Tesztelünk

Sabar Borház: Kéknyelű 2020

Sabar Borház: Kéknyelű 2020 című cikk borítóképe
2022. 05. 24. | Szabó Edit
A Sabar Borház kéknyelűje a világ legkedvesebb bora. Aki most barátkozik a fajtával, ezzel kezdje az ismerkedést!

A bor színe nagyon halvány, alig találjuk meg benne a citromsárgás reflexeket. Az illat viszont nagyon is hódító. Körtés, őszibarackos édességgel nyit kacéran, aztán elcsábít egy kis citrusos, mentás, kakukkfüves hűvösséggel, és végül kijózanít egy kis barackmagos kesernyével.

Kóstolva is nagyon széles spektrumú, ugyanakkor könnyed, jól iható. Nincs benne semmi bonyolultság: a szerkezet vibráló savakra épül, és bár az alkohol egy kicsit fűt, ezt a kedvességért cserébe elnézzük neki. Ízében a citrusokat és a fehér húsú gyümölcsöket egy kis marcipános kesernyésség, fehér borsos fűszeresség és enyhe sósság kíséri.

Az utóíze lehetne hosszabb, de így is kedves, szerethető bor, ami nem mondható el minden kéknyelűről. Szívből ajánljuk azoknak is, akik most kezdik az ismerkedést a fajtával.

(85 pont)
2021. november 28-án kóstoltuk.

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Kéknyelű
Termelő: Sabar Borház
Termőhely: Badacsonyi borvidék
Évjárat: 2020
Típus: száraz fehérbor
Fajtaösszetétel: 100% kéknyelű
Alkoholtartalom: 13%
Kapható: Borshop.hu; Nora Deli
Ára: 4040 Ft
A termelő weboldala: https://www.sabar.hu/

A pincészet elérhetőségei:
Sabar Borház – Ádám Gábor
Tel.: +36 30984-6540
Cím: 8283 Káptalantóti, Sabari szőlő 911/1.
E-mail:sabar@sabar.hu

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Iszunk
Badacsony ismét a New Yorkban járt című cikk borítóképe

Badacsony ismét a New Yorkban járt

2022. 04. 12. | Szabó Edit
Badacsony végre visszatért a New Yorkba! Közel félszáz kiállító 160 különböző badacsonyi bora közül válogathatott, aki április 9-én ellátogatott a budapesti New York-palota Róma termébe. Mutatjuk a kedvenceinket…
Iszunk
Kedvenc balatoni borteraszaink I. című cikk borítóképe

Kedvenc balatoni borteraszaink I.

2020. 07. 10. | Gónusz Gabriella
A tüzes nyári nap vízpartra csábít, de a csobbanás előtt-után (helyett) néha jó üldögélni egy árnyas teraszon, pohárral a kézben. Sorozatunkban a legkedvesebb balatoni borteraszainkat gyűjtöttük össze…
Beszélgetünk
Ezt tanuljuk életünk végéig című cikk borítóképe

Ezt tanuljuk életünk végéig

2020. 03. 28. | Szabó Edit
Beszélgetés Földi Bálinttal
Február vége volt. Virágba borultak a mandulafák, friss fű sarjadt a szőlősorok között. A Sabar-dűlőben béke volt, egy szép év ígérete. Földi Bálint, a Sabar Borház borásza a pince legújabb borait mutatta, és beszélgettünk…
Tesztelünk
Sabar Borház: 1118 (Rajnai Rizling) 2017 című cikk borítóképe

Sabar Borház: 1118 (Rajnai Rizling) 2017

2018. 11. 22. | Szabó Edit
A pincészet egyik féltve őrzött kincse, nagy becsben tartják. Mindössze 1118 palack készült belőle – jobb, ha időben beszerzünk magunknak egyet-kettőt. Nem bánjuk meg…
Iszunk
Rajnai rizlingeket teszteltünk című cikk borítóképe

Rajnai rizlingeket teszteltünk

2018. 10. 19. | Szabó Edit
Az egyik legismertebb szőlőfajta, valamiért mégsem igazán népszerű itthon, pedig feszes, izgalmas, bora nemcsak a fajta, hanem a termőhely karakterét is képes hűen megmutatni. Tizenöt rajnait teszteltünk, íme az eredmény…
Beszélgetünk
A kis pincék reneszánsza című cikk borítóképe

A kis pincék reneszánsza

2018. 02. 24. | Szabó Edit
Beszélgetés Ádám Gáborral
A cserépkályhában lobog a tűz, a Sabar-hegy fölött ragyognak a csillagok. Ádám Gábor gyakorlott mozdulattal nyitja a palackot, mintha dugóhúzóval a kezében született volna. Pedig nincs még egy évtizede sem, hogy megvette az első ültetvényt Káptalantóti határában...