Tesztelünk

Balassa Bor: Bomboly Édes Szamorodni 2017

Balassa Bor: Bomboly Édes Szamorodni 2017 című cikk borítóképe
2020. 02. 24. | Szabó Edit
Ehhez az édes szamorodnihoz a mádi Bomboly-dűlőben szedték a szőlőt, ahol az agyagos termőréteg alatt egy sereg izgalmas vulkanikus kőzetben keres magának helyet a növény gyökere. Nem kell hozzá semmi, egy étkezés végén ő maga a desszert…

A közepesen intenzív aranysárga színű bor lassan csordul, már megjelenésén is látszik, hogy sűrű és gazdag. Megpörgetve a lecsorduló cseppek nagy templomablakokat rajzolnak a pohár falára.

Illata kicsit zárkózott, kezdetben csak egy földes, sütőtökös, batátás világot mutat, de ha hagyunk neki időt, nyílni kezd a pohárban, és feltárja izgalmas, fehér virágos, édesfűszeres, vaníliás, pörkölt magvas rétegeit. Az üde, jácintos, loncos virágosságtól a diós, törökmogyorós, valamint a gyömbéres, bergamottos rétegen át eljutunk egészen a lépes mézes, virágporos, akácmézes karakterig, és közben fel-feltűnnek a jól ismert aszalt gyümölcsök, a datolya, a füge, a sárgabarack. Csak hagyjunk neki elég időt, és lesz miben gyönyörködnünk.

A korty mély, gazdag, selymes, nagyon ízes és nagyon édes. Első blikkre szinte csak a cukor tölti be a szájat, de azért nem buta édesség ez, a grillázsos, mézes jegyek azt ígérik, hogy lesz még itt más is, csak várjuk ki a végét. És aztán, mintegy varázsütésre megjelenik a jól ismert naspolyás ízvilág, mellette az aszalvány-triumvirátus, a füge-datolya-sárgabarack klasszikus hármasa, és végül egy kevés citrusosság is felbukkan, amiért külön hálásak vagyunk, mert ennyi édesség után kifejezetten jólesik, hogy a citrusok frissítik a kortyot.

Intenzív, szerethető, szép bor, komoly potenciállal. Most még uralja a cukor (a maradékcukor-tartalom 204 g/l), de az érlelés során felerősödő botritiszes jegyek könnyíteni fognak az édességérzeten, és 2-3 év múlva nagyon kevés szamorodni ér majd a nyomába. Aki teheti, járjon utána – ha ugyan lesz még belőle. Úgy hallottuk, gyorsan fogy.

(87 pont)
2020. január 21-én kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Bomboly Szamorodni
Termelő: Balassa István
Termőhely: Tokaji borvidék (Bomboly-dűlő)
Évjárat: 2017
Típus: édes fehérbor
Fajtaösszetétel: 100% furmint
Alkoholtartalom: 10%
Kapható: Bortársaság
Ára: 9950 Ft
A termelő weboldala: https://www.balassabor.hu/

A pincészet elérhetőségei:
Balassa Bor – Balassa István
Cím: 3910 Tokaj, Hegyalja út 37.
Tel.: +36 30470 6146
E-mail:istvan@balassabor.hu

Fotó:
Vető Gábor

Tesztelünk
Balassa Bor: Villő/Mézes-Mály Furmint 2016 című cikk borítóképe

Balassa Bor: Villő/Mézes-Mály Furmint 2016

2018. 01. 26. | Szabó Edit
Komplex, intenzív, mégis könnyed, elegáns. Csupa ellentét, csupa játék, csupa meglepetés. Nem olcsó, de aki teheti, vegyen belőle kettőt, és az egyiket felejtse a borhűtő mélyén legalább két évre…
Beszélgetünk
Aszú Day című cikk borítóképe

Aszú Day

2017. 12. 02. | Szabó Edit
A február elsején debütált International Furmint Day után december 10-én itt az Aszú Day. Töltsünk aszúbort a poharunkba, aztán készülhetnek a szelfik. Mutassuk meg a világnak, milyen csodálatos bor terem a Tokaji borvidéken. A programról az ötletgazdát, Kézdy Dánielt kérdeztük…
Iszunk
A borszakírók toplistája című cikk borítóképe

A borszakírók toplistája

2017. 01. 08. | Szabó Edit
Íme a magyar borszakírók által 2016-ban legjobbnak tartott 12 fehér- és 12 vörösbor, valamint a két abszolút első…
Iszunk
Néha megnevettetem a Jóistent című cikk borítóképe

Néha megnevettetem a Jóistent

2016. 07. 14. | Szabó Edit
„Néha megnevettetem a Jóistent azzal, hogy elmondom neki a terveimet. Aztán majd ő megmutatja, mi lesz valójában…” Molnár Júlia Dóra, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok ifjú tulajdonosa a Balaton egyik legszebb teraszán ül, és viharsebességgel valósítja meg az álmait…