Tesztelünk

Thetis Birtok: Zenit 2017

Thetis Birtok: Zenit 2017 című cikk borítóképe
2019. 08. 05. | Szabó Edit
A balatonszőlősi Thetis Birtok büszkén hirdeti, hogy a zenitet a pincészet meghatározó fajtájának tekinti. Jól teszi, ez az érett, hömpölygő, gazdag bor meggyőzi a kétkedőket. Kezdőknek is ajánljuk…

Már a pohárba töltéskor látszik, hogy komoly alapanyaggal van dolgunk, a halvány citromsárga színű bor szép kis templomablakokat fest a pohár falára.

Édeskés illatában a zenit jellegzetes jegyei jelennek meg: fehér szirmú virágok (akác, szőlővirág), egy kis mentás hűvösség, de az édes fűszeresség is legalább ilyen határozottan mutatkozik, nem csupán vaníliás, hanem szinte madártejes hangulat érződik a pohárból.

Kóstolva is érezhető, hogy némi cukortartalom kerekíti a kortyot, és az ehhez társuló alkoholédességnek köszönhetően szájban egyértelműen édeskésnek érződik a bor. Ízben követi az illatot, de az édesfűszeres aromatika határozott, grépfrútmagos kesernyésséggel és némi ásványos sóssággal egészül ki, és ez így marad a lecsengésben is.

A korty telt, gazdag, az ornamentika érett savakra épül. Sajnos ahogy melegszik a pohárban, az alkoholtartalom egyre inkább uralkodóvá válik, de még így is öröm kóstolni.

Megjegyzés: a zenit szőlőfajtát Király Ferenc nemesítette 1951-ben, bouvier és ezerjó keresztezésével.

(86 pont)

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Zenit
Termelő: Thetis Birtok
Termőhely: Balatonfüred–Csopaki borvidék
Évjárat: 2017
Típus: száraz fehérbor
Fajtaösszetétel: 100% zenit
Alkoholtartalom: 14%
Kapható: a pincénél
Ára: 2000 Ft
A termelő weboldala: http://www.thetisbirtok.hu/

A pincészet elérhetőségei:

Thetis Birtok
Cím: 8233 Balatonszőlős, Izabella utca 2. (Szőlőhegy)
Tel.: + 36 70 621 9944
E-mail: info@thetisbirtok.hu
A birtokon szállás foglalható, és rendezvényház is működik!

Fotó:
Vető Gábor

Főzünk
Rakott csirkemell formában sütve című cikk borítóképe

Rakott csirkemell formában sütve

2019. 07. 22. | Klich Zsuzsa
Ez az egyik legjobb dolog, ami a csirkemellel történhet. Egyszerűen elkészíthető fogás, és a majonézes krumplival tényleg mennyei…
Főzünk
Harcsa sáfrányos lisztben című cikk borítóképe

Harcsa sáfrányos lisztben

2019. 07. 01. | Klich Zsuzsa
A harcsa viszonylag szálkamentes, könnyen tisztítható hal, tápláló és finom. Mi most sáfránnyal bolondítottuk meg, és kétféle nyári köretet is készítettünk hozzá…
Főzünk
Cukkinifasírt spárgakrémmel című cikk borítóképe

Cukkinifasírt spárgakrémmel

2019. 06. 11. | Klich Zsuzsa
Nyár van, megjelent a friss cukkini a piacon, és szerencsére még mindig tart a spárgaszezon. Készítsünk cukkinifasírtot, és tálaljuk spárgakrémmel. Ez az egyik legfinomabb húsmentes étel, érdemes megkóstolni!
Főzünk
Csirkecomb sajtos bundában című cikk borítóképe

Csirkecomb sajtos bundában

2019. 03. 15. | Szabó Edit
Vendégek jönnek, és nincs egy megbízható recepted? Próbáld ki ezt a sajtos bundában sült csirkecombot! Az egész elkészül másfél óra alatt, és amíg sül a csirke, a köretre és a salátára is jut időd…