Vissza

Palkonya vár!

2017.04.16. | Szabó Edit
Már hagyomány, hogy húsvét után egy héttel egy baranyai kis faluba, Palkonyára „költözik” a Stílusos Vidéki Éttermiség krémje. Lássuk, kik látnak vendégül bennünket április 22-23-án…
 

A Stílusos Vidéki Éttermiség tavaszi találkozóján az idén nemcsak éttermekkel, hanem színvonalas vidéki cukrászdákkal is megismerkedhetünk Palkonyán.A Hú!SVÉT+SWEET elnevezésű programot azonban a szereplők és a vendégek mellett a falu lakói is nagy izgalommal várják. Ők azok, akik gondoskodnak a kényelmünkről, akiknél megszállhatunk, vásárolhatunk, bort kóstolhatunk, kisállatot simogathatunk, akik játszanak a gyerekeinkkel, vagy éppen fazekaskodni tanítják őket, akik útba igazítanak, ha eltévedtünk, adnak egy pohár vizet, ha megszomjaztunk, és mindig köszönnek, ha találkozunk velük, mert faluhelyen ez így szokás.
 
Ismerjék meg őket, megható, szinte rajongó szeretetüket a település iránt, és azonnal megértik, miért érzi olyan jól magát mindenki Palkonyán.
 
Mokos Pincészet – Mokos Péter


 
Palkonyai vagyok, itt nőttem fel, már a nagyszüleim is itt éltek a környéken. A pince édesapám régi álma volt, két év alatt épült fel, szinte kinőtt a földből, a 2012-es szüretkor már ott dolgoztuk fel a szőlőt. Közgazdászként végeztem, Budapesten éltem, de amikor beindult a borászat, a feleségemmel együtt úgy döntöttünk, hogy hazaköltözünk. Marci fiunk még nincs egyéves, most körülötte forog a világ. A munkában a családunk minden tagja részt vesz, és negyven környékbeli embert foglalkoztatunk rendszeresen. A 15 hektárnyi szőlőültetvény mellett van 70 hektár gyümölcsösünk is, amelynek a terméséből szintén bort készítünk. Szívesen látjuk a vendégeket, örülünk, ha valaki megkóstolja a borainkat, megnézi a pincénket, és eltölt a falunkban néhány szép napot. Rengeteg a visszatérő vendégünk, és reméljük, hogy évről évre többen lesznek. Az elfogultságunk természetes, de higgyék el, Palkonya megérdemli a figyelmet.
 
A Mokos Pincében szombaton a a Pannónia Gasztrohajó és a perbáli Walter Vendéglő szakácsai főznek..
 
 
Németh és Németh Pince – Németh Gergő

Tíz éve élek Palkonyán, amikor először itt jártam, még szálláslehetőség sem volt a faluban. Hogy mi az, ami ide köt? A borászkodás. A birtok még csak most alakul, de remélem, hogy egyszer majd abból fogok megélni. Az enyém, illetve a társammal együtt a miénk a legfiatalabb borászati vállalkozás a településen. Saját szőlőterületünk egyelőre nincs, a vásárolt gyümölcsöt a házamnál lévő pincében dolgozzuk fel, de ősszel vettünk a pincesoron egy présházat, és tavasztól ott fogadjuk a vendégeket. Eddig csak rozé készült nálunk, nemrég palackoztuk az első portugieser vörösborunkat a 2016-os évjáratból, és a későbbiekben jó lenne majd készíteni egy nagy bordeaux-i küvét és egy Villányi franc-t is. Nem mennyiségben, hanem minőségben gondolkodunk, azt szeretnénk, hogy kevés, de csúcskategóriás bor kerüljön ki a pincénkből. Aki szeretné megnézni, hol tart most a vállalkozás, a Németh és Németh Pincét keresse.


 
A Németh és Németh Pincénél szombaton a balatonszemesi Kistücsök étterem szakácsai vendégeskednek.
 
Haraszti Családi Pincészet – Haraszti Ferenc és Harasztiné Bóka Lilla


 
Ferenc: Már a nagyszüleim is Palkonyán éltek, én is itt nőttem fel, és soha nem is vágyódtam el innen. A Palkonya–Pécs közötti buszjáraton dolgozom sofőrként, a maradék időmet pedig a vállalkozásunknak szentelem: én vagyok a családi pincészetünk borásza. Ebbe születtem bele, már a nagyszüleimnek is volt szőlője. Édesapám nagyon jó bort készített, rájöttünk, hogy érdemes ezzel komolyabban foglalkozni. Jelenleg 4 hektáron gazdálkodunk, és 20.000 palack borunk van évente, de annak 80%-a itt helyben fogy el.
Lilla: Amikor tizenhat éve összeházasodtunk, nem volt kérdés, hogy Palkonyára költözünk. Anyósom viszi a falu egyetlen boltját, de sokszor kell a segítség, olyankor én állok a pult mögé. Egyre több vendég érkezik hozzánk bort kóstolni, általában őket is én fogadom. Szerencsés természetem van, mindenkivel gyorsan megtalálom a hangot, jól szokták érezni magukat a pincénkben az emberek. Két fiunk van, Bence és Vince, az egyikük tíz-, a másikuk hétéves. Vince azt mondta, borász lesz, farmer és vadász. Úgy tűnik, lesz majd, aki továbbviszi, amit mi felépítünk.


 
A Haraszti Családi Pincészetnél szombaton a veszprémi Chianti Étterem és a balatonfüredi Baricska Csárda szakácsai főznek, vasárnap pedig a pécsi Jókai Cukrászda süteményeit kóstolhatjuk.
 
Suta Pince – Fenyvesi Zsolt (Suta)


 
Engem hatodikos korom óta Sutának hív mindenki. Egy sínadrág miatt kaptam ezt a nevet, ma már azt sem tudom, hogy pontosan kitől és miért, de teljesen a részemmé vált. Pécsett születtem, ott is nőttem fel, 1996-ban kerültem Palkonyára. Mokos Gáborral együtt béreltük a halastavakat, ő a gazdasági részét vitte, én a szakmai részét, ő pályázott, én halakat tenyésztettem, és örültünk, hogy szeretnek itt horgászni az emberek. Ennek a tevékenységnek néhány éve sajnos vége lett, de megszerettem itt az életet, és úgy döntöttem, hogy maradok. Belevágtam a borászkodásba. Tavaly sikerült megvásárolni egy ingatlant a pincesor fölött, van a telken présház is pincével, úgyhogy oda költözött a Suta Pince. Szőlőterületem nincs, vásárolt gyümölcsöt dolgozunk fel. Rozéborunk szokott lenni, itt arra van leginkább igény. A pincénk szinte minden nap nyitva áll a vendégek előtt: aki Palkonyára téved, nálam biztosan tud bort kóstolni.
 
A Suta Pincénél szombaton a villányi Mandula Étterem és Borbár szakácsai főznek. 
 
 
Hárságyi Pincészet, Borvirág Vendégház – Hárságyi Balázs és Rechnitzer Szilvia


 
Szilvia: Budapesten éltünk, mindketten menedzserként dolgoztunk, és gyakran jártunk pihenni Palkonyára. Addig mondogattuk, hogy jó lenne kiszállni a mókuskerékből, míg 2002-ben végre rászántuk magunkat, és vettünk egy házat a faluban.
Balázs: Elhatároztuk, hogy egy kicsit felpezsdítjük itt az életet. A turizmus szép lassan fejlődésnek indult a településen, vettünk két ingatlant, és 2004-ben megnyitottuk a Borvirág Vendégházat, amit később a Parázs követett. Az első borunkat is 2004-ben palackoztuk. 2006-ban nagy megtiszteltetés ért: Palkonya lakossága felkért, hogy legyek polgármester. A feladatot egy ciklusra vállaltam – küzdelmes, de szép időszak volt. Valahogy ösztönösen éreztem, hogy lennie kell a környéken szarvasgombának, és nagyon örültem, amikor ráakadtam az élőhelyére. Ma már a szarvasgomba gyűjtése és termesztése az új szerelmem. Most még nincs sok belőle, a „Palkonyai szarvasgomba” márkanév majd akkor válik igazán értelmezhetővé, ha elkészül az ültetvény.
Szilvia: Három gyereket nevelünk, a két nagyobb már Pécsre jár iskolába, a legkisebb azonban még csak néhány hónapos. Palkonya csodálatos hely, szeretünk itt élni, és nagyon szívesen látjuk a vendégeket. Ha végignézünk a falun, azt látjuk, hogy nem dolgoztunk hiába, épül, szépül, fejlődik, a turisták szívesen jönnek hozzánk, mi pedig, akik itt élünk, megtaláljuk az örömünket ebben az életformában.
 
 

A Hárságyi Pincészet – Borvirág Vendégház helyszínen szombaton a pannonhalmi Viator Apátsági Étterem ételeit kóstolhatjuk, vasárnap pedig a pannonhalmi Pausa Apátsági Kávéház süteményeiből kapunk ízelítőt.
 
A vendéglátók bemutatását és a program további ismertetését cikkünk második részében folytatjuk. Aki szeretné tanulmányozni, mit kínál a Hú!SVÉT+SWEET, kattintson ide!
 
Fotó:
facebook
Szindbád az Utazó - Facebook

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)