Tesztelünk

Kemenczés Borház: Zenit 2018

Kemenczés Borház: Zenit 2018 című cikk borítóképe
2019. 09. 12. | Szabó Edit
A ceglédi Kemenczés Borházat három jóbarát alapította 2014-ben. Zenitjüket narancsos kacsa mellé ajánlják, de aki szereti a kissé fanyar, tartalmas borokat, ételt sem kíván mellé…

A bor halványsárga színében aranyló reflexek csillannak. Kissé mézes, édes tónusú illatában déli- és trópusi gyümölcsök aromái: sárgadinnye, mangó, egy kis érett ringló, a háttérben narancsvirágos hangulattal kiegészítve.

Kóstolva nem édes, inkább kesernyés, de friss és üde. Zöldalmás gyümölcsösség és grépfrútmagos kesernye vezeti végig a kortyot, finom sóssággal kiegészítve. A szerkezet jó, bár kissé tüzes az alkohol, de ezt meg tudjuk bocsátani.

Jól iható, kellemes bor, amelyhez a szőlőt a Mátra markazi ültetvényeiről vásárolta a ceglédi borászat. A borokat Kemenczés Benő készíti, aki negyedszázadnyi hobbiborászkodás után vállalta el a pince szakmai irányítását.

(81 pont)

2019. május 14-én kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Zenit
Termelő: Kemenczés Borház
Termőhely: Mátrai borvidék
Évjárat: 2018
Típus: száraz fehérbor
Fajtaösszetétel: 100% zenit
Alkoholtartalom: 13.5%
Kapható: a pincészet webshopjában
Ára: 1800 Ft
A termelő weboldala: http://www.kemenczesborhaz.hu/

A pincészet elérhetőségei:
Kemenczés Borház – Kemenczés Benő
Cím: 2700 Cegléd, Kossuth Lajos u. 24.
Tel.: +36 30537 3942
E-mail: info@kemenczesborhaz.hu
Nyitva: szerdán és pénteken 15-18 óráig, szombaton 9-12 óráig

Fotó:
Vető Gábor

Tesztelünk
Pfneiszl Birtok: Zefír „Ki is vagyok?” 2018 című cikk borítóképe

Pfneiszl Birtok: Zefír „Ki is vagyok?” 2018

2019. 09. 07. | Szabó Edit
A Pfneiszl lányok könnyű fehérbora csupa vidámság és lendület, az embernek már az első korty után mosolyogni támad kedve. A gyümölcsös ízek kedvelőinek ajánljuk!
Tesztelünk
Thetis Birtok: Zenit 2017 című cikk borítóképe

Thetis Birtok: Zenit 2017

2019. 08. 05. | Szabó Edit
A balatonszőlősi Thetis Birtok büszkén hirdeti, hogy a zenitet a pincészet meghatározó fajtájának tekinti. Jól teszi, ez az érett, hömpölygő, gazdag bor meggyőzi a kétkedőket. Kezdőknek is ajánljuk…
Főzünk
Harcsa sáfrányos lisztben című cikk borítóképe

Harcsa sáfrányos lisztben

2019. 07. 01. | Klich Zsuzsa
A harcsa viszonylag szálkamentes, könnyen tisztítható hal, tápláló és finom. Mi most sáfránnyal bolondítottuk meg, és kétféle nyári köretet is készítettünk hozzá…