Szepsy Pince: Szamorodni 2013
A bor közepesen intenzív aranysárga színe helyenként már borostyános reflexeket mutat. Az illat édes tónusú, kezdetben mézes, propoliszos, de ha időt adunk neki, felfedi mélyebb rétegeit is. Naspolya, lépes méz, édesburgonya, dohány, avar, gomba, gyógynövények, só, datolya, gyömbér – hogy csak azokat az asszociációkat említsük, amelyek az első két percben megjelennek. Minél több időt töltünk az illattal, annál inkább azt érezzük, hogy végtelenül sokrétű.
A korty sűrű, olajosan telt, a savak nehezen tudnak ezzel a gazdagsággal lépést tartani. Az ízképet kezdetben a grillázsosság uralja, aztán jön a törökmogyorós, mandulás, diós vonal, majd a fahéjas, vaníliás, keserű csokis fűszeresség, egy kis szárított virágos, kamillás, gyógynövényes jelleg, leheletnyi mandarinhéj, kandírozott gyümölcsök és nagyon sok édesség.
Az utóíze végtelenül hosszú, édes és fűszeres, de az édesség mindent visz. Ha csak egy kicsivel több sav tartaná a kompozíciót, ez a bor igazi klasszis lehetne, bár panaszra így sincs okunk. 190 g/l cukortartalmával bőven beillene egy hatputtonyos aszúnak; tartalmas, szép, izgalmas szamorodni. Bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét, de vihetjük vendégségbe, virág mellé vagy virág helyett. Boldog lesz, aki kapja.
(89 pont)
2020. január 21-én kóstoltuk.
Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!

A pincészet elérhetőségei:
Szepsy Pince – Szepsy István
Cím: 3909 Mád, Batthyány út 59.
Tel.: +36 47 348 349
E-mail: info@szepsy.hu