Wassmann Pince: Cabernet Franc 2015

2020.11.02. | Szabó Edit
Egy német házaspár beleszeret a Villányi borvidékbe, Pécsdevecserre költözik, és megalapítja a vidék első biodinamikus pincészetét. Ralf és Susann csodás cabernet franc-ja önmagáért beszél…
 

A sötétrubin színű borban már helyenként borostyános reflexek villannak. A bor nem kristálytiszta, látszik, hogy szűrés és derítés nélkül palackozták.

Az illat dús, szinte lehengerlő. Megszámlálhatatlan mennyiségű kék és piros bogyós gyümölcs illata dől a pohárból, a cseresznyétől a meggyen át a szilváig, a somtól a málnán át a kökényig. A friss gyümölcsök mellett már egy kis kompótosság, pici gomba, avar is érezhető az illatban, de ez csak teltebbé, plasztikusabbá teszi a bor világát.

Kóstolva is izgalmas, összetett, tele van ízekkel. Mindaz ott van benne ízben, amit illatban ígért, a buja gyümölcsösséget finom fűszeresség árnyalja, az érettségre egy kis bőrös, dohányos vonulat utal. Az egyensúly példás, az érett tannin teljesen belesimul a kompozícióba, ahogy az alkohol is. Meglepő, hogy a bor még mindig szinte üdének hat, az utóíze kellemesen fanyar, meggyes, fűszeres.

Csodálatos, mély, elgondolkodtató bor, természetes, tiszta ízekkel. Vadételek, érlelt sajtok, csokoládés édességek megbízható partnere, jól illik az ünnepi asztalra, de a meghitt estéknek is méltó társa lehet.


Megjegyzés: négy hétig tartó héjon áztatás után a bor használt magyar és francia tölgyfa hordóban érlelődött 20 hónapig. Szűretlenül, derítetlenül került palackba, az összkén igen alacsony, 26 mg/l.

(89 pont)
2020. március 3-án kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!
 
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : Cabernet Franc
Termőhely : Villányi borvidék
Évjárat : 2015
Típus : száraz vörösbor
Fajtaösszetétel : 100% cabernet franc
Alkoholtartalom : 13%
Kapható : mitiszol.hu
Ára : 8890 Ft
Termelő : Wassmann Pince
A termelő weboldala : https://hu.weingut-wassmann.de/
Borteszt: Mi a franc?
Fotó:
Vető Gábor


A pincészet elérhetőségei:
Wassmann Pince – Susann Hanauer
Cím: 7766 Pécsdevecser, Fő u. 42.
Tel.: +36 30 911 7971
E-mail: hanauer@weingut-wassmann.de
 
Iszunk

Mi a franc?

2019.01.31. | Szabó Edit
A világ egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb szőlőfajtája, a bordeaux-i házasítások alapja, Magyarország déli részein viszont szívesen palackozzák fajtaborként. A Borsmenta legutóbbi…
Vendégoldal

Gyengébb? Nem! kóstoló harmadszor!

2020.02.28. | Borsmenta
Mindjárt itt a március, és vele az év legbájosabb borkóstolója! Március 7-én 35 borásznő mutatja be izgalmasabbnál izgalmasabb borait Budapesten, a Hotel Sofitelben…  
Iszunk

Dombra ment föl, és hegyről jött le

2020.04.22. | Szabó Edit
Heimann Családi Birtok: Cabernet Franc 2007
Mivel a nyilvános boros programok rendre elmaradnak, a borszakíró kénytelen családi körben kóstolni. Borzasztó, tudjuk, de valakinek ezt a munkát is el kell végeznie. Ma Heimannék 2007-…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (71) balatonfüred csopaki borvidék (9) beszélgetünk (16) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (33) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (99) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (15) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (8) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (11) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyek budai borvidék (4) etyeki kúria (9) fehérbor (20) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (56) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (105) iszunk (5) kadarka (15) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (4) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (38) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (51) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (130) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (8) super 12 (4) sütemény (29) süti (15) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (33) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (10) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (9) tokaj (111) tokaj-hegyalja (71) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (22) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (42) vörösbor (38) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)