Vissza

Világhírű koreai szerzetes séf Budapesten!

2023.09.22. | Borsmenta
A budapesti Koreai Kulturális Fesztivál meghívott vendégeként a magyar fővárosba látogat Jeong Kwan, a Chef's Table című Netflix-sorozat filozófus-séfje. A szerzetesnő előadása online is megtekinthető...


A filozófus-séf, aki felkavarta a kulináris világot

Világhírű koreai szerzetes séf Budapesten! - borsmenta.hu

Jeong Kwan különleges egyéniség, aki tevékenysége során a filozófia és a gasztronómia világát kapcsolja össze. Sosem járt kulináris iskolába, és saját étterme sem volt, 2022-ben mégis elnyerhette az „Ázsia kulináris ikonja" címet. A koreai buddhista szerzetes nem séfként, hanem zen gyakorlóként közelíti meg a főzést.
 
Jeong Kwan a családja koreai éttermeiben nőtt fel, így már gyermekkorában megtapasztalta a kulináris világ ízeit és szépségeit. Húszas évei közepén lépett be a Chunjinam templom szerzetesi rendjébe, hogy így kutassa tovább az élet mélyebb értelmét. Itt tanulta meg a zen buddhizmus alapjait, és itt kezdte el mélyebben tanulmányozni a táplálkozás és az élet összefüggéseit. Konyhaművészetében semmi sem túl bonyolult vagy túl díszes, nem verseng Michelin-csillagokért, nem vágyik hírnévre. A Chunjinam templomban végzett munkájával elsősorban a közösséget szolgálja.

 
Az alapanyagok tisztelete

Világhírű koreai szerzetes séf Budapesten! - borsmenta.hu

Jeong Kwan gasztronómiai filozófiájának sarokköve az alapanyagok tisztelete, ételeiben a hozzávalók természetes ízét emeli ki. Nem használ mesterséges adalékokat vagy ízfokozókat, inkább az időt, a gondosságot és a türelmet részesíti előnyben. A séf munkájában a zöldségek, a gyümölcsök és az egyéb növényi alapanyagok játszanak kulcsszerepet, az ételekben megjelenő színek és ízek az évszakok és a természet változásait tükrözik. Hitvallásának lényege nem a főzés egyszerű mozdulatsorában, hanem magában az ételkészítésben rejlik; azt vallja, hogy a főzés a mindennapi élet részeként igenis lehet valóságos szellemi élmény. Maga az étkezés egyfajta intenzív jelenlét, amelynek során minden érzékünk szerepet kap, és ez lehetővé teszi az emberek számára, hogy egészen más szinteken kerüljenek kapcsolatba önmagukkal és a világgal.


A koreai templomi konyha: az élet tisztelete és a fenntarthatóság

Világhírű koreai szerzetes séf Budapesten! - borsmenta.hu

A koreai buddhista templomi konyhaművészet olyan kulináris hagyomány, amely az egyszerűség és a tudatosság szépségét ünnepli. Az étel itt nem csupán táplálék, hanem spirituális tapasztalat is. Ez a hagyomány emlékeztet bennünket arra, hogy az étkezés lehet sokkal több, mint a gyomrunk megtöltése. Az egyszerűség, a tudatosság és a fenntarthatóság az élet minden területén, így az étkezés során is inspiráló lehet számunkra.

A koreai buddhista templomi konyhaművészetben az alapanyagok kiválasztása kiemelkedően fontos. Az étel elkészítésekor a séfek figyelembe veszik az évszakok változását és az adott terület kínálatát, vagyis a szezonalitást és a regionalitást, így mindig friss, helyi alapanyagok kerülnek az ételbe. Gyakran használnak hagyományos technikákat, például fermentálást vagy párolást, amelyek megőrzik az alapanyagok természetes ízét és tápértékét. Jeong Kwan konyhájában az idő az egyik legfontosabb hozzávaló. Maguk készítenek el mindent, például a szójaszószt is, amelynek érési folyamata akár több évig is eltarthat, de éppen ez teszi lehetővé, hogy az alapanyagok végül harmonikus egésszé lényegüljenek át.

Világhírű koreai szerzetes séf Budapesten! - borsmenta.hu

A koreai templomi konyhaművészetben a vegetáriánus étrend elvei is erősen jelen vannak. A buddhista gyakorlat részeként sok templomi étel vegetáriánus vagy vegán, a hús, a hal és a tejtermékek helyett növényi fehérjéket (például tofut) vagy gombákat használnak az étel elkészítéséhez. Az átható aromájú fűszereket, például a hagymát és a fokhagymát kerülik.
Jeong Kwan a kulináris világ és a gasztrofilozófia meghatározó egyénisége. Munkássága arra hívja fel a figyelmet, hogy az étel nem csupán a testünk, hanem a lelkünk tápláléka is lehet. Az alapanyagok iránt érzett tisztelet megmutatja, hogy a főzés olyan szellemi gyakorlat, amely mélyebb értelemmel tölti meg mindennapi életünket. A szerzetesnő példája inspiráló lehet mindazok számára, akik életükben és táplálkozásukban egyaránt a tudatosságok keresik.
 
 
Világhírű koreai szerzetes séf Budapesten! - borsmenta.hu

Jeong Kwan szeptember 25-án délután 3 órakor tartja meg előadását. Az élő közvetítéshez bárki csatlakozhat a Koreai Kulturális Központ Facebook-oldalán keresztül.


 
:
Fotó:
Borsmenta - honlap

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)