Vissza
Vendégoldal

Taroltak a magyar borok a Chardonnay-világbajnokságon

Taroltak a magyar borok a Chardonnay-világbajnokságon című cikk borítóképe
2021. 04. 08. | Borsmenta
Az egri Thummerer pince 2019-es évjáratú Chardonnay Battonage bora hozta el az aranyérmet, míg hat másik magyar pincészet borai ezüst minősítést kaptak a Franciaországban rendezett világbajnokságon…

A Chardonnay du Monde az egyik legrégebbi nemzetközi borverseny, amely a világ legjobb chardonnay borait ismeri el. 2021 márciusában 36 ország 604 bortétele mérette meg magát. Ebben a rangos mezőnyben nyert aranyérmet egyedüli magyarként a Thummerer Pincészet chardonnay-ja.

A magyar gasztronómia legsikeresebb ágára éppúgy ráfért már a siker és az elismerés, mint a szegmens többi résztvevőjére. „Ez az eredmény azért is különösen értékes számunkra, mert a Chardonnay du Monde a többi nemzetközi versenytől jóval szigorúbb minőségi előírásokat támaszt, a legmagasabb presztízsű díjak egyike” – mondta Thummerer Vilmos, a pincészet alapítója.

A világ leghíresebb mustráján további hat magyar pincészet összesen nyolc borát jutalmazták ezüstéremmel. A Kovács Nimród Borászat, a Pátzay Borbirtok, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet, a Várszegi Pincészet egy-egy, míg a Nyakas Pince és a Törley Pezsgőpincészet két-két bora lett dobogós. Ezzel az eredménnyel Magyarország nemzetközi szinten is kiemelkedő helyezést ért el, hiszen így a rangos verseny éremtáblázatán a negyedik helyen végeztünk.

Kovács Antal örökös magyar sommelier-bajnok így méltatta az aranyérmes bort:

Közepes intenzitású, aranysárga megjelenés. Illatában trópusi gyümölcsök és lédús szőlő paroláznak önfeledten, mindeközben elegáns tölgyes tónusok, valamint battonage-fűszerek ölelik őket körül. Kóstolva száraz, harmonikus savérzet, sűrű szövésű, krémes felszínű test, finoman melegítő alkoholérzet, összetett, aszalt gyümölcsös ízaromák és szinte végtelen hosszúságú utóíz jellemzik.

Igazi nagy kaliberű fehérbor, amely egyben a szőlőfajta hazai tételeinek legkiemelkedőbb darabja. Fiatal, érésének elején járó chardonnay, nagyszerű érlelési potenciállal. Ajánlott elfektetni belőle néhány kartonnal, mivel jelenlegi megnyilvánulásai egyértelműen kommunikálják, hogy az évek előrehaladtával mindig újabb és újabb arcát fogja megmutatni a hozzáértő, különleges élményekre vágyó borkedvelők számára.

13-14 °C-on fogyasztva, krémes mártással kínált halételekhez és fehér húsú szárnyasból készült fogásokhoz, gombás tésztákhoz, sertéssültekhez ajánlom kísérőként!

Kell ennél több? Még ha otthon is, de ideje koccintani!

Fotó:
facebook

Iszunk
Szerelem gyümölcse a Csepel-szigeten című cikk borítóképe

Szerelem gyümölcse a Csepel-szigeten

2020. 09. 16. | Németh Ágnes
Horgásztó, állatfarm, mintaültetvény, borászat – minden itt van egy helyen. Gál Csaba és felesége, Dignisz Éva az egyetem óta egy pár. Szigetcsépi birtokuknak és boraiknak ma már mindenki csodájára jár…
Vendégoldal
Megvannak a VinAgora 2020 eredményei című cikk borítóképe

Megvannak a VinAgora 2020 eredményei

2020. 07. 22. | Borsmenta
15 bortermelő ország 775 borát kóstolták végig az idén hazánk egyetlen nemzetközi borversenye, a VinAgora bírái…
Beszélgetünk
Imádok kísérletezni című cikk borítóképe

Imádok kísérletezni

2020. 06. 14. | Szabó Edit és Pesti Eszter
Beszélgetés Nyúlné dr. Pühra Beátával
Nincs olyan kerti parti széles e hazában, ahol előbb-utóbb elő ne kerülne egy Nyakas Irsai Olivér. A bort mindenki ismeri, azt viszont kevesebben tudják, hogy a 187 hektáros szőlőbirtok borászatát egy nagyszerű nő, Nyúlné dr. Pühra Beáta vezeti…