Pécsi szuper ötös
Visszalapoztunk egy kicsit, és újravettük Pécs fénypontjait. Legutóbbi (nyári) látogatásunk óta is sok minden változott mindenütt, ahol azelőtt jártunk. Új saláták, új sütemények, új borok - hisz minden kiválasztottunk élő, eleven vendéglátó egység -, de egy dolog változatlan: összes kedvencünket melegen és tiszta szívből ajánljuk. Ha egyik-másikat kedvetek támad kipróbálni, ne is a korábbi írásokban megénekelt fogásokat-italokat tessék keresni, hanem az igazi vendéglátás szellemét. De túlzottan keresni sem kell. Ott van. Ott lesz.
Ha olyan helyre vágysz, ami távol esik a turistacsapdáktól, és nem csak az ide látogatók, hanem a helyiek is gyakori vendégei, akkor itt reggelizz! Nagy kedvencünk a Buddha-tál: a legenda szerint buddhista szerzetesek egészséges reggelije volt, de világi vegáknak is jó szívvel ajánlhatjuk. A húsok kedvelőit pedig kifogástalan ham and eggs várja. Nem érdemes kihagyni a gyakorlott barista készítette kávékat és a pécsi (!) amerikai palacsintát sem!
Bővebben ITT
Balkán Bisztró
A Balkán Bisztró hangulatos kertjével, balkáni hangulatú világzenéjével családoknak is ideális, nyugalmas hely. Ráadásul kutyabarát! A kínálat bőséges, Sarus Zoltán séf kétféle menüsorral várja a vendégeket. A szezonális kínálatban az szerepel, amit az évszak éppen ad, a balkáni sorban viszont olyan klasszikusokat találunk, mint a pljeskavica, a csevap, vagy nagy kedvencünk, a ropogósra sütött girice (apróhal), melyet fokhagymás-majonézes mártogatóssal tálalnak. Az ételek mellé horvát, montenegrói, szlovén és Pécs környéki borokat válogatott a tulajdonos, Wéber Tamás.
Bővebben ITT.
Aki egészséges, finom, 100% vegán és mindenmentes ételekre vágyik, annak itt a helye! A különböző ételérzékenységekkel küzdőknek és tudatosan táplálkozóknak sem kell lemondani a kávézóban étkezés örömeiről. A minimáldizájnnal berendezett, környezet- és életmódtudatos Lyr Specialty Coffee and Food reggeltől estig nyitva tart, a kiszolgálás kissé lassú, de barátságos: ráadásként mosoly is jut a kávé mellé. Külön szimpatikus, hogy a közösségi médiában folyamatos párbeszédet folytatnak a vendégekkel, ezért a kínálatot az igények szerint alakítják. Mi reggel jártunk arra, így a bundás kenyeret és az erdei gyümölcsös kását teszteltük, de biztosak vagyunk benne, hogy minden finom. Szubmediterrán nyugalom, posztmodern fogyasztói tudatosság – nem kell feltétlenül vegánnak lenned, ahhoz, hogy itt jól érezd magad!
Bővebben ITT.
Ezt a vonzó teraszú cukrászdát az Elefántos házban találjuk, épp szemben az Eleven Borbárral. A franciás édességek helyben készülnek, tiszta alapanyagokból. Minden friss és nagyon finom, ráadásul a kávé is jó. Megeshet, hogy mire az első sütinket befejezzük, már egészen más édességek kelletik magukat a pultban, ezért akinek nem kell vigyáznia az alakjára, akár naponta többször is betérhet. A mogyórómousse könnyű, krémes, nem túl édes, a mille-feuille sűrű, de nem tömény. Mindkettőt jó szívvel ajánljuk, ahogyan szinte mindent a pultból. A cukrász érti a dolgát.
Bővebben ITT.
A délutáni-esti borozgatások megunhatatlan helyszíne az Eleven bor- és tapasbár. Az italkínálat pazar és folyamatosan változó: egyszerre 20-22 bort kínálnak poharazva a világ minden részéről. A borválasztékért Labancz Richárd, az ételekért a tulajdonos, S. Pápa Petra felel. A nagyszerű sonkák és olívabogyók mellett két-háromféle meleg ételt is tálalnak minden nap. Aki szeretne komolyabban elmerülni a borok világában, az részt vehet a Ricsi által szervezett tematikus borkóstolókon. Jó ízek, kellemes hangulat, mediterrán életérzés, finom borok – az Eleven számunkra kötelező célpont akkor is, ha csak néhány órát töltünk Pécsett.
Bővebben ITT.
A város persze sokkal több ennél, de már ennyi is elég, hogy elmondhassuk: Pécs fogva tart. Muszáj ezért a világ legközhelyesebb anzixképével búcsúznunk. Ki-ki keresse meg a maga lakatját!