Vendégoldal

Tokaji aszú a világ legjobb 50 bora között!

Tokaji aszú a világ legjobb 50 bora között! című cikk borítóképe
2024. 06. 29. | Borsmenta
A világ legrangosabb nemzetközi borversenyeként számontartott Decanter World Wine Awards idei zsűrije 97 pontra értékelte és az 50 legjobb bor közé választotta a tokaji Gizella Pince 2019-es évjáratú 6 puttonyos tokaji aszúját…

A borversenyek csúcsának is nevezett Decanter World Wine Awardsra az idén 18143 borminta érkezett. A meglehetősen szigorú pontozási rendszerben nem könnyű jó eredményt elérni, mert aranyérmet kizárólag 95 pont felett adnak, míg a platina minősítés a 97 pont feletti tételeknek jár. A verseny végén a platina díjazást elért borokat újrakóstolva választja ki a legnevesebb szakértőkből álló zsűri azt az 50 legjobb bort, amelyek a Best in Show címet viselhetik.

„Éppen a napokban nézegettük a 2019-es szüreten készült videókat, ahogy a gyerekek is besegítettek az aszúszemek feldolgozásánál. A családunk összefogása most, öt évvel később ezzel az elismeréssel nyert igazán értelmet. Őszintén reméljük, hogy ez a díj ráirányítja majd a figyelmet a tokaji aszúra. Legjobb tudomásom szerint ez az első aszú, ami Best in Show címet kapott. Nagy büszkeség ez számunkra” – mondja Szilágyi László.

A Gizella Pince családi borászat, a nagyszülők által indított vállalkozást 2005-ben vette át Szilágyi László a szüleitől, és az akkor 1 hektáros birtok az eltelt évek alatt 20 hektárra nőtt. A pincészet korábban is küldött már mintát a DWWA borversenyre, tavaly például a 2019-es évjáratú édes szamorodnijuk érdemelt ki platina minősítést. Ebből is látszik, hogy a 2019-es évjárat kiemelkedő volt Tokaj-Hegyalján, hiszen a világ legjobb 50 bora közé beválasztott aszú is abban az évben készült.

A tokaji aszú nem véletlenül a legbecsesebb borkülönlegességünk. Megszületéséhez a sokszínű, vulkanikus talaj, a sajátos klíma és az egyedi szőlőfajták mellett szükség van a tokaji borászok tudására és tapasztalatára is. Kimagasló minőségű aszú nem készíthető a csillagok szerencsés együttállása nélkül.

Jól tudjuk, hogy a tokaji aszú a világ legtöbb odafigyeléssel előállítható bora, hiszen az aszúszemeket egyenként, kézzel válogatva szüretelik, egy-egy fürthöz, tőkéhez akár több alkalommal is vissza-visszatérve. A szemeket azonos évben készült mustba, forrásban lévő vagy már kierjedt borba áztatják 1-2 napig, hogy értékes tartalmukat kinyerjék, majd préselés és erjesztés után minimum 18 hónapra hordóba kerül, csak utána töltik palackba.

A díjnyertes Gizella aszú erősen limitált mennyiségben készült, összesen 1115 palack pihen belőle a pincében. A borász úgy véli, hogy a különlegességre elsősorban a csúcsgasztronómia lesz nyitott. A magas cukortartalom mellett szép savai vannak a bornak, ezért kifejezetten izgalmas kóstolási élményt nyújt. Ezt az impulzust megfelelő ételpárosítással még magasabb szintre lehet emelni, jó társ lehet libamájhoz, kéksajtokhoz és olyan ízgazdag desszertekhez, mint a crème brulée.

Fotó:
Dancsecs Ferenc

Beszélgetünk
Nem feladat, hanem megtiszteltetés című cikk borítóképe

Nem feladat, hanem megtiszteltetés

2021. 01. 23. | Szabó Edit
Beszélgetés Kindl Róberttel
Nyugdíjba vonul Bacsó András borász, aki a megalakulása óta a Tokaj-Oremus birtokigazgatója. A spanyol tulajdonban lévő tolcsvai borászatot mostantól Kindl Róbert vezeti. A szakembert múltjáról, terveiről kérdeztük…
Beszélgetünk
Lestoppoltam Szepsy Istvánt című cikk borítóképe

Lestoppoltam Szepsy Istvánt

2020. 12. 05. | Szabó Edit
Beszélgetés Palkó Gabriellával
Lám, mi minden történhet egy stoppoló egyetemistával, ha éppen Szepsy István veszi fel! Interjúnkban Palkó Gabriella, az abaújszántói Palkó Borok borásza mesél…
Beszélgetünk
A lángot én viszem tovább című cikk borítóképe

A lángot én viszem tovább

2020. 04. 04. | Szabó Edit
Beszélgetés Éless Tímeával
A tállyai SZÓLÓ nevét gyorsan megtanulták a természetes borok rajongói, ám azt kevesen tudják, hogy a pincészet merész, formabontó borait egy halk szavú, törékeny nő, Éless Tímea készíti…
Tesztelünk
Gizella Pince: Furmint 2016 című cikk borítóképe

Gizella Pince: Furmint 2016

2017. 06. 08. | Szabó Edit
Kirobbanóan energikus furmint, fiatal és lendületes. Vigyük haza, de csak ősszel nyissuk ki…
Beszélgetünk
Ide majd ültess virágokat! című cikk borítóképe

Ide majd ültess virágokat!

2016. 10. 29. | Szabó Edit
Beszélgetés Bodó Judittal
„Amikor Józsival kapáljuk a szőlőt, vagy amikor dolgozunk a pincében, mindig az ad erőt, hogy tudom, ki fog majd örülni az elkészült bornak...”
Beszélgetünk
Gizella nagyi szőlője című cikk borítóképe

Gizella nagyi szőlője

2016. 10. 08. | Szabó Edit
Beszélgetés Szilágyi Lászlóval
Ígéretes ifjú titánnak indult, és mára Tokaj-Hegyalja egyik meghatározó borászává érett...