Hogyan legyünk pengék olasz borokból?

2022.10.12. | Csepe Erika
Terroir Hetekkel indítja az őszt a DOC Pane e Vino, Gianni Annoni vérbeli olasz borbárja. Aki ellátogat a rendezvénysorozat programjaira, Alto Adige, Piemont és Friuli Venezia boraival köthet közelebbi ismeretséget…


Magyarországon is sokan elmondhatják magukról, hogy életük során már legalább egyszer koccintottak proseccóval. Akik nyaraltak a Garda-tónál, biztos, hogy látták az út mellett sorakozó szőlőtőkéket, és valószínűleg kóstoltak is ott helyi borokat. Toszkánáról pedig még az is sokat tud mesélni, aki eddig csak filmeken látta Olaszországot. Na de vajon Dél-Tirol vagy Piemont borai kinek ismerősek? Ha nincs sok jelentkező, itt az alkalom rácsodálkozni, mennyire sokszínű Észak-Olaszország, milyen sokféle stílust és ízeket rejtenek az ottani borrégiók. A Budapest legnépszerűbb olasz étterméhez kapcsolódó DOC Pane e Vino borbár most heteken át tartó kóstolósorozattal mutatja be ezt nekünk.

Terroir Hetek Gianni Annoni borbárjában, a DOC Pane e Vinóban - borsmenta.hu

A vezetett kóstolókon a legjobb tételek segítségével és több olasz pincészet személyes közreműködése által merülhetünk mélyre az északolasz borvidékek legjavába. Gianni étterme, a Trattoria Pomo D’Oro idén ünnepli huszadik születésnapját, és a kerek évfordulós megemlékezésből az étteremmel szemben lévő borbár is kiveszi a részét ezzel a programsorozattal. Ráadásul nemcsak a borokon, hanem az ételeken keresztül is belekóstolhatunk egy-egy terület ízvilágába. Különleges alapanyagok, sajtok, olajok, kekszek kerülnek terítékre a borok mellé.

 
Október 15. – Cantina Andriano

Október 15-én a Cantina Andriano pincészet (címlapképünk is náluk készült) tart bemutatót a borbárban. Az Adige folyó felső folyásának területét az olaszok Alto Adigének nevezik, a helyiek inkább Südtirolnak, vagyis Dél-Tirolnak hívják. Innen érkezik boraival Giacomo Melano. Ez a vidék egyébként szépen lassan az egyik legnépszerűbb borrégió lesz a világon, és bár az olaszok büszkék saját, őshonos szőlőikre, ezen a területen nagyon is elterjedtek a nemzetközi fajták. Az isten is szőlőművelésre teremtette, a körülmények ideálisak hozzá: évente 1800 órán át süt a nap, az átlaghőmérséklet 18 fok, a csapadék mennyisége is megfelelő, az Alpok északról véd a hideg levegő ellen, ennek köszönhetően aztán délről meg érvényesül a mediterrán hatás. Itt már a vaskorból is találtak szőlőművelésre utaló nyomokat, és bár az Andriano pincészet ennél azért fiatalabb, 1893 óta ők is készítenek borokat.



Kóstolhatunk tőlük például sauvignon blanc-t (Andrius Sauvignon Blanc Riserva DOC – 2020-as évjárat). Mivel magasan fekvő régióról van szó, egyáltalán nem meglepő, hogy feszes borok kerülnek ki innen, ez a sauvignon is ilyen. Intenzív bodzás illata kétséget sem hagy afelől, hogy milyen bort kóstolunk, ropogós savai pedig hosszú érlelési potenciálról győznek meg bennünket. A bor húsz százaléka kapott hordós érlelést, ezt azonban csak gyakorlott kóstolók érzik ki belőle, a többieket hosszú időre elbűvöli a virágillat. 



Nem véletlen, hogy Alto Adigében a pinot noir is jól érzi magát. A pincészet 2021-es pinot-ja egyértelműen a közönségkedvenc díj várományosa. Nagyon jól iható, könnyed vörös, csipkebogyós illattal, gombás, avaros, a fajtára jellemző aromákkal hódít. Amolyan beszélgetős bor, aminél előbb-utóbb azt vesszük észre, hogy egyszer csak elfogyott egy egész palack.



Amit mindenképp meg kell említeni az Andrianóról, az nem más, mint hogy ők voltak az Osztrák–Magyar Monarchia első szövetkezeti pincészete, emellett pedig ők kezdték el először barrique hordóban érlelni a lagreint. Azt az őshonos szőlőfajtát, melyből ma már szép vörösborok készülnek újra, ám sokáig csak rozéborok alapanyagát adta. Tor di Lupo Lagrein Riserva borukat leginkább desszertekhez lehetne elképzelni, no nem édessége miatt, hanem étcsokoládéval való harmonizálása okán. Illatában kávés, étcsokoládés, eukaliptuszos jegyeket lehet felfedezni, ízében is igen komplex, és olyan sűrű, hogy az intenzív pörgetés ellenére is csak lomhán hömpölyög a pohárban. Csokis süteményekhez kísérőnek vagy egy tartalmas ebéd után csak úgy, önmagában is tökéletes választás.

 
Október 20. – La Mesma



Október 20-án, csütörtökön Paola Rosina érkezik a borbárba a La Mesma pincészettől, az egyik leggyönyörűbb olasz területről, Piemontból. Nem véletlen a tartomány elnevezése: Piemont azt jelenti, hogy a „hegy lába”. Itt bizony hegyekre, dombokra kapaszkodó szőlőültetvények uralják a képet, ameddig a szem ellát. Kétség sem fér az Alpok hűsítő hatásához, és bizony a cortese szőlő is itt mutatja legszebb arcát a 250-370 méteres tengerszint feletti magasságban. És ahogy a terület látképét a szőlősorokkal befuttatott lankák, úgy a pincészetet pedig a nők uralják. A La Mesma egy családi borászat Gaviban, ahol a három nővér viszi az üzletet: Paola, Francesca és Anna. A kezdetektől organikus termelést folytatnak, vallják ugyanis, hogy nagyszerű bor csak kiváló gyümölcsből készülhet. Nem használnak felszívódó vegyszereket, gyomirtót vagy műtrágyát.



A kóstolón megtudhatjuk például, hogy a cortese szőlőből igen finom pét-natot is lehet készíteni. Indi con le bolle névre hallgató, metodo ancestrale, vagyis az ősi módszer szerint készült pezsgőjük frissítő és gyümölcsös. Nevében az „Indi” szócska az őshonos élesztőre utal (angolul: indigenious yeast, olaszul: lievito indigeno), azaz a borkészítés során csakis a szőlő felületén, illetve a pincében található élesztőgombák dolgoznak, semmi más. A pét-natban a szőlőben lévő cukortartalomból az első erjedés során kialakuló buborékokat nyeli el a bor, azaz ilyenkor általában a borász is izgul, hogy olyan lesz-e a pezsgője, mint amilyennek előre elképzelte. A La Mesma pincészet pét-natját érdemes megkóstolni, hiszen kellemes, almás illatával és ízével tökéletes aperitifnek számít.



Másik, szintén érdekes tételük 2019-es riserva boruk, a Gavi di Gavi. Riservát erről a területről, csupán 3-4 borászat készít, így kóstolása mindenképp ajánlott. A cortese szőlő igen ellenálló fajta, jó a hozama is. Bora könnyű és friss, leheletnyi kandírozott gyümölcsös aromával. Kitűnően megy például tenger gyümölcseiből készült ételekhez. A riserva jelöléssel készült borokat hosszabb ideig érlelik. Sokan azt hiszik, hogy az csak hordós érlelést jelenthet, ám ez a bor is szép példája annak, hogy hordó nélkül, tartályos érleléssel (persze hosszú seprőn tartással) milyen fantasztikus aromákat lehet előcsalogatni. Ehhez a borhoz a szőlőt ötvenéves tőkékről, kézzel szüretelték, kíméletesen préselték, és a tartályos érlelés után még hat hónapig pihentették palackban.

 
Október 28. – Venica & Venica



Október 28-án a Venica & Venica pincészet tételei kerülnek sorra, Friuli Venezia régióból. Ők 40 hektáron gazdálkodnak az Alpok előhegyeinél. Itt is magas a napsütéses órák száma, ám a szőlők profitálnak a hegyekből és a tenger felől egyaránt fújó szelekből, csakúgy, mint a nappalok és az éjszakák közötti jelentős hőmérsékleti ingadozásból. 2021-es L’Adelchi Ribolla Gialla Collio fehérboruk szépen hozza a borvidéki adottságokat: a sok napsütésnek az érett, almás-körtés, gyümölcsös aromákat, a tenger közelségének a sós-ásványos jegyeket és a széles spektrumú ízkaraktert, a hűsítő szeleknek pedig a komoly savakat köszönhetjük. Tengeri herkentyűs-gyümölcsös salátához elképzelni sem tudnánk megfelelőbb bort. A ribolla gialla helyi szőlőfajta éréskor erőteljes sárgás-barnás színeket produkál, így a bor színe is halvány arany. Érdekesség még, hogy a Collio borvidéket, ahonnan a bort adó szőlő származik, a Judrio folyó a mai napig kettészeli, vagyis egy része Szlovéniában található.

Terroir Hetek a DOC Pane e Vinóban - borsmenta.hu

Az 1930 óta működő családi borászat területének nagy részén (85 százalékon) fehér szőlőt termesztenek. De hogy mennyire értenek a vörösökhöz, azt 2001-es (21 éves!!) merlot-juk alapján tudjuk igazán megtapasztalni. Elmondásuk szerint ezt a bort másfél évig érlelték hordóban, aztán hiába kóstolgatták, folyamatosan azt érezték, hogy még mindig nincs készen. 2011-ben derült ki mindenki számára, hogy ennek bizony kellett az idő, mert hatalmas bor vált belőle. 21 évesen még mindig tökéletes állapotban van, gyümölcsös, komplex, fantasztikus. Vakkóstolón biztos, hogy még a legprofibb szakértők is sokkal fiatalabbnak tippelnék.  

A lehetőség tehát adott, bátran elmerülhetünk az olasz borok bűvöletében: biztos, hogy a rendezvénysorozat minden állomásán izgalmas élményekben lesz részünk.

Terroir Hetek a DOC Pane e Vinóban - borsmenta.hu

A Terroir Hetek programja:
Október 15. (szombat) 19:00 – Kellerei Andrian / Cantina Andriano pincészet, vendég: Giacomo Melano
Október 20. (csütörtök) 19:00 – La Mesma pincészet, vendég: Paola Rosina
Október 28. (péntek) 19:00 – Venica & Venica pincészet, vendég: Giampaolo Venica
Fotó:
facebook
DOC Pane e Vino

Utazunk

Puglia pár percben 1.

2016.04.12. | Szabó Edit
Bari   Reggeli fények, délutáni árnyékok, esti hangulatok, szagok és ízek, kisebb-nagyobb meglepetések: épp, amit várunk, ha rövid időre kiszakadunk az itthoni hétköznapokból. &nb…
Utazunk

Barolo és szarvasgomba

2016.11.03. | Robotka Gábor
Hétvége Piemontban
Piemont ősszel a legjobb, és nem csupán a környék híressége, a fehér szarvasgomba miatt…
Utazunk

Marche: Közép-Olaszország nyugodt arca

2019.09.15. | Vargha Márk
A tenger éppoly kék, az építészet éppoly izgalmas itt, mint Olaszország kedveltebb régióiban, Marche mégsem tartozik a legnépszerűbb turistacélpontok közé. Pedig megér egy kisebb köruta…
Utazunk

Pünkösdölés Olaszországban 1. – Padova

2021.07.08. | Vargha Márk
A tengerpartot leszámítva Padovában minden megvan, ami álmainkban egy olasz nagyvárossal kapcsolatban szerepel: kultúra, gasztronómia, nyüzsgés. Nincs nagyon messze hazánktól, így autóv…
Utazunk

Pünkösdölés Olaszországban 2. – venetói városok

2021.07.16. | Vargha Márk
Verona, Soave, Vicenza, Chioggia. Épületek, borok, ételek, életek. Olasz utazásunk második részében a venetói városokat látogatjuk végig…  
Utazunk

Brunellózás Montalcinóban

2021.08.02. | Vargha Márk
Barolo vagy brunello? Természetesen attól függ, hogy hová utazik az ember. Vargha Márk ezúttal Montalcinóban járt, és nem csak brunellót kortyolgatott, de néhány jó éttermet és titkos h…

címkék

amerika (4) aprókertek (13) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (31) balassa bor (4) balaton (97) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (230) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (13) budai zöld (4) budapest (214) cabernet franc (12) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (6) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (16) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (90) eger (63) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (10) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (149) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) ezerjó (4) fehérbor (68) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (6) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (82) furmint február (12) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (19) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (8) interjú (142) iszunk (11) juhfark (11) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (11) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (60) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (32) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (16) pálinkaverseny (11) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (18) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (90) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (198) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (39) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (15) tesztelünk (144) tokaj (145) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (104) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (57) utazási tippek (16) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (6) verseny (13) veszprém (4) villány (25) villányi borvidék (75) vörösbor (107) vylyan (27) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (4)