Edit
Beszélgetés Pach Gáborral
A 2020-as Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen a Fenegyerek sajmeggypálinkája Champion-díjas lett. A jó pálinka titkairól és az ágazat helyzetéről Pach Gábort, a főzde tulajdonosát kérd…
Iszunk

Bemutatkoztak a világ első amforában érlelt pálinkái

2022.11.18. | Szöllősi Edit "össz-szesz mester"
Különleges születésnapi ajándékkal lepte meg fogyasztóit az idén 20 éves Agárdi Pálinkafőzde. Hároméves előkészítés után megalkották a világ első amforában érlelt pálinkáját – mindjárt…
Beszélgetünk

Nem parasztvakítás!

2023.02.11. | Szabó Edit
Beszélgetés Pavlicsek Csaba pálinkamesterrel
A perkátai Scientia Master Spirit Competition hazánk egyik legrangosabb pálinka- és párlatversenye. Az idáig vezető útról és a verseny részleteiről Pavlicsek Csabát, a Scientia Egyesüle…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (110) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (22) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (8) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (53) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (262) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (106) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (232) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (33) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (21) utazás (83) utazási tippek (43) utazunk (45) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)