Hétvége Szicíliában 2.

2016.02.16. | Szabó Edit
 
Taormina valahol félúton van a tenger és az ég között. Geográfiai-geometriai szempontból ugyan ez a kijelentés nagyjából értelmezhetetlen, de aki járt már ott, talán igazolhatja…
 

Catania központjától mindössze negyedórányi séta a vasúti pályaudvar és a szomszédos autóbusz-állomás, ahonnan könnyen eljutunk a környékbeli városokba. A tömegközlekedés megbízható és kényelmes, Taorminába például majd’ minden órában indul busz, a jegy oda-vissza nem több 15 eurónál, és a nagyrészt önmagában is csodaszép út mindössze másfél óra.
 
Taormina valahol félúton van a tenger és az ég között. Geográfiai-geometriai szempontból ugyan ez a kijelentés nagyjából értelmezhetetlen, de aki járt már ott, talán igazolhatja. Már az odavezető út egyes szakaszai is lélegzetelállítóak, de amint a kis településre megérkezik az ember, egyszerre szeretne lesiklani a partra (megtehetné: ott a helyi „libegő”) és fölkaptatni a még magasabb ormot elfoglaló kis ikerfaluhoz (egy pár erős láb vagy az e célra bérelt gépjármű egyaránt megteszi). De aki itt marad „középen”, az sem csalódik.
 
A várost Andromakhosz alapította időszámításunk előtt 358-ban, és a páratlan elhelyezkedésű település ettől a pillanattól hódító hadjáratok célpontjává vált. A történelem viharainak elcsendesültével ma szerencsére már csak turisták hadai ostromolják.
 


Nincs olyan művészetkedvelő kis hazánkban, aki ne ismerné Csontváry Kosztka Tivadar A taorminai görög színház romjai című festményét. A grandiózus, csaknem húsz négyzetméteres alkotás valóban lélegzetelállító; aki egyszer megcsodálta a festményt, nagyon vágyik rá, hogy élőben láthassa a „modellt”. A mi utunk is ide vezetett először.
 
Szicília második legnagyobb szabadtéri színházát eredetileg valóban a görögök építették, ám a római korban komoly átalakításon ment keresztül. A méltóságteljes rom, hátterében az Etnával és a tengerrel, költői hangulatba ringatja az embert. Nehéz elképzelni, hogy a meghatóan szép „díszlet” előtt hajdan gladiátorok küzdöttek az életükért, így szórakoztatván az izgalomra és vérre szomjazó közönséget. Az építmény ma színházi előadások, nyáresti hangversenyek helyszíne. Olyankor sokkal népesebb a város, özönlenek a turisták, hogy részük lehessen a ritka élményben, ezért a félkör alakú nézőtéren műanyag székek ezreit állítják fel a szervezők. Most szinte csend van, alig néhányan bóklásznak a falak között, nyugodtan le lehet telepedni valahová, élvezni a nyugalmat és a decemberi nap melegét.
 


Nehéz elszakadni a görög színház poétikus világától, de vár bennünket a város: itt az ideje, hogy megcsodáljuk a sétálóutca kirakatait, és válasszunk magunknak valami kellemes éttermet, ahol elkölthetjük az ebédet. Egy hagyományos kockás abroszosra szavazunk, a kilátás szép, a terasz kellemes. Az asztaloknál többnyire turisták ücsörögnek, így is van ez rendjén egy turistaközpont főutcáján, karnyújtásnyira a nevezetességektől. Tésztára vágyunk, rendelünk hát két klasszikus spagettit, aztán úgy döntünk, jöjjön még egy lasagne is, biztos, ami biztos. Különben mihez innánk a mai első pohár bort? Az ételek tökéletesek, mind a fokhagymás, mind a paradicsomos spagetti jó kezdésnek bizonyul, utána a „szokásos” kardhalszték, illetve a lasagne is jó választás a kései ebédidőben. A Paolini Pincészet könnyű, gyümölcsös Nero d’Avola bora könnyen csúszik. Nem különösebben szofisztikált tétel, de a lasagne mellé kifogástalan.
 


Taormina óvárosa kifejezetten hangulatos annak ellenére, hogy minden kapualjban vásárlásra csábítanak. Ajándékboltok, ruhaüzletek és galériák sora között sétálunk a kockakőre terített vörös szőnyegen. Először valami különleges eseményt gyanítunk, aztán arra jutunk, hogy a magyarázat ennél sokkal egyszerűbb lehet. Ha az Etna – amint most is – épp aktív kedvében van, az alig 70 km-re lévő tűzhányóból hulló vulkáni hamu finom porréteggel von be mindent, és rendkívül síkossá válik az utcakő. Jobb a bajt megelőzni, így mindenki biztonságosan közlekedhet a vörös szőnyegen. Okos megoldás – már ha valóban ez az igazság.
 


A sétálóutca végén vonzó terecskére érünk. Épp kezdjük úgy érezni, hogy elteltünk a látnivalókkal – meg hát mégiscsak Itáliában volnánk, ideje meginni egy kávét –, amikor szinte véletlenül egy hídszerű kis teraszon találjuk magunkat. Két világ határán állunk, két lenyűgöző látvány közül kell választanunk. A távolban az Etna kráteréből feltörő hatalmas füstgomoly fest látványos alakzatokat az égre – miközben tőlünk alig két méterre a Cioccolato e Gelato üvegpultjainak pazar változatossága csábít. Eszünk ágában sincs ellenállni a csábításnak. Azt sajnáljuk legfeljebb, hogy nem tucatnyian jöttünk – akkor talán együtt végigkóstolhatnánk az összes süteményt.



Üldögélünk a teraszon, ízlelgetjük a félgömb alakú, keserű csokis, málnás, fehér csokis, epres, krémes és ropogós desszerteket, aztán felfedezzük Szicília jellegzetes, cső alakú édességét, a cannolit, és hirtelen úgy érezzük, hogy megpecsételődött a sorsunk. A roppanó ostyába töltött, vaníliával és narancshéjjal ízesített, tejszínnel dúsított ricottakrém – némi pisztáciával megszórva – könnyű és ellenállhatatlan. Elmélyülten kóstolgatunk, miközben szemünk néha a háttérben füstölgő Etnára téved. Soha rosszabb helyszínt egy délutáni sütizéshez.



A naplemente gyorsan érkezik, a buszon Catania felé már ránk szakad az este, így szerencsére néha azt is látjuk, hogyan festi égővörösre az égbolt egy darabját a vulkán mélyéből feltörő, köveket égre hányó, izzó láva.
 




 
Fotó:
Szabó Edit -
Upor László







 
Utazunk

Hétvége Szicíliában 1.

2016.02.08. | Szabó Edit
Catania
Catania A rejtett zugok, a bezáruló-kitáguló terek komótos bebarangolása, a kávézók, éttermek kínálatának alapos érzékszervi vizsgálata itt a legnagyobb élmény...  
Utazunk

Hétvége Szicíliában 3.

2016.03.01. | Szabó Edit
A cataniai halpiac
A cataniai halpiac   Ha valahol, itt igazán értelmetlen volna a kérdés: „Aztán friss-e a hal?” Nemcsak a közszemlére tett tengeri herkentyűk változatossága lenyűgöző, de az a lendü…
Utazunk

Hétvége Szicíliában 4.

2016.03.17. | Szabó Edit
Siracusa
Siracusa   Itt mindent beleng a tenger levegője, minden kőből árad a régvolt korok hangulata. Elvégre Siracusa a korszakos matematikus-mérnök „asúlyábólannyitveszt” Arkhimédész szü…

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (15) balassa bor (4) balaton (79) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (14) balla géza (5) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (14) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (282) borász (49) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (31) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (131) bortúra (26) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (198) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (6) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (84) eger (42) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (35) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (74) furmint február (10) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (4) hárslevelű (16) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (131) iszunk (8) juhfark (6) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (41) kavezok (8) kékfrankos (16) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (11) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (47) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pét-nat (6) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (162) rosalia (5) rozé (37) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (24) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (39) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (42) száraz szamorodni (5) szekszárd (31) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (35) tokaj (128) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (92) tokaji aszú (35) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (6) utazás (38) utazunk (21) vacsora (9) verseny (12) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)