2019.10.07. | Szabó Edit
Rozét fahordóval? Miért ne? Az eljárás csak nálunk szokatlan, Franciaországban meglehetősen gyakori. Már csak ezért is érdemes megkóstolni Figuláék Bella Rózáját...
A bor halvány, barackos-rózsaszínes árnyalata kifejezetten elegáns, már a megjelenése is jelzi, hogy nem a szokványos rozét tartjuk a kezünkben.
Illata a piros bogyós gyümölcsök és a zöldfűszerek mellett egy kis finom krétás, meszes jelleget is hordoz, amely egyértelműen a termőhelyi jellegre utal.
Kóstolva kifejezetten energikus, a savak miatt majd kiugrik a pohárból, ugyanakkor betölti a szájat, széles, gazdag, intenzív. A piros bogyós gyümölcsösség most határozottan májusi cseresznyés, hecsedlis, de érzünk egy kis zöld bogyós, egreses, kivis vonalat is.
Telt, hömpölygő, izgalmas bor, hosszú, gyümölcsös, fűszeres utóízzel, a végén leheletnyi édességgel. Már most fogyasztható, de aki megteheti, fektesse el még egy kis időre.
Megjegyzés: a bor spontán erjedt és fahordóban érlelődött. Izgalmas szereplője lehet egy többfogásos vacsorának, elbír egy komolyabb hallal, de akár még egy rozé kacsamellel is.
(87 pont)
2019. június 3-án kóstoltuk.
Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : Bella Róza Rosé
Termelő : Figula Pincészet
Termőhely : Balatonfüred–Csopaki borvidék
Évjárat : 2018
Típus : száraz rozébor
Fajtaösszetétel : cabernet sauvignon
Alkoholtartalom : 12,5%
Kapható : Bortársaság
Ára : 4250 Ft
A termelő weboldala : https://www.figula.hu
Ételajánlatunk: Harcsa sáfrányos lisztben
Fotó:
Vető Gábor
A pincészet elérhetőségei:
Figula Pincészet
Cím: 8230 Balatonfüred, Csárda utca vége
Tel.: +36 30 662 4332
E-mail: figulapinceszet@figula.hu