5 hasznos tipp a fenntarthatóbb étkezésért
Május 15. a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap, ami remek alkalom arra, hogy elgondolkodjunk: hogyan tudjuk mindennapi szokásainkat úgy alakítani, hogy kisebb terhelést jelentsenek a bolygónkra. Kezdhetjük például az étkezésünkkel, hiszen egyéni ökológiai lábnyomunk kb. 40%-át életünk ezen területén hozott döntéseink adják.
A Felelős Gasztrohős Alapítvány célja, hogy felhívja a figyelmet az étkezés és a klímaváltozás közötti kapcsolatra, és gyakorlati tippekkel segítse a fenntarthatóbb életmódot. A Nemzetközi Klímaváltozási Akciónaponinfluenszerekkel közösen osztanak meg fenntartható étkezéssel kapcsolatos ötleteket közösségimédia-oldalaikon három kiemelt témában:
– szezonális, helyi alapanyagok előnyben részesítése,
– élelmiszerpazarlás csökkentése,
– hús- és tejtermékfogyasztás mérséklése.
Miért fontos ez?
Az élelmiszeripar az egyik legnagyobb globális üvegházhatásúgáz-kibocsátó. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az élelmiszer-termelés az összes globális kibocsátás körülbelül egyharmadáért felelős. Ezen belül az állati eredetű élelmiszerek előállítása – különösen a hús- és tejtermékeké – kiemelkedően nagy környezeti lábnyommal jár. Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrend akár 73%-kal is csökkentheti az egyéni étrendhez köthető kibocsátásokat.
5 dolog, amit megtehetsz már ma a fenntarthatóbb étkezésért:
1. Válassz szezonális és helyi alapanyagokat!
A hazai, szezonális termékek szállítása kisebb karbonlábnyommal jár, és a helyi termelőket is támogatod. Nézz szét a piacokon – most van itt az ideje a spárgának, az újburgonyának és a szamócának is!
2. Tervezd meg a heti menüt!
A tudatos tervezés segít megelőzni az élelmiszer-pazarlást. A NÉBIH szerint Magyarországon évente fejenként 62 kg élelmiszer kerül a kukába, aminek körülbelül a fele elkerülhető lenne egy kis tervezéssel, odafigyeléssel.
3. Hasznosítsd a maradékokat!
A zöldségszárakból isteni alaplé főzhető, a szikkadt kenyérből pedig kenyérpuding vagy zsemlemorzsa készíthető. Nézz körül a hűtődben kreatív szemmel!
4. Csökkentsd a hús- és tejtermékfogyasztást!
Nem kell teljesen lemondanod ezekről az élelmiszerekről, de ha heti 1-2 húsmentes napot beiktatsz, már az is sokat számít.
5. Oszd meg a jó gyakorlatokat!
Csatlakozz az akciónaphoz online! Kövesd a Felelős Gasztrohős oldalait, és oszd meg kedvenc zöld receptjeidet, konyhai trükkjeidet a #gasztrohos vagy a #klímaakciónap hashtagekkel!
A borsmenta.hu „Főzünk” rovatában nagyon sok húsmentes receptet találsz, de jó, ha követed Réti Adrienn hulladékmentesítési tanácsait is, mert a hulladékmentesség is szexi!
Tegyünk együtt többet bolygónk megmentéséért!