Vissza

Teréz-napi élményszüret Tarcalon

2016.10.04. | Szabó Edit
A Terézia-napi bort jövő tavasszal, a Bűbájos Hétvégén lehet majd megkóstolni először…
 

Közeleg október 15., Terézia napja. Hajdanán több borvidékünkön is ezen a napon kezdődött a szüret. A fürtöket hagyományosan az asszonyok, lányok szedték kosárba, a férfiak pedig járták a szőlősorokat, és a hátukon lévő puttonyba öntötték a megtelt kosarak tartalmát. A nap egy kupica pálinkával indult, és közös vacsorával ért véget, volt mulatság, tánc, ahogyan a nagy ünnepeken mindig. A szüret a nagy nyári munkák végét, a nyugalmasabb téli időszak közeledtét jelentette, volt hát miért örülni és vigadozni.

Ezt a szép hagyományt szeretné most feléleszteni a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület, ezért Terézia-napi szüretre invitálnak minden érdeklődőt. Hogy puttonyozás lesz-e, arról nem szól a fáma, de pálinka és szüreti gulyás lesz bizonyosan.



A program ökumenikus szentmisével kezdődik, amelyet a szépen felújított Terézia-kápolnában hallgathatnak meg a hívek. Utána viszont jön a városi gyomornak kissé szokatlan reggeli, pogácsával, pálinkával, friss fasírttal, puha kenyérrel és savanyú uborkával. Kell a kalória, elvégre komoly fizikai munkát fognak végezni a résztvevők. Szüretelőeszközökről a szervezők gondoskodnak.

A szüretelni való szőlő a Degenfeld borászat birtokán várja a csapatot. A környezet festői, a Degenfeld Kastélyszálló mögötti dombokon ilyenkor már sárgára színezi a leveleket az ősz, és a fürtökön az ép és a töppedt bogyók közé szép számmal vegyülnek megbarnult, botritiszes szemek. Aki még nem látott ilyet, kissé idegenkedve fogadja, pedig ezek a bizarr színű bogyók adják Tokaj aranyát, az ezerízű, mézédes aszúbort. A fürtök levágásának szakszerű technikájára, vagyis a Tarcali Szüreti Akadémia gyakorlati tudnivalóira három neves tokaji szakember, Majoros László „Furminátor”, a Majoros Birtok tulajdonosa, dr. Bihari Zoltán, a Volt Császári Birtokközpont és Pince – Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, valamint Keresztes Ákos, a Myrtus Pince borásza tanítja meg a vendégeket.

A szüret kemény munka, ha valaki nem szokott hozzá, egy-két óra alatt alaposan elfárad. Viszont ennyi idő éppen elég ahhoz, hogy ki-ki megszedje a saját palack borához szükséges szőlőmennyiséget. A frissen szüretelt szemeket ott helyben ki is préselik, így mindenki megízlelheti a saját mustját, a borra azonban még várni kell. A Terézia-napi bort jövő tavasszal, a Bűbájos Hétvégén lehet majd megkóstolni először, így aki most vállalkozik a szüretre, okosan teszi, ha tavasszal visszatér Tarcalra.

A jól végzett munka után jól fog esni egy tányér meleg étel. A szüreti gulyást a Degenfeld borászatban szolgálják fel, természetesen helyi borok kíséretében.



A kóstolást délután is lehet folytatni, ekkor veszi ugyanis kezdetét a Tarcali Szüreti Akadémia elméleti szimpóziuma, amely a tervek szerint több helyszínen is zajlik majd. A mozgó akadémia tananyaga igen átfogó, a szőlőtermesztés és a borkészítés kialakulásától a Tokaji borvidék jellegzetességein és a tokaji borkülönlegességek ismertetésén át jutnak el a hallgatók néhány óra alatt egészen a borkóstolás technikájáig. A borok érzékszervi vizsgálatával is fűszerezett előadás a Basilicus Borkultúra Központban veszi kezdetét, aztán az érdeklődők bejárhatják a Volt Császári Birtokközpont és Pince – Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet különleges pincerendszerét. Az elméleti oktatást Keresztes Ákos, a Myrtus Pince borásza tartja. A tananyag elsajátítását oklevéllel jutalmazzák a szervezők.

Aki tehát szeretné megtudni, milyen is egy hagyományos tokaji szüret, vegye fel a kapcsolatot a Tarcal Bor és Kultúra Egyesülettel, és biztosítsa helyét a rendezvényen. A programot eső estén is megtartják, de akkor sajnos a szőlőszedés elmarad. Terézia napjának hétvégéjén több tarcali pince is nyitva áll a látogatók előtt, így a program végeztével is lehet folytatni a barátkozást a település kitűnő boraival. Szívesen látja a vendégeket a Basilicus Borkultúra Központ, a Tokajicum Borház, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, a Majoros Birtok, a Kikelet Pince, a Myrtus Pince, a Kern Pincészet, a Dorogi Testvérek Borászata és a Pataky Borporta.


 
 Jó időt, vidám szüreti hangulatot és kellemes kóstolgatást kívánunk mindenkinek!

Kapcsolódó írásunk: http://www.borsmenta.hu/beszelgetunk/keresem_az_eleganciat

Ez is Tokajról szól: http://www.borsmenta.hu/iszunk/a_csontos



 
Fotó:
Asztalos Zoltán

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)