Vissza

Magyar éttermek a világ legjobbjai között!

2020.07.06. | Borsmenta
A Wine Spectator, a világ egyik legrangosabb boros szaklapja Award of Excellence minősítést adományozott két budapesti étteremnek…


A világ egyik legismertebb boros magazinja, a Wine Spectator 1976-ban indult hódító útjára az Amerikai Egyesült Államokban, és csakhamar a nemzetközi borélet egyik legnagyobb figyelmet kivívó sajtótermékévé vált. Írásaira a szakemberek és a borértő civilek egyaránt figyelnek, toplistái hivatkozási alapul szolgálnak a világ minden táján.
 
Éttermi rangsort 1981 óta készítenek, a vendéglátóhelyeket egyebek között a borkínálatuk alapján minősítve, kiemelten fontosnak tartva, hogy a borlapon sok, szakértő szemmel válogatott, a hely ételkínálatához illeszkedő tétel sorakozzon, és hogy maga a borlap is pontos legyen.
 
Három kategóriában díjazzák az éttermeket. A legmagasabb, Grand Award minősítést csak olyan helyek kaphatják meg, amelyek borlapján legalább ezer címke szerepel, a Best of Award of Excellence csoport díjazottjainak minimum 350 tételes borválasztékkal kell rendelkezniük, és az Award of Excellence kategóriába azok kerülhetnek, ahol 90 vagy annál több bort kínálnak a vendégeknek.


 
Örömmel jelenthetjük, hogy a Wine Spectator nemrég publikált, legfrissebb toplistájára két budapesti vendéglátóhely is felkerült. Mindkettő viszonylag friss a fővárosi palettán, és mindkettő Award of Excellence minősítést kapott. Az egyik a FELIX Kitchen & Bar, amelyről a nyitás előtt nem sokkal a sommelier, Horváth Máté mesélt a Borsmentának. A másik a Madách térnél található Fiaker Bisztró & Borbár, a budai KisBécs nagytestvére, amely széles választékkal, a korabeli Osztrák–Magyar Monarchia mai országainak izgalmas boraival vált méltóvá a nemzetközi ajánlásra. Az elismerés azt bizonyítja, hogy regionális kínálattal is lehet olyan szakmai színvonalat képviselni, ami világviszonylatban is megállja a helyét.
 
A Fiaker nem kíván egy szűk réteg borétterme lenni, nem kínál fine dining fogásokat, és nem kizárólag fine wine-lelőhely. A borok nyújtotta élményt minőségi bisztrókonyha egészíti ki, és az árazás sem elrugaszkodott. Szívesen látják a vendéget akár egy kávére vagy egy süteményre is.


 
A borkínálatot a tulajdonos, Kálmán András DipWSET nemzetközi borakadémikus állította össze. Alapját a budai KisBécsben évek óta forgalmazott osztrák borok adják, de már horvát, szerb, erdélyi, szlovák és észak-olaszországi tételekkel kiegészítve. A fentiek mellett komoly figyelmet szenteltek a magyar borászatok remekeinek is.


 
A Fiakerben nem csupán arra figyelnek, hogy széles legyen a merítés, hanem arra is, hogy egy-egy borból több évjárat rendelkezésre álljon, így akár egy izgalmas vertikális kóstolót is rögtönözhetünk, ha úgy tartja kedvünk. A bortrezor legidősebb kincse 1993-as évjáratú, de akadnak különleges pezsgők, magnum tételek is a féltve őrzött értékek között.
 
:
Fotó:
Fiaker

Iszunk

Egy csipetnyi Ausztria Buda szívében

2017.06.23. | Szabó Hajnalka
„A tökéletes nap egy jó kávéval indul és egy pohár borral ér véget” – gondolhatták a KisBécs tulajdonosai, és álmodtak hozzá egy helyet...  
Beszélgetünk

Eljött a váltás ideje

2019.06.15. | Németh-Hehl Szilvia
Beszélgetés Horváth Mátéval
Új kihívások elé néz az ország egyik legismertebb sommelier-je, Horváth Máté. A fiatal szakembert a Mák munkatársaként ismertük meg, ám június közepétől Budapest egyik legújabb étterme,…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)