Eszünk

5 hasznos tipp a fenntarthatóbb étkezésért

5 hasznos tipp a fenntarthatóbb étkezésért című cikk borítóképe
2025. 05. 15. | Borsmenta
Május 15. a Nemzetközi Klímaváltozás Akciónapja. Íme 5 hasznos tanács az étkezéssel kapcsolatban, amit bárki követhet a bolygónk megmentése érdekében…

Május 15. a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap, ami remek alkalom arra, hogy elgondolkodjunk: hogyan tudjuk mindennapi szokásainkat úgy alakítani, hogy kisebb terhelést jelentsenek a bolygónkra. Kezdhetjük például az étkezésünkkel, hiszen egyéni ökológiai lábnyomunk kb. 40%-át életünk ezen területén hozott döntéseink adják. 


A Felelős Gasztrohős Alapítvány célja, hogy felhívja a figyelmet az étkezés és a klímaváltozás közötti kapcsolatra, és gyakorlati tippekkel segítse a fenntarthatóbb életmódot. A Nemzetközi Klímaváltozási Akciónaponinfluenszerekkel közösen osztanak meg fenntartható étkezéssel kapcsolatos ötleteket közösségimédia-oldalaikon három kiemelt témában:
– szezonális, helyi alapanyagok előnyben részesítése,
– élelmiszerpazarlás csökkentése,
– hús- és tejtermékfogyasztás mérséklése.


Miért fontos ez?

Az élelmiszeripar az egyik legnagyobb globális üvegházhatásúgáz-kibocsátó. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az élelmiszer-termelés az összes globális kibocsátás körülbelül egyharmadáért felelős. Ezen belül az állati eredetű élelmiszerek előállítása – különösen a hús- és tejtermékeké – kiemelkedően nagy környezeti lábnyommal jár. Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrend akár 73%-kal is csökkentheti az egyéni étrendhez köthető kibocsátásokat.


5 dolog, amit megtehetsz már ma a fenntarthatóbb étkezésért:

1. Válassz szezonális és helyi alapanyagokat!
A hazai, szezonális termékek szállítása kisebb karbonlábnyommal jár, és a helyi termelőket is támogatod. Nézz szét a piacokon – most van itt az ideje a spárgának, az újburgonyának és a szamócának is!

2. Tervezd meg a heti menüt!
A tudatos tervezés segít megelőzni az élelmiszer-pazarlást. A NÉBIH szerint Magyarországon évente fejenként 62 kg élelmiszer kerül a kukába, aminek körülbelül a fele elkerülhető lenne egy kis tervezéssel, odafigyeléssel.

3. Hasznosítsd a maradékokat!
A zöldségszárakból isteni alaplé főzhető, a szikkadt kenyérből pedig kenyérpuding vagy zsemlemorzsa készíthető. Nézz körül a hűtődben kreatív szemmel!

4. Csökkentsd a hús- és tejtermékfogyasztást!
Nem kell teljesen lemondanod ezekről az élelmiszerekről, de ha heti 1-2 húsmentes napot beiktatsz, már az is sokat számít.

5. Oszd meg a jó gyakorlatokat!
Csatlakozz az akciónaphoz online! Kövesd a Felelős Gasztrohős oldalait, és oszd meg kedvenc zöld receptjeidet, konyhai trükkjeidet a #gasztrohos vagy a #klímaakciónap hashtagekkel!
A borsmenta.hu „Főzünk” rovatában nagyon sok húsmentes receptet találsz, de jó, ha követed Réti Adrienn hulladékmentesítési tanácsait is, mert a hulladékmentesség is szexi!

Tegyünk együtt többet bolygónk megmentéséért!


Főzünk
Pásztorsaláta séf módra – şefin çoban salatası című cikk borítóképe

Pásztorsaláta séf módra – şefin çoban salatası

2025. 05. 08. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 66. rész
Friss, ropogós zöld saláta pofonegyszerű öntettel: ez a şefin çoban salatası, melynek számos variációja létezik a mediterrán konyhákban. Nagyillés János természetesen a török receptet adja közre a Török örömök 66. részében…
Főzünk
Sütőtöksaláta című cikk borítóképe

Sütőtöksaláta

2024. 09. 23. | Fülöp Timi
Azért néha érdemes szörfözgetni a világhálón! Fülöp Timi ott találta meg ezt a remek sütőtöksaláta-receptet, amit egy kicsit persze a saját képére formált. Íme…
Főzünk
Egyszerű krumplileves című cikk borítóképe

Egyszerű krumplileves

2023. 10. 25. | Szabó Edit
Gyors, olcsó, egyszerű, finom. Ez a krumplileves könnyen a család kedvencévé válhat…
Eszünk
Díjat kapott a pécsi Reggeli! című cikk borítóképe

Díjat kapott a pécsi Reggeli!

2022. 04. 16. | Sámson Gergely
Innovatív, kreatív és környezettudatos szemlélete miatt a pécsi Reggeli kapta idén a Felelős Gasztrohős Alapítvány díját. Az ünnepség után a két tulajdonossal és a séffel beszélgettünk…
Beszélgetünk
A hulladékmentesség szexi című cikk borítóképe

A hulladékmentesség szexi

2019. 07. 27. | Szabó Edit
Beszélgetés Réti Adrienn-nel
Arcát sokan a Vígszínház színpadáról vagy különböző filmekből ismerik, de ma már azt is egyre többen tudják róla, hogy harcos és meglehetősen eredményes zöldaktivista. Réti Adrienn-nel beszélgettünk…
Beszélgetünk
Hősök a fenntarthatóságért című cikk borítóképe

Hősök a fenntarthatóságért

2018. 11. 25. | Lovranits Júlia
Ha tenni akarunk valamit környezetünk megóvása érdekében, egyetlen percet sem késlekedhetünk. A Felelős Gasztrohős Alapítvány az étkezés és a vendéglátás területén igyekszik rávezetni bennünket a helyes útra. Vighné Boóc Judittal beszélgettünk…