Balassa Bor: Bomboly Édes Szamorodni 2017

2020.02.24. | Szabó Edit
Ehhez az édes szamorodnihoz a mádi Bomboly-dűlőben szedték a szőlőt, ahol az agyagos termőréteg alatt egy sereg izgalmas vulkanikus kőzetben keres magának helyet a növény gyökere. Nem kell hozzá semmi, egy étkezés végén ő maga a desszert…
 
A közepesen intenzív aranysárga színű bor lassan csordul, már megjelenésén is látszik, hogy sűrű és gazdag. Megpörgetve a lecsorduló cseppek nagy templomablakokat rajzolnak a pohár falára.

Illata kicsit zárkózott, kezdetben csak egy földes, sütőtökös, batátás világot mutat, de ha hagyunk neki időt, nyílni kezd a pohárban, és feltárja izgalmas, fehér virágos, édesfűszeres, vaníliás, pörkölt magvas rétegeit. Az üde, jácintos, loncos virágosságtól a diós, törökmogyorós, valamint a gyömbéres, bergamottos rétegen át eljutunk egészen a lépes mézes, virágporos, akácmézes karakterig, és közben fel-feltűnnek a jól ismert aszalt gyümölcsök, a datolya, a füge, a sárgabarack. Csak hagyjunk neki elég időt, és lesz miben gyönyörködnünk.

A korty mély, gazdag, selymes, nagyon ízes és nagyon édes. Első blikkre szinte csak a cukor tölti be a szájat, de azért nem buta édesség ez, a grillázsos, mézes jegyek azt ígérik, hogy lesz még itt más is, csak várjuk ki a végét. És aztán, mintegy varázsütésre megjelenik a jól ismert naspolyás ízvilág, mellette az aszalvány-triumvirátus, a füge-datolya-sárgabarack klasszikus hármasa, és végül egy kevés citrusosság is felbukkan, amiért külön hálásak vagyunk, mert ennyi édesség után kifejezetten jólesik, hogy a citrusok frissítik a kortyot.

Intenzív, szerethető, szép bor, komoly potenciállal. Most még uralja a cukor (a maradékcukor-tartalom 204 g/l), de az érlelés során felerősödő botritiszes jegyek könnyíteni fognak az édességérzeten, és 2-3 év múlva nagyon kevés szamorodni ér majd a nyomába. Aki teheti, járjon utána – ha ugyan lesz még belőle. Úgy hallottuk, gyorsan fogy.

(87 pont)
2020. január 21-én kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!
 
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : Bomboly Szamorodni
Termőhely : Tokaji borvidék (Bomboly-dűlő)
Évjárat : 2017
Típus : édes fehérbor
Fajtaösszetétel : 100% furmint
Alkoholtartalom : 10%
Kapható : Bortársaság
Ára : 9950 Ft
Termelő : Balassa István
A termelő weboldala : https://www.balassabor.hu/
Fotó:
Vető Gábor


A pincészet elérhetőségei:
Balassa Bor – Balassa István
Cím: 3910 Tokaj, Hegyalja út 37.
Tel.: +36 30 470 6146
E-mail: istvan@balassabor.hu
 
Iszunk

Néha megnevettetem a Jóistent

2016.07.14. | Szabó Edit
  „Néha megnevettetem a Jóistent azzal, hogy elmondom neki a terveimet. Aztán majd ő megmutatja, mi lesz valójában…” Molnár Júlia Dóra, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok ifjú tulajdonosa…
Iszunk

A borszakírók toplistája

2017.01.08. | Szabó Edit
Íme a magyar borszakírók által 2016-ban legjobbnak tartott 12 fehér- és 12 vörösbor, valamint a két abszolút első…  
Beszélgetünk

Aszú Day

2017.12.02. | Szabó Edit
A február elsején debütált International Furmint Day után december 10-én itt az Aszú Day. Töltsünk aszúbort a poharunkba, aztán készülhetnek a szelfik. Mutassuk meg a világnak, milyen c…
Tesztelünk

Balassa Bor: Villő/Mézes-Mály Furmint 2016

2018.01.26. | Szabó Edit
Komplex, intenzív, mégis könnyed, elegáns. Csupa ellentét, csupa játék, csupa meglepetés. Nem olcsó, de aki teheti, vegyen belőle kettőt, és az egyiket felejtse a borhűtő mélyén legaláb…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)