15 hulladékmentes tanács Réti Adrienntől

2019.12.22. | Borsmenta
Éljen a zero waste, vagyis a hulladékmentesség! Íme Réti Adrienn 15 jó tanácsa azoknak, akik szeretnének környezettudatosabban élni…
 


Mint korábbi interjúnkból kiderült, Réti Adrienn színésznő a hazai „zero waste”-mozgalom egyik élharcosa. Arra kértük, adjon tippeket, hogyan élhetnénk környezettudatosabban. Álljon itt 15 jó tanács azoknak, akik készen állnak arra, hogy megtegyék az első lépéseket, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá.


1. A boltban vásárolható palackozott vizek helyett igyál csapvizet. Ma már nagyon csinos, fémből vagy üvegből készült kulacsokat lehet kapni: szerezzetek be egyet, és abban vigyétek magatokkal, de ha nincs más kéznél, egy kiérdemesült, jól záródó üveg is megteszi. Aki ragaszkodik a szénsavval dúsított vízhez, az keresse meg a legközelebbi szikvizest, és onnan vigye haza a szódát. A palackok természetesen visszaválthatók: ha egyszer megvásároltuk őket, csak visszavisszük az üreset, és kapunk helyette frissen töltöttet. A szikvíz nem drágább, mint a boltban kapható szénsavas víz, sőt…


 
2. Ha piacra indulsz, sose menj üres kézzel. A füles kosáron kívül legyen nálad kisebb-nagyobb tárolóedény, zacskó bőségesen. Ha vannak nejlonzacskóid, azokat is vidd magaddal, és ne kérj újat az árusoktól, hanem pakold a zöldséget a sajátodba. Otthon mosd ki, szárítsd meg, és használd fel újra egészen addig, amíg el nem szakad, ki nem lyukad. Helyette viszont már ne kérj másikat a boltban, inkább válts textilzsákra.
 
3. Ma már több helyen is kaphatóak ilyen és ehhez hasonló, jól záródó zsákok. Zöldségek, gyümölcsök vásárlására, szállítására tökéletesen alkalmasak, jól tisztíthatók, gyorsan száradnak. A babot, a lencsét, a sárgaborsót és a többi szemes árut, de a paprikát, a paradicsomot, a zöldséget, sőt a pékárut is nyugodtan hazaviheted ilyenekben.


 
4. Ha bevásárolni mész, feltétlenül írj bevásárlólistát. Nem új ötlet, már a nagyanyáinknak is remekül bevált. Így pontosan tudod, milyen tárolóedényeket kell magaddal vinned, hogy ne a bolti nejlonzacskóba pakold az árut, ráadásul kíméled a pénztárcádat is, mert így biztosan nem veszel meg semmi olyasmit, amire nincs szükséged.
 
5. Ha csak teheted, vásárolj piacon, és dicsérd a termelőket, ha szép az árujuk. A közvetlen visszacsatolás nagyon fontos. A piac azért is jó, mert ott mindig kevesebb a csomagolóanyag, és találsz olyan árust, aki a tejtermékek egy részét is kimérve kínálja. Mi például a vajat, a sajtot, a túrót és a juhtúrót ilyen kis fémtálkában tartjuk otthon. Kitisztítva elviszem, a piacon lemérik üresen, és a súlyát levonják, amikor fizetek. Otthon csak előveszem a kosárból, és már mehet is egyenesen a hűtőbe.


 
6. Imádom a textilszatyrokat, mindig van is nálam néhány, így nem fordulhat elő, hogy ha valamit vásároltam, nincs miben hazavinni. Általában a nyers színűeket használom, mert ezeket festeni sem kellett, tehát előállításukkor még kevésbé szennyezték a környezetet. Könnyű őket tisztán tartani, gyorsan száradnak, nagyon praktikusak, és nem kerülnek sokba, ami szintén fontos szempont. Szerezzetek be ti is néhányat, és mindig legyen egy a táskában.


 
7. Az uzsonna csomagolása sokszor jelent problémát, de ha van újraszalvétátok, akkor többé már az sem okoz fejtörést. Amit a képen láttok, az kívül pamut, belül pedig vízálló anyagból készült, és a tépőzárak segítségével kényelmesen méretre állítható. Tisztítani is könnyű, használat után nedves ruhával letöröljük, és hagyjuk egy picit száradni, ennyi az egész. Ha kívül is elpiszkolódott, mosógépben 30 fokon mosható. Az ára kicsit borsosnak tűnik, de vásárláskor gondolj arra, hogy hosszú ideig fogod használni. Az is jó megoldás, ha megpróbálod te magad megvarrni az ilyen és ehhez hasonló, tartós használatra tervezett textilszalvétákat, zsákokat, vagy kérj meg valakit az ismeretségi körödből, hogy készítse el neked. Az enyémet a húgom varrta, ezért különösen becses darab.


 
8. Mondj nemet a műanyag szívószálra és a műanyag pohárra. Ha lehet, még arra is, ami gyorsabban lebomló anyagokból készül. Szerencsére a környezettudatos bárok már sok helyen szalmaszálat kínálnak a koktélokhoz, de fém szívószálat is lehet kapni. Ha koktélfüggő vagy, egyszerűen hordd magadnál, mint a ceruzádat, és csak kapd elő, ha sürgős koktélozhatnékod támad. Az egyszer használatos műanyag poharak helyett pedig ott a repohár, ami tartós, mosható, és sokszor valami kellemes esemény emlékét őrzi.

9.  Ezt a csinos kis hálós szatyrot a svéd bútoráruházban vásároltuk, két szikvizes palack éppen belefér, de nagyon rugalmasan tágul, ezért zöldséget, gyümölcsöt is kényelmesen szállíthatunk benne.
 

 
10. Aki törekszik a hulladékmentességre, sajnos elfeledheti a parányi retikülöket. Ma már egyre több kávéház büszkén hirdeti, hogy nem tart elviteles poharat, ezért jó, ha a táskádban, mindjárt a textilszatyor, a zsák és a szalvéta mellett helyet kap egy saját bögre is. De még jobb, ha a kávétokat nem útközben, rohanva isszátok meg, hanem rászántok tíz percet, és leültök egy asztalhoz. Hihetetlen a különbség.

11. Amit korábban nejlonzacskóba tettél a bevásárláskor, azt mostantól ilyen és ehhez hasonló vászonzsákokban vidd haza. Nemcsak azért szeretem őket, mert nagyon hasznosak a mindennapokban, hanem azért is, mert szinte mindegyik kézzel készül, kis magyarországi vállalkozásoknál, természetes anyagokból. Így amellett, hogy használatával nem termelek felesleges hulladékot, még az a jóleső érzésem is megvan, hogy helyi vállalkozásokat támogatok.


 
12. Javíttasd meg, ami elromlik! Valamiért hozzászoktunk, hogy az elromlott háztartási gépeink helyett azonnal újat veszünk, a levált talpú cipőt, az elszakadt kabátot kidobjuk, pedig a lábbelit is, a ruhákat is meg lehet javítani, ahogyan a porszívót vagy a robotgépet. Kutassátok fel, hol van a környéketeken olyan kisüzem, ami ezzel foglalkozik. Biztos vagyok benne, hogy találni fogtok ilyet. És azon túl, hogy megjavul, ami elromlott, örülhetünk annak is, hogy munkát, megélhetést adunk valakinek.
 
 
13. Törekedj arra, hogy tartós használati eszközöket vásárolj, és ami már megvan, használd többször. Az elviteles műanyag tálkák például nagyon jó szolgálatot tesznek a saját mélyhűtődben, mi például évek óta ilyen edényekben fagyasztjuk le a zöldbabot, a fejtett babot, de még a húslevest is.


 
14. Szerencsére már egyre több a csomagolásmentes bolt, és nemcsak Budapesten, hanem vidéken is. Ha ilyen helyen vásároltok, és viszitek a saját üvegeteket, a boltban kaptok rá egy cédulát, amin szerepel az edény súlya, amit fizetéskor természetesen levonnak a vásárolt áru súlyából. Én a piacon is szoktam hasonló módon vásárolni magokat, hüvelyeseket. Az elején furcsán néztek rám az eladók, de mivel egyre többen vásárolunk így, gyorsan megszokták.
 
 
15. Időről időre nézd át a ruhatáradat, és csak olyasmit vegyél, amire valóban szükséged van. Megeshet, hogy egy pulóver ott árválkodik a szekrény aljában, mert rég elfelejtetted, de az is, hogy most megint jó rád, amit korábban nem tudtál felvenni. Azt viszont soha ne feledd, hogy ami számodra használhatatlan, annak mások talán örülnek. Kinőtt ruháidat, megunt tárgyaidat ajándékozd adományboltoknak vagy más, hasonló helyeknek, és még az a kellemes érzésed is meglesz, hogy segítettél másokon.


 
Soha ne feledd: amit teszel, talán kevésnek látszik, de ha mindenki megteszi azt a keveset, szebb lesz a világ.
 
:
Fotó:
Vető Gábor

Beszélgetünk

A hulladékmentesség szexi

2019.07.27. | Szabó Edit
Beszélgetés Réti Adrienn-nel
Arcát sokan a Vígszínház színpadáról vagy különböző filmekből ismerik, de ma már azt is egyre többen tudják róla, hogy harcos és meglehetősen eredményes zöldaktivista. Réti Adrienn-nel…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)