Vissza
Iszunk

Bemutatkoztak a világ első amforában érlelt pálinkái

Bemutatkoztak a világ első amforában érlelt pálinkái című cikk borítóképe
2022. 11. 18. | Szöllősi Edit "össz-szesz mester"
Különleges születésnapi ajándékkal lepte meg fogyasztóit az idén 20 éves Agárdi Pálinkafőzde. Hároméves előkészítés után megalkották a világ első amforában érlelt pálinkáját – mindjárt három ízben. A világpremiert Budapesten tartották…

Agárdi Pálinka – 20 éve a gyümölcs szolgálatában

Az Agárdi Pálinkaház neve nem csak a fogyasztók számra cseng ismerősen, a vállalkozás komoly elismerésnek örvend a hazai és a nemzetközi szakmai körökben is. Aki kicsit is ismeri a munkásságukat vagy igyekszik elmélyülni a termékkínálatukban, időről időre újdonságokkal találkozhat.

Már az indulásukkor óriási szerepet játszottak a minőségi pálinkakészítés hazai meghonosításában, nem meglepő tehát, hogy kísérletező kedvüknek köszönhetően számos érdekes gyümölcspárlat, hordóban érlelt pálinka vagy a nemzetközi trendekhez is igazodó ital került ki a műhelyükből. (Gondoljunk például a színváltó ginre, amelyről korábban a Borsmenta is beszámolt.) A meglepetéseknek természetesen a fogyasztók örülnek a legjobban, de látható, hogy ezekkel az ötletes újdonságokkal az Agárdi egyfajta divatot is diktál a hazai pálinkafőzdék számára.

Vértes Tibor, a főzde tulajdonosa sokszor megfogalmazta már, hogy a pálinkás szakmában mindig pezseg az élet, ezért elengedhetetlen a folyamatos megújulás. Legfrissebb különlegességük bemutatóját Budapesten, a Párisi Udvar Hotel tetőteraszán tartották, egy derűs októberi napon.

Három év, három íz, három egyéniség

A vadonatúj párlatokat bemutató rendezvényen kiderült, hogy a premiert hároméves munka előzte meg. A Légli Kerámia Manufaktúrával folytatott kísérletezés 2019-ben indult, Légli Attila fazekasmester és Vértes Tibor folyamatosan konzultált, és magát a munkafolyamatot – az érleléshez szükséges amforák készítésétől a gyümölcsök és a belőlük készült párlatok kiválasztásán át egészen az érlelés utolsó fázisáig – Vértes Tibor személyesen felügyelte. „Olyan mikrooxidációt szerettünk volna a pálinkának biztosítani, amelynek segítségével az aromák még inkább ki tudnak teljesedni, az ízek selymesebbek, kerekebbek és komplexebbek lesznek anélkül, hogy más aromákat vinnénk a gyümölcs tiszta ízébe. Az amforában történő érlelés új dimenziót nyitott meg számunkra” – világította meg a folyamat hátterét a szakember.

Légli Attila számára különösen fontos volt a párlatok bemutatásának ünnepi pillanata, hiszen mint kiderült, ő már 2009 óta használja a saját edényeit érlelés céljából. „Az első amforás pálinkám kóstolását egy új világ felfedezéséhez hasonlítanám” – fogalmazott a fazekasmester, akit örömmel tölt el, hogy ezt az élményt az Agárdi Pálinkafőzdének köszönhetően most mások is megtapasztalják.

A világ első amforában érlelt pálinkái szilvából, birsből és vilmoskörtéből készültek, és Agárdi Amphora márkanév alatt kerülnek forgalomba, limitált mennyiségben. Ízenként összesen 460 palackot töltöttek a különleges italból, így a ritkaságokra érzékeny fogyasztók jól teszik, ha igyekeznek a vásárlással.

Jó hír, hogy más gyümölcsökkel is folynak a kísérletek, így elképzelhető, hogy előbb-utóbb bővülni fog az amforás termékcsalád.

Fotó:
Agárdi Pálinka

Beszélgetünk
Beszippantott a pálinka világa című cikk borítóképe

Beszippantott a pálinka világa

2020. 01. 25. | Szabó Edit és Pesti Eszter
Beszélgetés Ledő Mónikával
Pálinkamester, pálinkabíra – amit Ledő Mónika nem tud a pálinkákról, azt talán nem is érdemes tudni. Interjúnkban nemrég megjelent könyvéről és a pálinkakóstolás rejtelmeiről faggattuk…
Iszunk
Jönnek a magyar ginek! című cikk borítóképe

Jönnek a magyar ginek!

2019. 11. 21. | Barossné Koós Andrea
Opera Gin néven tavaly megnyílt az első hazai ginmanufaktúra, az Agárdi Pálinkfafőzde után a pálinkák fenegyereke, Pach Gábor is elkészítette a sajátját, sőt nemrég Gózon Péter bartender is saját gint alkotott. Tombol a ginőrület!
Vendégoldal
Új ginek az Agárditól! című cikk borítóképe

Új ginek az Agárditól!

2019. 06. 28. | Borsmenta
Új párlatokkal színesíti kínálatát az Agárdi Pálinka. A tavaly ősszel bemutatott whisky, rum és gin mellé most két újabb gin érkezik a nyári koktélokhoz…
Iszunk
Pálinkaverseny csak nőkkel című cikk borítóképe

Pálinkaverseny csak nőkkel

2018. 04. 04. | Szabó Hajnalka
A pálinkát sokan férfias italnak tartják, pedig egyre több hölgy foglalkozik ezzel a nemes szesszel. Április közepén Zamárdiban tartják az első Balaton Open pálinka- és párlatversenyt, ahol kizárólag nők ülnek a zsűriben.
Beszélgetünk
Az őszinteség luxusa című cikk borítóképe

Az őszinteség luxusa

2017. 04. 08. | Szabó Edit
Beszélgetés Pach Gáborral
Pach Gábor, a Zimek Pálinka Manufaktúra egykori főzőmestere már jó ideje a saját útját járja. Pálinkatanodát alapított, létrehozta az ország első Gyümölcs Wellness Központját, limitált palackszámú Fenegyerek pálinkái pedig ismét rabul ejtették a Destillata bíráit…
Iszunk
Pálinkázzunk! című cikk borítóképe

Pálinkázzunk!

2017. 01. 04. | Szabó Edit
Egy hét múlva kezdődik Ongán az idei Quintessence, az ország egyik legizgalmasabb pálinkaversenye. Itt az ideje, hogy megkezdjük a ráhangolódást – amúgy is csikorgósra fordult a január…