Belendül az év

2025.01.28. | Zsirai Kata
Rádiós interjúk sora – na jó, csak kettő -, izgalmas kóstolók kollégákkal és barátokkal, fárasztó ügyintézés és dűlőjárás hóesésben. Itt a Katanapló 7. része, amelyben Zsirai Kata az utóbbi két hét történéseit meséli el…


A mostani bejegyzésem az előzőnél némelyest hosszabbnak ígérkezik, ugyanis az elmúlt két hétben már nem betegen fetrengtem otthon. Most kezdődött számomra igazán az új év, új lendület, új fejezet a borászatban. Lássuk csak, mivel is küzdöttünk mostanság.


Kérdések és érzelmek

Ahogy legutóbb szóba került, kapásból egy interjúval robbantam be ismét a normál munka világába. Csizmadia Andrással és HurkaPetrával beszélgettünk egy tartalmasat, melyet majd a Szellem a palackból – Borkultúra a mindennapokban adásban hallhattok. Beszélgettünk múltról, jelenről, és olyan jó volt, hogy nem csak nekem szegeződtek a kérdések. Annyira mások vagyunk Hurkával, bár szerintem ez minden testvérpárosnál így lehet. Ennek ellenére mindig jó tesók voltunk, és ezt valószínűleg a gyerekkorunk alapozta meg. Én kisebb tesó lévén szépen lekövettem és utánoztam, ő pedig elviselt. Bár azt azért nem hagyta szó nélkül, amikor kiloptam a ruháit a szekrényéből. Később a baráti társaságába is beengedett – a mai napig nagyon fontos emberek számomra. De valójában az elmúlt 10 évben kerültünk igazán közel egymáshoz. Régebben sokszor kaptuk meg családon belül, hogy ő inkább Apukámra hajaz, én meg Mutterkára. Bár ezeket a hasonlítgatásokat más családokban néha túltolják, a mi esetünkben egyet kell értenem. Talán ezért is olyan megható hallgatni őt ilyenkor, hiszen hasonló komolysággal és profizmussal beszél, mint Apa. Sokszor, amikor hallgatom a nővéremet a borászatról beszélni, akkor kicsit elérzékenyülök. Én már hozzászoktam a sok személyes kérdéshez, és mindig próbálok picit szándékosan kevesebb érzelemmel és kevesebbet beszélni a múltunkról. De hasonló helyzetekben nem tudok felkészülni minden válaszra, főleg mivel nem csak én adom azokat. Amúgy is felnézek Hurkára, de ilyenkor nagyon nehéz megszólalni mellette. Szóval ismét megerősítést nyert számomra: a pincészetünk lelke még mindig a család és a szeretet.

Belendül az év - Katanapló 7. rész - Zsirai Kata naplója


Folyamatos tanulás és közösségépítés

Igen, azt gondolom nem szabad lemondani a folyamatos tanulásról, hiszen követni kell a gyorsan változó világot. Viszont mindezt megteheted a barátaiddal, szakmabeli jó ismerősökkel is. Ezért is imádom ezt az időszakot. A pincében és a szőlőben csendesség, komótos munka folyik, pont ilyenkor van lehetőség mással is foglalkozni. Mivel ez minden borászatban így van, minden szakmabelinek kicsit több energiája marad baráti/szakmai találkozókra. Nyilván szüretkor azért másra fókuszálunk majd, de addig is – úgymond – játszva tudunk tanulni. Hálás vagyok az életnek, hogy több kis szakmai csoport tagja is lettem itt, Hegyalján, akikkel a téli csendességben összeülünk néhanapján.

Az egyik ilyen csoportban szabad a gazda alapon hoztunk most borokat az estére, kedvenc vagy különleges tételek kerültek a borsorba. A csapat egyik tagja – aki ezt egyébként minden ilyen estén bevállalja – porondmesterként vezényelte végig a vakkóstolót. Imádom ezeket, olyan izgalmas kitalálni, mit rejt a pohár. Hiszen a lehetőségek szinte határtalanok, olyannyira, hogy az első kérdés mindig: Óvilág vagy Újvilág? Amikor csak az érzékszerveidre hagyatkozol, talán akkor lehet a legtöbbet tanulni a borokról. Nem mindennapi borok gyűltek össze, és persze a csapat is szuper volt. Rengeteget beszéltünk, jó volt találkozni velük.

Belendül az év - Katanapló 7. rész - Zsirai Kata naplója

A másik kis csapattal is összefutottunk ebben a két hétben. Kicsit más koncepció mentén történt itt a kóstoló, ugyanis két mádi borászatba látogattunk el, és végignéztük, mit adott a 2024-es évjárat. Ezeket az estéket is nagyon szeretem, rengeteget tanulunk egymástól, Tokajról és az évjáratokról. Nem is nagyon tudom elmondani, mit jelentenek nekem ezek az események. Megtisztelő, hogy ilyen emberek között lehetek, és tanulhatok tőlük, hogy anno befogadtak, és még mindig ott ülhetek velük egy asztalnál. A következő kóstoló házigazdái mi leszünk, már most izgulok, ki mit fog szólni a mi borainkhoz.


Nem csak borászkodás

Sajnos vagy nem sajnos, de egy pincészet nem csak arról szól, hogy szőlőt nevelgetünk, bort készítünk, és élvezzük ezt a csodát. Sok terület, még több munka és még több ember. Elengedhetetlen, hogy vezetői képességeinket is gyakoroljuk. Nagyon sok változás történt és történik most a házunk táján, úgyhogy még több energiát kellett fordítani a menedzsmentre. Nem egy olyan napom volt, amikor egyszerre annyi mindent kellett intéznem, hogy ebédelni is elfelejtettem, és a 8 óra munka olyan gyorsan eltelt, hogy egyszer csak azt vettem észre, besötétedett. Folyamatosan csak pörög az agyam, tervezek, megbeszélek. Igazából sokkal jobban elfáradok, mintha egész nap metszettem volna. Félreértés ne essék, nem szeretnék nyávogni vagy ilyesmi, hiszen ezt minden vállalkozó tudja és csinálja. De ez most rengeteg időmet felemésztette, és nem nagyon jutottam ki a szőlőbe. Hiányzik a természet ilyenkor.

Belendül az év - Katanapló 7. rész - Zsirai Kata naplója

Egyik nap annyira szépen elkezdett hullani a hó, hogy úgy döntöttem, kicsit muszáj kiszellőztetni a fejem. A határban szinte senki nem volt, csend és nyugalom mindenütt. A Nyúlászóban parkoltam először, és ahogy kiszálltam a kocsiból, síri csend vett körül. Csak álltam a hóesésben, és néztem a fehérre színeződött ültetvényeket. Aztán egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy apró susogó, kopogó hangokat hallok. Szép lassan rájöttem, hogy amit hallok, azok a vállamra hulló pelyhecskék. Kicsit ködös volt a táj Mádnak ezen a részén, és végül felrongyoltam az Úrágya tetejére, hátha onnan távolabb lehet látni. Imáimat valaki meghallotta, mert lenyűgöző volt a látvány. Ezek azok az élmények, amik bizonyítják, hogy jó helyen vagyok. Hogy mindezért megéri. És ilyenkor újabb lendületet kapok.


Már a rádióban is ezt beszélik

Volt még egy kisebb interjú, telefonon jelentkeztem be a Spirit FM-hez, pontosabban Rónai Egonnal váltottunk pár szót a Veszik vagy isszák című műsorban. A kiindulópont ez a naplócska volt. És pontosan olyan kérdések merültek fel, amik engem is érdekelnek, hogy vajon ki olvassa, mit olvasna szívesen, mire kíváncsi. Szóval ezt most csak úgy itt hagyom: szívesen olvasunk, hallunk véleményeket. A naplóírást követően kicsit a borászatról is szó esett, no meg nem utolsósorban a műsor következő részében Szabó Edit is megszólalt. Ha nem hallottátok, meghallgatható. Linket találtok itt is, meg a Zsirain is.

Belendül az év - Katanapló 7. rész - Zsirai Kata naplója

Miközben próbálok minden fontos momentumot lejegyzetelni, már megint éppen úton vagyok. Úgy látszik, csak menet közben van időm összefoglalni pár nap történéseit. Bocsi a kissé hosszúra nyúlt, talán érzelmesebb sorokért, de ez is én vagyok. Csak őszintén, ez a jelszó. Azt elárulhatom, hogy a következő két hét se lesz unalmas, készüljetek! Viszlát!
 
A Katanapló előző része: Hello 2025!
Fotó:
Zsirai Pincészet - weboldal

Vendégoldal

Lelassulás. Vagy mégse?

2024.11.05. | Zsirai Kata
Katanapló 1. rész
Mostantól egy éven keresztül Zsirai Kata, a Zsirai Pincészet ügyvezetője mesél az életéről minden második héten a Borsmenta magazin olvasóinak. Íme a Katanapló első része, némi bemutatk…
Vendégoldal

A hálás szállító

2024.11.19. | Zsirai Kata
Katanapló 2. rész
Mint már korábban jeleztük, most egy éven át Zsirai Kata, a mádi Zsirai Pincészet ügyvezetője ír nekünk borásznaplót. A Katanapló 2. részéből kiderül, hogy az unalmas hétköznapok cseppe…
Vendégoldal

Megmentőkből sosem elég

2024.12.03. | Zsirai Kata
Katanapló 3. rész
Zsirai Kata naplójának harmadik részéből megtudhatjuk, hogy egynémely borászok élnek-halnak a madártejért, hogy elindult a Mosolybor projekt, és lehet licitálni, meg hogy az se baj, ha…
Vendégoldal

Karácsony előtt

2024.12.17. | Zsirai Kata
Katanapló 4. rész
Rendhagyó céges karácsony, cukrászworkshop és budapesti Zsendülés színesíti az amúgy sem szürke téli hétköznapokat. Zsirai Kata karácsony előtti naplóbejegyzése leginkább a közösség, az…
Vendégoldal

Ünnepekre hangolódva

2024.12.31. | Zsirai Kata
Katanapló 5. rész
Karácsony előtti őrültek háza meghitt találkozókkal fűszerezve, pendlizés Budapest és Mád között, telefonos segítség az ünnepi kacsamájhoz, dűlőséták Prézlivel… Íme az év utolsó Katanap…
Vendégoldal

Hello 2025!

2025.01.14. | Zsirai Kata
Katanapló 6. rész
Kellemes, barátos szilveszteri buli, aztán puff! Lebetegedés január elején. De Zsirai Katának nincs ideje pihenni, máris tele a januári naptárja. És hogy mi minden vár rá az év első hón…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) beszélgetünk (21) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (56) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (71) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (34) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (238) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (18) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (22) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (6) étel (4) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (134) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (12) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (88) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (5) húsvét (10) indiai (10) interjú (158) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (11) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (35) london (21) luka enikő (5) mád (21) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (302) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (29) sör (46) sós (122) spanyolország (20) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (5) super 12 (7) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (270) thummerer (4) tokaj (166) tokaj oremus szőlőbirtok (9) tokaj-hegyalja (115) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (57) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (12) váli péter (4) vega (17) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (104) vörösbor (168) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (7) zsirai pincészet (14) zweigelt (4)