Vissza

Hawaii, az ízek szigete – hálaadás hawaii módra

2022.02.17. | Márton-Szombathy Zsuzsa
Szombathy Zsuzsa Hawaii-kutató 2021 végén közel három hónapot töltött az egzotikus szigeteken. Kalandjairól most az ízekre fókuszálva mesél a Borsmenta olvasóinak. Íme a 4 részes sorozat első epizódja…


Hosszú évek álmodozása vált valóra abban a pillanatban, amikor először érte talpam a híres Hawaii szigetet. Sokat olvastam az érkezés varázslatos pillanatáról, hogy milyen lesz először megtölteni a tüdőmet a zamatos hawaii levegővel. A híres virágillat és só jellegzetes elegye azonban elkerült, köszönhetően a maszknak, amit végig viselni kellett a reptéren. Mire a parkolóban levehettem, már csak a benzingőzt éreztem. Így jár az, aki covid alatt utazik…


 
„Egy igazi Jurassic Parkban találja magát a turista, nem is csoda, hogy itt forgatták a filmeket!”
 
Oahu nem a legnagyobb sziget, de a legközpontibb. Itt található a főváros, Honolulu is, annak minden előnyével és hátrányával. Az autók dugókban állnak az autópályán, a tömeg hömpölyög Waikikin (ez Honolulu óceánparti területe), a járdán hajléktalanok pihennek… De ha az ember elhagyja a város zaját, könnyen beleszeret Oahuba. A sziget csupán néhány óra alatt körbeautózható, de ezalatt az idő alatt annyi különböző éghajlattal találkozunk, hogy nem győzzük kapkodni a fejünket. Az egyik percben még kopár a táj, kis túlzással a fű sem nő a perzselő napon, nem sokkal később pedig a mélyzölden csipkézett hegyek ölelik körbe az utat. Az eső a sziget északi és északkeleti részén sokkal gyakrabban esik, s ezt a természet burjánzó esőerdőkkel hálálja meg.


 
Egy igazi Jurassic Parkban találja magát a turista, nem is csoda, hogy itt forgatták a filmeket!
Ódákat tudnék zengeni a különböző látványosságokról: az óceánpartokról, melyeknek színe sohasem egyforma, a hullámokról, amiket szexi szörfösök lovagolnak meg, vagy a homokról, ami puhává radírozza az ember bőrét. Ebben a cikksorozatban azonban egy sokkal ínycsiklandóbb dologról szeretnék beszélni: a hawaii finomságokról. Első lépésként ismerkedjünk is meg a híres amerikai ünneppel, a hálaadással és annak hawaii hangulatával.
 
Hálaadás a Paradicsomban – avagy mit eszik egy ünneplő család Hawaiin?
 


Sokunknak ismerős lehet a Thanksgiving, vagyis a hálaadás ünnepe. Ha máshonnan nem is, a filmekből biztosan. Az amerikai családok összegyűlnek egy roskadásig megpakolt asztal körül, elmondják, hogy miért hálásak, degeszre tömik magukat az óriási pulykával és az isteni sütőtökös pitével, majd másnap belevetik magukat a híres Black Friday vásárlási őrületbe. Ezeket az amerikai filmeket és sorozatokat nézve az évek során rengeteg kérdés merült fel bennem.
 
Rögtön az első: tényleg alufóliából készült tálakban készítenek mindent? A válasz: igen! Ha nem is mindent, de ez a többször használatos tálca elég népszerű Amerikában. Hálaadás előtt a bevásárlókosarak megteltek ezekkel az egyébként egyáltalán nem olcsó tárgyakkal, hogy később ezekben süljenek a különböző finomságok.
 
A második kérdés: igaz, hogy rengeteg étel van az asztalon, a tálakat egymásnak adják körbe, és egyszerre kerül mindenből a tányérra? A válasz ismét igen. Ami hálaadáskor az asztalon van, a desszertek kivételével, minden a tányérunkra kerül. Valahogy úgy kell ezt elképzelni, mintha egyszerre szednénk töltött káposztát, rántott húst, pörköltet és krumplisalátát… Én annyit még egy karácsonyi vacsora alkalmával sem ettem, mint amennyit ezen a hawaii estén sikerült a tányéromra szedni. Pulyka, mártások, legalább öt különböző köret… Mindezek mellé pedig a lélegzetelállító panoráma.


 
De mit is eszik egy hawaii, vagyis egy amerikai ezen a híres ünnepen?
 
Mindent, ami számunkra elsőre szokatlannak tűnhet. Bár aki volt már valaha hálaadás napi vacsorán, annak ismerősek lesznek az ételek, hiszen Hawaii az Amerikai Egyesült Államok 50. tagállama, így természetesen itt is ragaszkodnak a klasszikus ünnepi menüsorhoz.
 
Ez volt életem első hálaadása, és abban a nagyszerű lehetőségben volt részem, hogy segédkezhettem a különböző finomságok elkészítésében. Bár a legtöbb helyi családra nem jellemző, hogy rendszeresen főz, ezen a napon igazán odateszik magukat. Persze egy kis segítséggel, hiszen rengeteg a félkész étel. A pulyka tehát bekerül a sütőbe, hogy minimum négy órán keresztül süljön, de előtte megtöltik egy kenyérből, vajból és fűszerekből álló keverékkel, vagyis a stuffinggal.



Ez általában egy boltban vásárolt, előre elkészített alapanyag, amit plusz köretként vajjal és a sült pulyka szaftjával elkeverve kicsit megpirítanak. A sült hús szaftjából készül az isteni mártás, a gravy, és a hús mellé tőzegáfonyaszósz (cranberry sauce) is kerül.


 
A köretek a következőképpen alakulnak: sült hagymával és konzerv gombalevessel összekevert és megsütött zöldbab, édesburgonya-püré pekándióval és pillecukorral sütve, töltött gombafejek, lime green jello salad, ami valójában egy túrós édesség majonézzel, végül pedig krumplipüré, hogy legyen számunkra is ismerős étel. Érdekes volt ezeket az ízeket együtt enni. A pillecukros édesburgonya elsőre meghökkentő párosításnak tűnhet, de nagyon jól kiegészítik egymást ezek az ízek. A másik meglepetés a lime green jello salad volt, ami fogalmam sincs, hogy miért viseli a saláta megnevezést. Ez az étel egy kis majonézzel megbolondított lime ízesítésű gyümölcszselével készül, amibe ananászt és diót dermesztettek. Az íze kellemes és hűsítő, de a pulykával és a zöldbabbal fogyasztva nekem elsőre kicsit szokatlan volt…


 
Ha valaki éhes maradt volna e rengeteg étel után, az asztalon helyet kapnak a desszertek is. Az amerikaiak a piték igazi nagymesterei, így a menüsorról ezek sem hiányozhatnak, illetve egy Hawaiin népszerű gyümölcssalátát is megkóstolhattam, ami a filippínók által terjedt el a szigeteken. Ez az isteni finomság olyan összetevőket tartalmazott – például a cukorpálma termését vagy kókuszzselét –, amikről korábban nem is hallottam.
 
Ez a nap tényleg csak az evésről szól, nem is csoda, hogy az este végére azért voltam a leghálásabb, hogy nem pukkadtam szét…
 
Ha pedig az olvasó kedve is megjött, hogy megkóstolja az ünnepi ízeket, íme két remek recept, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne a hálaadás napi vacsora Hawaiin:
 
 
Lime green jello salad


 
Hozzávalók:
  • 0,5 kg cottage cheese vagy natúr tehéntúró
  • 2 doboz lime ízű jello (gyümölcszselé) – vízzel elkészítve (helyettesíthető sima zselatinnal)
  • 1 doboz ananászkonzerv (apró darabokra vágva, lé nélkül)
  • 1 evőkanál majonéz
  • 1 csésze sűrített tej 
  • 0,5 csésze apróra vágott dió
 
Miután a jello kihűlt, egyszerűen csak összekeverjük a hozzávalókat, majd egy lapos tálba vagy formába öntjük. Ízlés szerint lime-héjjal díszíthetjük a tetejét, ezután a hűtőben pihentetjük. A kész fogást kockákra vágva tálaljuk.
 
 
Amerikai édesburgonya-püré


 
Hozzávalók:
  • 1 kg yam, vagyis édesburgonya (bár botanikailag a yam és az édesburgonya nem ugyanaz, de a köznyelvi angolban a yam szóval legtöbbször az édesburgonyát jelölik) 
  • só, őrölt szegfűszeg és fahéj, ízlés szerint
  • tej és vaj, ízlés szerint
  • pekándió, ízlés szerint
  • pillecukor, ízlés szerint
 
A burgonyát megmossuk, majd a héjában sós vízben megfőzzük. Miután kihűlt, megpucoljuk, összetörjük, és elkészítjük belőle a burgonyapürét a megfelelő mennyiségű vajjal és tejjel. Fűszerezzük, tálba szedjük, megszórjuk a tetejét a pekándióval és a pillecukorral. Néhány percre a sütőbe tesszük, hogy a pillecukor elolvadjon a tetején. Melegen tálaljuk.

(folytatjuk)
 
Fotó:
Szombathy Zsuzsa - Instagram

Utazunk

Akkor Hawaii!

2021.06.10. | Virág Orsolya
Hawaii a földi paradicsom. Na de hogy jön ide a kutya, a löncshús és az ananászos pizza? Hitek és tévhitek, tudnivalók és érdekességek – a Borsmenta utánajárt a szigetvilág gasztronómia…
Beszélgetünk

Magyar fiú lett Hawaii junior szakácsbajnoka!

2021.06.19. | Virág Orsolya
Beszélgetés Vujity-Zsolnay Barnabással
Fiatal, ambiciózus, de leginkább: piszokul mázlista. Vujity-Zsolnay Barnabás mindössze 18 éves, de már bejárta a fél világot Afrikától Ázsiáig. Ősszel ő képviseli majd Hawaii államát eg…
Beszélgetünk

Magyarok Hawaiin – Ohana Bordi

2021.07.03. | Virág Orsolya
Beszélgetés Bordás Rékával
Réka, István és három gyerek: ők a Bordás család (Ohana Bordi), akik büszkén viselik a matyó mintát a világ másik felén, Oahu szigetén, és a növényi étrendet csak a kalua pork kedvéért…
Utazunk

Hawaii az ünnepek idején

2021.07.21. | Virág Orsolya
Négy hónapon át tartó mulatság, kenus Télapó, töltött káposzta helyett laulau. Hawaii sorozatunk negyedik állomásán a szigetek ünnepi szokásaiból szemezgetünk...    

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (106) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (243) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (50) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (17) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)