Hová menjünk a hosszú hétvégén?

2018.04.26. | Szabó Edit
A május elsejét megelőző hosszú hétvége rengeteg programot kínál, nem könnyű a választás. A hezitálók dolgát megkönnyítendő csokorba kötöttünk néhányat. Balaton, Somló, Villány, Tokaj – négy külön világ, de a bor mindenhol főszerepet játszik. Lássuk, hogy hogyan…
 
Bor és kalandozás a Sabar-hegyen – április 28.A Káptalantóti mellett található Sabar-hegyet kevesebben ismerik, mint a közeli Badacsonyt, pedig a borok szempontjából nem kevésbé különleges. Itt található a Sabar Borház, ahol Ádám Gábor tulajdonos és Földi Bálint borász gyönyörű borokat készít, és melléjük izgalmas programokról is gondoskodik.
 
Immár hagyomány, hogy az évnek ebben a szakaszában hosszú, a szó legszorosabb értelmében vett bortúrára invitálják az érdeklődőket. Kevés ennél kedvesebb programmal találkoztunk, ilyenkor ugyanis a lelkes csapat keresztül-kasul járja a hegyet, bekopogtat az útba eső kis pincészetekhez, ahol a gazdák természetesen a saját borukkal kínálják a szomjas vándorokat, és talán még egy kis hamuban sült pogácsa is akad az innivaló mellé. Amolyan felnőtt osztálykirándulás ez, ahol a – nem szigorúan szakmai – kalauzolásban a borosgazdák a vezetőink, és ahol egyre vidámabb lesz az ember…Útvonal: Sabar Borház – Albert pince – Németh pince – Karácsony pince – Csom pince – Kalmár pince – Takács pince – Szabadi pince – Sabar Borház
A nagyjából 6 órás séta után az Alaitner-Rónai duó várja a túrázókat a Sabar Borházban, ahol kellemes zene, sült kolbász és egy-két jó fröccs kíséretében lehet megcsodálni a káptalantóti templomtorony mögött lebukó áprilisi napot. 

Részletes információért katt ide!

 
Gastro-Hack hétvége a Pláne borteraszon!  – április 28. – május 1.

És ha már úgyis ott vagyunk a Sabarnál, töltsünk egy éjszakát Badacsonyban – a Hotel Neptun ideális választásnak tűnik –, hogy másnap újult erővel vethessük bele magunkat a kalandokba. Ezen a hétvégén ugyanis a Pláne borteraszon kápráztatja el a vendégeket a magyar gasztronómia utazó cirkusza, a Gastro-Hack csapata.„Itten, kérem szépen, őrület lesz” – hangzik az ígéret, és a három fickót ismerve ezen cseppet sem csodálkozunk. A teret és a környéket a szmóker füstje lengi majd be, Németh Richárd beáll Tóth Ádám, a Pláne tulajdonosa mellé, hogy ketten együtt a legjobb balatoni borokat töltsék pohárba. Czinege úr közben húsokat füstöl, sajtot grillez, consommét készít, Pintér Árpád pedig mindezt jól lefotózza. Szóval, varázslat lesz a javából.Minden csoda három napig tart, de ezúttal lesz még ráadás is, a csapat szombattól keddig minden délben starthoz áll. Ha a nap is kisüt, senki sem menti meg a vendégeket egy kis ráérős hedonizmustól.

Részletes információért katt ide!

 
Tavaszi hétvégék a Somlón – Balaogh Zoltán, SAP - április 27–29.


 
Magyarország legkisebb, ám annál lelkesebb borvidéke nagyszerű programokkal kényezteti a borturistákat. Nekik köszönhetjük például az éjszakai pincetúrát is, amelynél kevés szerethetőbb program van az országban. Most azonban egészen másra készülnek. A főszervező Somlói Borok Boltja kétnapos programcsomagot állított össze, amely nemcsak szállást, borkóstolót és pincelátogatást tartalmaz, hanem például pálinkakóstolót és geotúrát is.

A kóstolókat természetesen maguk a borászok vagy a tulajdonosok tartják – első este például a kandalló tüzénél Balogh Zoltán (képünkön), a Somlói Apátsági Pincészet tulajdonosa mutatja be borait, és olyan sorral készül, amit eddig még sehol se lehetett, és nagy valószínűség szerint ezután sem lehet majd kóstolni. A házigazdák kifejezetten azt szeretnék, hogy a kóstolók után folytatódjon az ismerkedés, a kötetlen beszélgetés.


 
Borzsongás a Vylyan Teraszon – április 28–30.
 

A Villányi borvidék egyik emblematikus borászata, a kisharsányi Vylyan Pincészet híres a jól összeállított, izgalmas programjairól. Mediterrán hangulatú teraszukon írók, színészek, muzsikusok, képzőművészek adnak egymásnak randevút, hogy jó borok és finom ételek mellett minőségi időt töltsenek együtt. Erre a helyre aztán tényleg igaz, amit Hamvas Béla mondott: „Igazán jól bort csak az tud inni, aki múzsai nevelésben részesült, verseket olvas, képekben gyönyörködik, zenét hallgat.”

A pincészet „kulturális évadjának” megnyitója minden évben a május elsejét megelőző Borzsongás, amelynek fő attrakciója az idén Szalóki Ági és Tálas Áron koncertje lesz. Itt aztán tényleg minden együtt van, ami a test és a lélek épülésére szolgál: izgalmas kulturális programok, színvonalas borok, jóízű grillételek – a világ egyik legszebb borteraszán tálalva.A koncertek mellett az idei Borzsongás vendégei vezetett gyalogtúrán vehetnek részt Palkonya és a Vylyan között, a kicsiket és a nagyokat kreatív alkotóműhely várja, lesz szabadtéri jóga a környék legjobb jógaoktatójával, és közösségi májusfaállítás, természetesen egy kis KSZÍ habzóval fűszerezve, mert a hely szelleme egyszerűen így követeli.

Részletes információért katt ide!  
 
Tállyai Bormajális – április 28.
 

 
A Tokaji borvidék egyik legdinamikusabban fejlődő települése, Tállya bormajálisra várja a vendégeket. A délután 2 órakor kezdődő sétálókóstolón a településen alkotó borászok többsége bemutatkozik a közönségnek. Aki poharat ragad a kezébe, a Szalóczi Pincészet, Hollókői József Pincészete, a Rózsa Pincészet, a Dudovics Pincészet, a Zsadányi Szőlőbirtok, a Szűcs Pincészet, a Barta Pince, a Homoky Pincészet és a Szent Benedek Pincészet borait kóstolhatja majd, de bemutatkozik a Szóráth Pálinka és a Pásztor Sajt is.Estére kelve az Oroszlános Borhotel várja a vendégeket, ahol a séf különleges menüvel készül, amelynek fogásait a kiállítók borai inspirálták.

Részletes információért katt ide!
 
 
Bűbájos Hétvége, Tarcal – április 28–30.

Garantáltan nem fog unatkozni, aki Tokaj-Hegyalján tölti a hosszú hétvégét, ugyanis Tállya szomszédságában, Tarcalon is háromnapos fesztivállal készülnek a borászok. A történetírás tanúsága szerint Könyves Kálmán király 1100-ban éppen Tarcalon jelentette ki és foglalta törvénybe: „A strigákról pedig, mivel ilyenek nincsenek, semmiféle vizsgálat ne tartassék.” Nem véletlen, hogy a település egyik legfontosabb utcája éppen Könyves Kálmán nevét viseli.

Néhány évvel ezelőtt a tarcali borászok felismerték, hogy a település megismertetéséhez, turisztikai célponttá alakításához összefogásra van szükség. Ezért jött létre a Tarcal Kulturális Egyesület, amely megrendezte az első Bűbájos Hétvégét. A rendezvénynek akkora sikere volt, hogy az idén már a harmadikra készülnek a település lakói.A Bűbájos Hétvége nem véletlenül esik éppen erre az időszakra. Egyes hiedelmek szerint épp ekkor van a „boszorkányszombat”, és noha az ártó, vérszívó boszorkányok létezését a rendezvény szervezői is tagadják, úgy vélik, néha jól jön egy kis bűbáj, finom női praktika, hétköznapi varázslat ahhoz, hogy izgalmasabbá, élhetőbbé tegyük az életünket. Éppen ezért programokban nem lesz hiány. Aki szeretné, jógával kezdheti, dűlőtúrával vagy építészeti sétával folytathatja, és táncházzal vagy koncerttel zárhatja a napot. Borozni szinte mindenhol és minden időben lehet, a nyitott pincékben, az ültetett kóstolókon, a dűlőtúrákon, sőt egészen biztosan még ott is, ahol egyáltalán nem számítanánk rá.Szabó Edit
női boros kóstolóján Árvay Angelika, Magyar Anita és Rácz Erika mutatja be borait, a Basilicus mesterkurzusán egy különleges, régi vörös fajta, a purcsin lesz a díszvendég, a környező települések borait Káli Ildikó segítségével fedezhetik fel a vendégek, a Mátrai Tőkések, vagyis Karner Gábor, Losonci Bálint és Szecskő Tamás kóstolóját pedig szintén Szabó Edit, a Borsmenta Magazin főszerkesztője vezeti majd.Az idei Bűbájos Hétvége izgalmas gasztrokalandokat is ígér: a Kikelet Pincénél KicsiZso izzítja a szmókert, a Pataky portán népi ételeket kóstolhatunk, a Kern Pincészetnél pedig kiderül, hogyan párosíthatóak az orosz ételek a tokaji borokkal.

Részletes információért katt ide!

Vidám hétvégét, szép időt, jó borokat nektek!

 
 
Fotó:
Asztalos Zoltán
Upor László
facebook
Pintér Árpád

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (19) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (273) borász (43) borászok borásza (6) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (109) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (19) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (193) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (80) eger (41) egészséges (6) egri csillag (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (118) iszunk (7) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (14) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (5) művészinterjú (14) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (151) rosalia (5) rozé (32) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (4) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (116) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (80) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (9) villányi borvidék (51) vörösbor (44) vylyan (17) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)