8 megbízható kenyér-, kifli- és kalácsrecept

2020.06.11. | Szabó Edit
A vírus (reméljük, nem csak átmenetileg) visszavonulót fújt, de a tavaszi karanténidőkben kialakult szokások egyike-másika biztosan velünk marad. Rákaptunk például a sütésre. Íme 8 megbízható kenyér-, kifli- és kalácsrecept, ha netán újra sütni támad kedvünk…
 


Aki már korábban is gyakorolta, idén márciusban büszkén osztotta meg tudását, titkait, fortélyait a barátaival. Aki eddig gyanakvással tekintett a boldog otthonsütőkre, most először félénken kipróbálta, majd nekibátorodva variálni kezdte a mindenfelől rázúduló recepteket. És jött a porélesztős, a kockaélesztős, a kovászos, a dagasztott, a nem dagasztott, a búza, a rozs, a vekni, a cipó.



Majd, ha már így belejöttünk, mellé sorakoztak a lepények, a pogácsák, a kiflik és a kalácsok. Négy fal közé kényszerültünk? Nagy szorultságunkban beindult a nemzeti (sőt: nemzetközi) pékvetélkedő. A közösségi médián a kutyusok és a cicusok mellé dobogós helyre szökött a hómbéking, és heteken át azon izgultunk, vajon hogyan lehet látványossá tenni – azaz irigyeinkkel is elhitetni –, hogy ennek a pékterméknek a héja mindenki más sütésénél ropogósabb.



Ha pedig az a bizonyos szellem kiszabadult a palackból, egészen biztosan nem lehet visszagyömöszölni. Ezt a mesterséget bizony jól kitanultuk, és mostantól szórakozásból, közösségépítő családgyakorlatként, nyugtatónak – vagy mert továbbra sem szívesen megyünk boltba – újra és újra gyakorolni fogjuk. Az egyszer nagy nehezen felébresztett kovászt nem engedjük elalélni, a járvány kitörésekor tonnaszám felhalmozott lisztet nem hagyjuk kárba veszni.



Az amatőr pékek további munkáját segítendő egybegyűjtöttük korábbi leírásainkat: innen mindenki kedvére válogathat, a maga módján haladhatja meg az egyszerű receptkövetést, válhat saját péküzeme termékfejlesztő igazgatójává.

 
Pofonegyszerű házi kenyér

Tudjuk jól, hogy most a kovászos a menő, de ha valaki nem nevelget otthon kovászt, és mégis szeretné megsütni a saját kenyerét, annak őszintén ajánljuk ezt az élesztős változatot. Pillanatok alatt összeállítható, nem kell dagasztani, és nagyon-nagyon finom…


 

Francia parasztkenyér

Budajenő utcáit járva messziről feltűnik egy takarosan felújított parasztház, abban lakik Ormós Gabi, ott süti szebbnél szebb kovászos költeményeit, négy cicája téblábol körülötte. Tőle tudjuk ezt a mesét… vagyis ezt a mesés receptet.



Vajas kifli

Gyúrni kell, dagasztani, keleszteni. Ez nem a megúszós recept, de cserébe olyan vajas kiflit sütsz, hogy mindenki a csodájára jár…


 

Pekeskifli

A pekeskifli a sváb konyha remeke, eszményi borkorcsolya, de vendégvárónak vagy a délutáni kávé mellé is ideális. Mi magunk a villányi borkóstolókon szerettünk bele végérvényesen. Némely borászatban köménymaggal, máshol szemes mákkal szórták meg a tetejét; volt, aki csak nagy szemű sót hintett rá, volt, aki még azt se, de olyan hely is akadt, ahol kolbászt, virslit vagy sajtot töltöttek bele. Mi a magunk részéről a töltetlenre voksoltunk mindig, de valójában mindegy, hogy milyen. A pekeskifli Villányban fogalom.


 

Sörkifli, a nagy klasszikus

Sörre bor – mindenkor. Borra sör – minden kör? Bor mellé borkorcsolya. Sör mellé sörkifli? Vagy mégsem? Süssünk egyet, és próbáljuk ki…

 


Minibuci

Tombol a grillszezon? A gyerekek hamburgerre vágynak? Süssünk hozzá minibucit saját kezűleg!
 



Ostorkalács


Foszlós, édes kelt kalács Láng György receptje szerint. Hideg vajforgácsokkal, meleg kakaóval és házi baracklekvárral az igazi, de húsvétkor a főtt sonka mellé is pazar…



Fonott kalács 6 szálból

Mindig megcsodáljuk másokét, elhatározzuk, hogy megsütjük – aztán végül beballagunk a pékhez, és megvesszük a készet. Így is lehet, de kevés szebb pillanat van a világon, mint amikor az ember a saját fonott kalácsát húzza elő a sütőből, aztán csendesen megveregeti a saját vállát. Mert a dicséret mindig jólesik, de az a legjobb, ha mi magunk vagyunk igazán büszkék a saját alkotásunkra…


 
Ezen a tavaszon a tízmillió pék országa lettünk. Őrizzük meg magunkban a lelkesedést, vegyük elő időről időre a recepteket, és süssünk bátran!
 
:
Fotó:
Szabó Edit -
Varga Anita
Klich Zsuzsa

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (60) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (19) bio (12) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (262) borász (28) borászok borásza (5) borbár (24) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (21) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (7) borteszt (88) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (12) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (183) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (32) egészséges (5) erdőbénye (6) étterem (120) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (92) iszunk (4) kadarka (13) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (35) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (13) olaszrizling (21) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (44) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (127) rosalia (5) rozé (27) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (10) sommelier (8) soproni borvidék (12) sör (39) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tokaj (105) tokaj-hegyalja (63) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (18) vacsora (9) verseny (9) villány (6) villányi borvidék (38) vörösbor (34) vylyan (9) zenit (4) zöld veltelíni (4)