Vendégoldal

Vitrinbe kerültek az év legjobb pálinkái

Vitrinbe kerültek az év legjobb pálinkái című cikk borítóképe
2021. 12. 13. | Borsmenta
A pálinkafőzők védőszentje, Szent Miklós napja alkalmából a Magyar Mezőgazdasági Múzeum vitrinjébe helyezték az elmúlt két évben a „Magyarország legjobb pálinkája” címet kiérdemlő hungarikumokat…

A hagyományokat követve idén is a pálinkafőzők védőszentjének napján állították ki „Magyarország legjobb pálinkáit” a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A rangos címért előzetesen az Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny során küzdöttek meg egymással a főzdék. A kezdeményezést 2019-ben élesztette újra a Pálinka Nemzeti Tanács azzal a céllal, hogy a pálinkának, hazánk nemzeti italának növeljék a hitelét és az ismertségét. Fontos, hogy kellő figyelmet kapjon, mert nem csak hazánkban, hanem világszerte öregbíti Magyarország hírnevét.

A tanács és a múzeum együttműködési megállapodása szerint a múzeum leltárba veszi és évről évre kiállítja a nyertes italokat.

A 2020-as évben a címet a Brill Pálinkaház Érlelt Kadarka törkölypálinkája, 2021-ben pedig a Várda-Drink Pálinkafőzde Exclusive Jonathan Alma pálinkája nyerte el.

A díjazott párlatokat Erdős Norbert, azAgrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, dr. Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, dr.Estók János,a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója, Mihályi László,a Pálinka Nemzeti Tanács elnökeés Béli Géza,a Pálinka Nemzeti Tanács alelnökehelyezte el az erre a célra elkülönített vitrinben.

„Az év legjobb pálinkája” címet elnyert pálinkákról bővebben:

Érlelt Kadarka Törköly pálinka – Brill Pálinkaház:
„Pálinka az újkori pálinkatörténelem hajnalából a pálinkaálmok izgalmasan távoli jövőjébe.”

Illatát gyönyörű törkölyös fajtajegyek jellemzik, amelyek a levegőztetés hatására folyamatosan erősödnek, majd kellő idő után kinyílnak, kiteljesednek. Ízében a Kelet világát idéző fűszereket a vanília vezeti felénk. Szolid határozottsággal sorban követik a társai, a kókusz és a szegfűszeg. Egzotikus kalandjait a kakaóval és a kávéval zárja. Végre megérkezik saját közegébe, az érett törkölyös olajosságba, a szőlőmagok enyhén fanyarkás kesernyéjébe és a gyümölcsös héjhamvasságba. A pálinka harmonikus összhangban van a hordóval. A kék szőlő törkölye és a hordó természetes aromái egyáltalán nem nyomják el egymást, hanem saját világukkal erősítik a másik alkotóelemet. Rendkívül összetett pálinka, nem egyszerűen szőlőalapú, hanem ennél több, kékszőlő-alapú, a több száz éve a Délvidékről hazánk területére megérkezett kadarka fajtából, törköly a törkölyök összes pozitív jegyével, sőt érlelt, az érlelés megannyi tudományával. Pálinka az újkori pálinkatörténelem hajnalából, a pálinkaálmok izgalmasan távoli jövőjébe.

A Brill Pálinkaház egy családi tulajdonban lévő manufaktúra, ahol 2000 óta készítenek különleges pálinkákat éspárlatokat. A főzde Tolna megyében, nyugodt környezetben, mindössze 10 percnyire Szekszárdtól, Harc községben található. Mottójuk: „a pálinka élmény” – melynek megfelelően minden csepp pálinkában igyekeznek a természet csodáit feltárni fogyasztóik előtt. Hosszú évek kiemelkedően magas szakmai munkájának elismeréseként már három „Magyarország legjobb pálinkája” és két „Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje” címet sikerült elnyerniük.

Exclusive Jonathan Alma pálinka – Várda-Drink Pálinkafőzde:
„Megmutatja a pálinka valódi igazságát.”

Hagyományos gyümölcsfajta az ország almáskertjéből, a történelmi múltú Szabolcsból. Rendkívüli bemutató az alapanyag minőségén és a főzőmester páratlan tudásán, tapasztalatán keresztül annak érdekében, hogy megismerjük a pálinka valódi igazságát. Tökéletes módon elővarázsolja a fajta fő tulajdonságát a különleges zamatot, ami elsősorban az édes-savas ízhatás páratlan harmóniáján alapul. Illata a tavaszi almavirág hangulatát idézi elénk, friss, üde, lendületes, fiatalos, könnyedén parfümös. Ízben a gyümölcs piros héjának enyhe viaszossága a fahéjas, vaníliás fűszerezettséggel együtt kerek egységet mutat. Annak ellenére, hogy selymesen könnyed, hosszú megjelenésével mégis mély, hosszan tartó nyomot hagy a garaton. Izgalmasan szép és félreérthetetlenül igaz, elegánsan elbűvöli érzékszerveinket, elbűvöl bennünket.

A Várda-Drink Pálinkafőzde története 1922-ben kezdődött Kisvárdán, a cég jogelődjeként jegyzett Szabolcsi Gazdák Szeszfinomító Szövetkezetében, melyet Diner István alapított, vezetett és fejlesztett 1941-ig. A gyár az évek során sok változáson esett át, először az 1950-es államosítás, majd az 1993-ban bekövetkezett privatizáció határozta meg a működését. A cég nevet és tulajdonost is váltott, a Várda-Drink Részvénytársaság a menedzsment, valamint a dolgozói tulajdonába került. A 2006. év végétől már zrt.-ként működő cégcsoport életében 2007-ben tulajdonosváltás történt, ennek köszönhetően portfóliójuk jelentősen átalakult. A Kisvárdán működő gyár italgyártó és palackozó üzemeiben szeszesital-gyártás folyik. Pálinkáikat saját pálinkafőzdéjükben, korszerű lepárlási technológiával állítják elő Vásárosnaményban. A Várda-Drink célja a kulturált italfogyasztás és a pálinka különlegességének hirdetése.

Fotó:
Pálinka Nemzeti Tanács

Beszélgetünk
A pálinkaágazat mostohagyerek című cikk borítóképe

A pálinkaágazat mostohagyerek

2020. 11. 14. | Szabó Edit
Beszélgetés Pach Gáborral
A 2020-as Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen a Fenegyerek sajmeggypálinkája Champion-díjas lett. A jó pálinka titkairól és az ágazat helyzetéről Pach Gábort, a főzde tulajdonosát kérdeztük…
Beszélgetünk
Most a sörpárlatok izgatnak című cikk borítóképe

Most a sörpárlatok izgatnak

2020. 11. 07. | Szabó Edit
Beszélgetés Dömötör Zsolttal
Átadták az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjait. Ahogyan az előző két évben, a legeredményesebb főzde az idén is a hegykői 1 Csepp Pálinka Kft. lett. A díjátadó után a vállalkozás egyik alapítójával, Dömötör Zsolttal beszélgettünk…
Iszunk
Brillante 2020 című cikk borítóképe

Brillante 2020

2020. 06. 15. | Szabó Edit
Két nap alatt 838 párlatot kóstolt a Brillante 2020 zsűrije. A bérfőzők és magánfőzők nemzetközi párlatversenyének bírái között a Borsmenta főszerkesztője is helyet kapott. Az eredményhirdetés szeptemberben, a Gyulai Pálinkafesztiválon lesz…
Beszélgetünk
Beszippantott a pálinka világa című cikk borítóképe

Beszippantott a pálinka világa

2020. 01. 25. | Szabó Edit és Pesti Eszter
Beszélgetés Ledő Mónikával
Pálinkamester, pálinkabíra – amit Ledő Mónika nem tud a pálinkákról, azt talán nem is érdemes tudni. Interjúnkban nemrég megjelent könyvéről és a pálinkakóstolás rejtelmeiről faggattuk…
Beszélgetünk
Az őszinteség luxusa című cikk borítóképe

Az őszinteség luxusa

2017. 04. 08. | Szabó Edit
Beszélgetés Pach Gáborral
Pach Gábor, a Zimek Pálinka Manufaktúra egykori főzőmestere már jó ideje a saját útját járja. Pálinkatanodát alapított, létrehozta az ország első Gyümölcs Wellness Központját, limitált palackszámú Fenegyerek pálinkái pedig ismét rabul ejtették a Destillata bíráit…
Iszunk
Pálinkázzunk! című cikk borítóképe

Pálinkázzunk!

2017. 01. 04. | Szabó Edit
Egy hét múlva kezdődik Ongán az idei Quintessence, az ország egyik legizgalmasabb pálinkaversenye. Itt az ideje, hogy megkezdjük a ráhangolódást – amúgy is csikorgósra fordult a január…