Rókusfalvy Pál Bussay László Emlékdíjat kapott

2020.01.03. | Borsmenta
A Bussay László Emlékdíjat minden évben olyan ember kapja, aki sokat tett a magyar borkultúráért. A Pannon Bormíves Céh tagjai 2019-ben Rókusfalvy Pálra adták voksukat. A díjazottat Heimann Zoltán laudációjával köszöntjük…
 
 
Heimann Zoltán laudációja.
Elhangzott a Bussay László Emlékdíj átadásán, 2019. december 18-án.
 
 
A díjazottról óriási, de időnként nehezen kibogozható információtömeg kering a neten. Az általa írásban elküldött életrajz (CV) és interjúrészlet ellentmondásaival kissé rejtélyessé, ugyanakkor izgalmassá teszi laudációnk célszemélyét:
  • 1964. szeptember 13-án születik egy budapesti polgári családba.
  • Írása következő említése szerint 22 évesen már belecsap a lecsóba. Ekkor kezdi 3 éves általános iskolai tanítói pályafutását.
  • Ezen közlés alapján még ez előtt koptatja az ELTE Tanítóképző Főiskola padjait, és befejezi tanulmányait Egerben.
  • 27 évesen (1991-et írunk: a rendszerváltozás hőskora!) már országos ismertséggel és rendkívüli népszerűséggel vezeti és irányítja az akkor szárba szökkenő kereskedelmi rádiózás ikonikus, fiatalokat megszólító csatornáját.
  • Ebben az évben alapítja máig sikeresen működő reklámügynökségét, amibe testvéreit is sikeresen integrálja.
  • Harmincévesen már nemcsak gyönyörű bariton hangját hallhatjuk nap mint nap, de a tévé képernyőjén műsorvezetőként is debütál. Innét ismerte meg a világ ezt a mindig mosolygó, pozitív gondolkodású, markáns, mediterrán arcélű celebet.
  • Innét újabb bizonytalanság:


- Unokaöccse, az ismert és elismert borszakíró-borosgazda, Alkonyi László meghívására/unszolására 1999-ben (35 évesen) kisebb szőlőbirtokot vásárol Budapest határában (a Wikipedia szerint ez 2000-ben történik).

- Ő maga 2002-re teszi a pince alapítását. (Amúgy ez évben éttermet, majd rövidesen panziót is gründol.)

- Innét persze fokozatosan átveszi a falu teljes irányítását is.
(Sokan nem szeretik – hogy legyünk lakonikusak és píszík –, de azért valljuk be, hogy ebben is példaértékűt alkotott, és neki köszönhető a térség turisztikai és ingatlanpiaci állóvizéből a máig ható sikeres fellendülés.)

  • Csak hogy fokozzam a képzavart: 43 éves, amikor egy nagyobb vízbe, az országos borkultúra tavának kristálytisztán fodrozódó vízébe veti kavicsát. (Nem akart ő mást, mint hogy a borászok maguk közül válasszák ki évente az általuk példaképnek tekintett kollégájukat. Lett is haddelhadd! Pezseg azóta is a bor – akarom mondani, a víz.)
  • 2013-ban indít újabb mozgalmat barátjával, ahol a borászok életét segítő politikai és kereskedelmi témájú konferenciát szerveznek.
  • Most 55 éves, de ahogy nézem, van még betárazva jó pár indításra, megvalósításra váró projektje. És még mennyi mindent nem látunk… 



A Wikipedia, a Port.hu, a BORS, a Mediapedia.hu és egyéb források értékes kiegészítésekkel szolgálnak hősünk egyéniségét, életpályáját megismerendő:
  • Az úttörővasút fúvószenekarában trombitált.
  • Középiskolai évei alatt létrehozott dixielandzenekarával 18 évesen megnyerik a „Ki mit tud?” versenyét.
  • „Kommunikációs szakember és bortermelő” – írja a Port.hu.
  • „Tévés és rádiós személyiség, műsorvezető” – írja a Mediapedia.
  • A BORS idén márciusban címlapon hozza:
„Húsz év után tér vissza a képernyőre a legendás műsorvezető, akinek az életét három szóban lehet jellemezni: család, bor, média.”

„Az a mániám, hogy azért dolgozzunk, hogy éljünk, és nem fordítva, hiszen a munka fontos, de még fontosabb, hogy tudjuk, miért is dolgozunk!” – nyilatkozza ugyanitt.
 


Ha szabadna nekem is egy zavaros képpel élnem
: hősünket hajlamos vagyok egy – médiahasonlattal élve – mindig töretlenül mosolygó, örökmozgó, Energizer-elemet reklámozó doboló nyúlnak látnom és láttatnom.

Hogy energiája rengeteg van, hogy mindig családban, közösségben gondolkodik, az nem kérdés.

Hogy optimista, a világot állandóan jobbítani akaró igyekezete töretlen, az is biztos.

Hogy az általa elindított ügyek mind jó és egy irányba vezetnek, és sikeresen tovább is élnek, az már szerintem az alkotó ember magasiskolája.

Élete példaértékű.

Szerencsénk van, hogy élete kiteljesítését részben/jórészt a magyar bor ügyét szolgálva képzeli el.

Isten éltessen, Rókusfalvy Pál!


 
A díjról
 
A díjat a Pannon Bormíves Céh tagjai 2013-ban alapították, és egy évvel később, dr. Bussay László halálát követően Bussay László Emlékdíjra nevezték át. Az elismerést minden évben az kaphatja meg, aki a céh által képviselt szellemiséggel összhangban sokat tett a magyar borkultúráért. A díjazottat a tagok titkos szavazással választják.
 
Az eddigi díjazottak

2013 Dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, nemzetközi borakadémikus
2014 Rohály Gábor, a Borkollégium alapítója
2015 Borbás Mária televíziós újságíró
2016 Dr. Nagymarosi András geológus (posztumusz)
2017 Eperjes Károly színművész
2018 Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője és Sánta Zoltán borszakértő (posztumusz)
 
Fotó:
Szabó Edit -
facebook
Busák Attila - Facebook

Iszunk

Írok egy történetet

2016.09.03. | Szabó Edit
Rendhagyó kóstoló Rókusfalvy Pállal és Palkóval  
Vendégoldal

Bussay-emlékdíjat kapott a Borsmenta főszerkesztője

2018.12.14. | Borsmenta
Szabó Edit vehette át a Bussay-emlékdíjat 2018-ban, Sánta Zoltán posztumusz kitüntetést kapott…  
Beszélgetünk

Karácsony Heimannéknál

2019.12.21. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés a Heimann családdal
Halászlé, kadarka, szép tervek, nagy remények. A szekszárdi Heimann család életében az idei év új unokát, a következő új borválogatást hoz majd, de addig lássuk, mi kerül a karácsonyi a…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)