2016.12.07. | Bőti László
A karácsonyi Esthajnal sorozat folytatásaként az idén mentás-csokis sört dobtak piacra a békésszentandrásiak. Persze, hogy szerettük! És nem csak a menta miatt…
 
A Szent András Sörfőzde csapata négy éve gondolt egy nagyot, és malátaillatú boszorkánykonyhájában lázas kísérletezésbe kezdett. Szerettek volna ugyanis egy olyan – idehaza akkoriban még ritkaságszámba menő – ünnepi sört alkotni, ami egy komolyabb karácsonyi menü vagy édesség kísérőjeként is megállja a helyét. Azóta minden sörínyenc türelmetlenül várja a decembert, hogy kiderüljön, mi is rotyogott abban a híres üstben.


 
Meghívást kaptunk az idei premierre, így néhány napja alkalmunk volt érzékszervi próbának alávetni a legújabb alkotást. Úgy véljük, a csapat elérte célját, az idei, Esthajnal ‘16 névre hallgató ünnepi sör ugyanis nemcsak a hangulat felmelegítésére, de egy komolyabb sült vagy a desszert leöblítésére is tökéletesen alkalmas.
 
Nem beszélünk a levegőbe, hiszen az Élesztőben tartott kóstolón nemcsak a szárított mentával és valódi kakaóbabbal after eight ízvilágúra varázsolt karácsonyi sört volt alkalmunk megkóstolni, hanem egyéb hozzá passzoló finomságokat is. Az est főszereplőjéhez csokimousse-os tortát, az „öblítőnek” szánt Óarany nevű bécsi ászokhoz pedig májpástétommal és lencsével megpakolt szendvicset kínáltak. Bár ritkán találkozunk sör-sör párosítással, de a stout alapsörre rádolgozott Esthajnal 7%-os alkoholtartalmát és elég komoly, 4-es Balling-fokú beltartalmát látva egyáltalán nem lepődtünk meg, hogy egy könnyű vienna lagert ajánlottak mellé a főzdések.


 
Persze nem hétköznapi szokás ez, ahogyan a sör elkészítésének módja sem átlagos. Már az alapként használt felsőerjesztésű stout is különlegességnek számít a maga erős, bársonyos és alapból csokis ízvilágával, de az, hogy ebbe egy teatojásra emlékeztető, óriási szűrő segítségével belefőzik a mentát, na az aztán végképp nem mondható gyakorinak idehaza.
A békésszentandrásiak azonban szeretnek kísérletezni, és esetenként valami megosztót alkotni még akkor is, ha a többiekhez képest konzervatív sörfőzdének tartják magukat. A megosztó jelzőt ők maguk aggatják karácsonyi söreikre, hiszen tudják, hogy egy csokis-mentás vagy egy füstölt malátás (2015), esetleg egy fenyős (2014) itallal csak egy bizonyos réteget lehet elvarázsolni.


 
Úgy látszik, hogy mi viszont ebbe a körbe tartozunk. Az idei darab a szívünkhöz nőtt, vagy inkább fagyott, mert először, még csaphidegen (ami körülbelül 4 fokot jelent) a menta dominál és hűt elég határozottan, de már ekkor érződik, hogy megbújik benne még ez-az. Ahogy melegszik a kezünkben, úgy nyílik ki szépen és lesz egyre komplexebb, egyre csokisabb. Nyugodtan odaülhetünk vele a kandalló vagy a kályha mellé beszélgetni, a sör bírja az időt, aromavilága nagyon gazdag, és még a sokadik kóstolásra is tartogat meglepetést. Az viszont tény, hogy miként a desszertborok, úgy az Esthajnal ‘16 sem könnyed nassolnivaló, és egy-egy jó aszúhoz hasonlóan ebből sincs sok, mert karácsonyi kiadásként csak 2500 litert főztek belőle.



Ez a mennyiség ugyan kitart egy darabig, de aki úgy gondolja, hogy a szokásos furmint-kadarka-aszú hármasa mellé az idén egy kis sört is kínálna a karácsonyi sültekhez, ne sokat teketóriázzon, mert lecsúszik róla. Ha pedig a nagy karácsonyi bevásárlásban jól esne némi szünet, akkor jó szívvel ajánljuk az Élesztő Házat a Tűzoltó utcában, ahol most a szentandrási sörök jó részét csapolva is kérhetjük a korsónkba!
Fotó:
facebook


 

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (71) balatonfüred csopaki borvidék (9) beszélgetünk (16) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (33) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (99) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (15) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (8) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (11) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyek budai borvidék (4) etyeki kúria (9) fehérbor (20) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (56) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (106) iszunk (5) kadarka (15) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (4) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (38) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (51) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (131) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (8) super 12 (4) sütemény (30) süti (15) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (33) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (10) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (9) tokaj (111) tokaj-hegyalja (71) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (22) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (42) vörösbor (38) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)