Keszthely klassz hely

2016.07.12. | Szabó Edit
A környék változatos, de a város maga sem szűkölködik érdekes helyekben, izgalmas eseményekben, és akkor sem kell megijedni, ha megéhezünk-megszomjazunk.
A település, amely a Balaton fővárosaként hirdeti magát, komolyan fölkészült az estékre és a rosszabb időre: nemcsak az itt élők, de az ideiglenes lakosok (más néven „nyaralók”, „turisták”) is tudnak mit kezdeni a szabad idejükkel, ha épp nem szeretnék a magyar tenger (nyáron nem mindig) hűs habjait szelni. A környék változatos – ezt hosszan lehetne ecsetelni, alkalomadtán meg is tesszük –, de a város maga sem szűkölködik érdekes helyekben, izgalmas eseményekben, és akkor sem kell megijedni, ha megéhezünk-megszomjazunk.

 

A Paletta laza, de nem fegyelmezetlen hely a vitorláskikötő mellett. Több, mint „beach food”, alig kevesebb, mint „étterem”. Kedves, közvetlen, „hátradőlős”, de nem lanyha. Sem az ételekben-italokban, sem a felszolgálásban nincs csöppnyi fegyelmezetlenség. Vidám dizájn, csaknem a partig lefutó üde gyepben folytatódó terasz. Átlátható bőségű ételválaszték, házi gyümölcssűrítményből készült limonádészörpök, jól megválasztott (nagy részben saját) borok. A tányérra délután csak „éhségtapaszokat” kínálnak, ebéd- és vacsoraidőben komolyabb – de többnyire könnyű – fogásokat. Kis csapatunk majdnem találomra választott: saláta, burger, rántott szelet, illetve rántott sajt (ez utóbbi saját beszállítótól beszerzett egyszerű, de nagyon ízes sajtból készült). Mind azt nyújtja, amiért a nyári hőségben épp egy ilyen kedves helyen érdemes a villát a szánkig tolni. Ráadásul még a krumpli is igazi, amolyan „otthoni”, ropogósra sütött. Ha valakinek a Balaton szóról a víz is eszébe jut, itt az asztalától élvezheti a tó látványát.


 
A főszezon nyitányaként remek hangot ütött meg az első júliusi hétvége Keszthelyen. Két korábban is jól menő – de eddig eltérő időpontban szervezett – rendezvényt idén összeházasítottak, és ez láthatóan bevált. A megkérdezettek szerint a KeszthelyFest izgalmas zenei programja mellől eddig hiányzott a színvonalas vendéglátó-sokadalom, ugyanakkor a beszédes nevű italos fesztivál, „A bor összehoz” egyoldalúbb volt kulturális kísérőműsor nélkül. A küvé meglehetősen harmonikusra és üdére sikerült tehát, hosszú lecsengéssel – nyilván jövőre is megpróbálkoznak vele. A hosszan érlelt két összetevőre külön-külön sem lehet panasz. A három színpad kéttucatnyi zenei produkciója érett, ugyanakkor könnyű ivású, tömegfogyasztásra is alkalmas volt, a nagyjából ugyanilyen számú borászat műsorán pedig jól megkomponált, szépen egybecsendülő italok szerepeltek kiváló hangszerelésében – jókat kóstolhattunk, gyakran a főborász vagy/és a tulajdonos vezényletével. Az efféle fesztiválok szokványos (hol színvonalasabb, hol „becsapósabb”) utcai gasztrokínálata (hurka-kolbász-flekken-kürtős kalács stb.) mellett itt remek sült halért is sorba lehetett állni. A nyárson grillezett pisztráng illetve makréla ízes és ropogós volt, kicsit közelebb hozta a partot a belvároshoz.


 
„A bor összehoz” házigazdája és főszervezője, Pampetrics Milán fiatal korát meghazudtolóan jártas az italok világában. Nem mellesleg ő vezeti a családi vállalkozásként működő Pampetrics borszaküzletet a boltokkal, kávézókkal szegélyezett sétálóutca kitüntetett pontján. A lenyűgöző választékból ezt-azt helyben is meg lehet kóstolni, és bátran párosíthatjuk hozzá az imponáló olasz masinából előkúszó papírvékony sonkaszeleteket.
 
A Pampetricset elhagyván a kellemes korzón kis „megállító tábla” bukkan elénk, rajta ellentmondást nem tűrő felirat okosít ki: „Az igazi fagylalt arra van”. Engedelmeskedünk a fekete nyíl parancsának: egy kis mellékutcán alig száz lépést kell megtennünk. Az épület bejárata fölött nagy tábla hirdeti: „A Jordanics”. A határozott névelő itt nem lényegtelen: a Vajdaságból származó néhai Jordanics úr alapította cukrászda városszerte fogalom. A mai tulajdonos, Lóth Zoltán szerint a másutt élő keszthelyiek hazalátogatván mindig benéznek egy-két gombócra. Megtudjuk, hogy a cukrászda „rendes” süteményt is árul, de szinte mindenki a fagylaltért jön. Hogy ebben a műfajban mitől lesz valami igazi(bb, mint a másik), azt nem könnyű megmondani. Mindenesetre a szemünkben kifejezett előny, ha például a szokásosnál több valódi gyümölcsöt tartalmaz. Egy bizonyos százalék fölé semmiképp nem lehet menni – magyarázza Lóth Zoltán –, de náluk az arány kifejezetten magas. Ráadásul a válogatott idénygyümölcsöt harminc kilométeres körzetből szerzik be. A főzéshez olasz alapanyagot is használnak, de a („titkos”) recept helyi. „Szív van benne és lélek” – mondja a tulajdonos, és az arcán az látszik, komolyan gondolja. Hívek akarnak maradni a tradícióhoz, a hely szelleméhez. Egyébként a legnyilvánvalóbb dicséretnek azt tartja, ha a cukrászdából kilépők „keresztbe” kóstoltatják társukkal a maguk fagylaltját. Magunk épp ezt tesszük a zamatos eper-, visszafogott karamell-, karakteres levendula- és üdítő ribizligombócokkal. És mintha az épp távozó vendégek is demonstrálni akarnának, buzgón hajolnak egymás tölcsérére.


 
Horrorárium és Kínzó Múzeum, Középkori Erotikus Panoptikum, Nosztalgiamúzeum, Babamúzeum, Csigaparlament: a sétálóutcát szegélyező (jórészt földalatti) attrakciók. Rettegés, borzongás és édeskés elrévedés, az érzékek csiklandása és csacska ámulat: a giccshatáron némiképp innen és olykor jóval túl. De mit számít, hogy például a Pannon-tenger után ránk maradt négy és fél millió (!) apró csigahéjból tizennégy év alatt megépített, (horgolt mézeskalácsháznak tűnő) Parlament-makettet csúcsgiccsnek vagy az emberi türelem szép emlékművének tartjuk? Így is, úgy is megnézzük egyszer. Ügyes üzleti érzékre vall: a rövid távú látogatók érdeklődését felkelteni és kielégíteni könnyen emészthető látnivalókkal. Érdekesnek tűnő (erős hatásra vadászó), de elmélyülést nem igénylő kis tematikus „gyűjtemények” széles választéka néhány lépésnyi körön belül. A kiállítások lehetnek túlzsúfoltak, a pincehelyiségek talán levegőtlenek és gyengén megvilágítottak, a válogatás hiányos, esetleges vagy kusza – ezek a kis betérők mégis színesítik az alkalmi turista napját.
 
A városok főterére terasszal benyúló éttermek: külön műfaj. A konyha színvonala gyakran másodlagos: a rövidlátó, de nem ritka indoklás szerint „ide úgyis az elhelyezkedése miatt ülnek be”. A mexikói jellegű Los Amigos szerencsére nem ilyen. Több helybeli ajánlja, és a zsúfolt terasz arról árulkodik, hogy tényleg sokan szeretik. A Los Amigos leves – marhahússal, babbal, egyéb zöldségekkel – jóízű és könnyebb, mint gondolnánk, a chili con carne (az étlapon: „tűzveszélyes vörös chili”) pontosan az, amit ígér. Nálunk a pálmát mégis a „Tinga poblano” viszi el (más néven „Tomi kedvence” – mosolyog a tulaj, majd magára bök, és bemutatkozik: Demecs Tamás). Olyasmi ez az egyszerű egytálétel, mint a mi paprikás krumplink, csak épp egészen más. Pácolt szűzérmedarabkák, chorizo, hagyma, paradicsom, krumpli – tökéletesen egybeérett ízek. A hús omlós, a zöldség nem főtt túl, a krumpli épp annyira puha és épp annyira szívta magába a többi összetevő ízét, hogy még ne veszítse el önálló karakterét. Közben a szomszédos színpadon Szabó Balázs bandája hangol. Hamarosan kezdődik a koncert (előző nap ugyanitt Ruzsa Magdi lépett színpadra – hogy csak kis ízelítőt adjunk a zenei programból).


 
Keszthelyen lehetetlen előbb-utóbb nem kikötni a Festetics-kastélynál. Itt tényleg mindenki megtalálja a magáét: ízlésének, beállítottságának megfelelően vonzza vagy taszítja a valaha volt hatalmas vagyon és befolyás lenyomata: a nagyvonalú, romantikus park, a színpompás üvegház, a főúri terek arisztokratizmusa („így éltek ők”), a hintó- vagy a vadászmúzeum. És ha a nosztalgiára (és megint: a giccsre) való igényeinket nem sikerült még egészen kielégíteni, ott a „korhű” (mindenesetre: díszes) cukrászda, sőt egy nosztalgia-fotósműhely, ahol igazán úgy érezhetjük magunkat egy pillanatra, mintha mi ŐK volnánk. Ha akarjuk…
 
A Balaton fővárosában – főleg nyáron – az „időszaki lakosnak” olykor elege lesz a hőségből: sem inni, sem enni, sem kastély(park)ban bóklászni nincs sok kedve – de még koncerteken „csápolni” sem –, ilyenkor meghallgatná inkább, mit locsognak a magyar tenger hullámai. Nekiindul a partnak, és csak reméli, hogy hamar vizet ér. Jó szabadstrand sajnos elvétve akad a környéken, fizetőset könnyebb találni. A közelben lévők közül nekünk nagyon megtetszett a Diási Játékstrand. Megyünk is a hűs habokba. Úszunk a déli part irányába, és elmúlt nyarakra gondolunk…
Fotó:
Borsmenta - honlap 

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)