Vissza

Kapros-túrós pogácsa

2019.10.08. | Klich Zsuzsa
A könnyű fehérborok tökéletes kísérője, gyerekzsúrok sztárja, lusta vasárnap délutánok megfűszerezője… Ez a túrós pogácsa igazán sokoldalú, érdemes kipróbálni…
 


Aki szereti a kaprot, sosem tud neki ellenállni. Valahányszor a piacon megérezzük ezt a jellegzetes illatot, venni kell belőle egy-két csokorral, mert tudjuk, hogy úgyis kitaláljuk, mibe tehetjük bele. Most éppen pogácsába sütöttük, és elég nagy sikert arattunk vele.

Frissen a legfinomabb, ne hagyjuk, hogy megszáradjon!


 
Hozzávalók:
  • 25 dkg finomliszt (kb. 10 százaléka lehet teljes kiőrlésű)
  • 12 dkg hideg vaj/margarin
  • 12 dkg tehéntúró
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 1 nagyobbacska tisztított, alaposan lecsepegtetett főtt krumpli
  • 1 csokor aprított, friss kapor
  • 1 kávéskanál cukor
  • 20 g élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojásfehérje a kenéshez
  • maréknyi szezámmag


Elkészítés:

1. A lisztben elmorzsoljuk/robotgéppel morzsásra keverjük a hideg vajat.

2. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és az élesztőt.

3. Ha az élesztő kissé felfutott, összekeverjük a morzsás liszttel.

4. Hozzátesszük a puha főtt krumplit, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót, az apróra vágott kaprot és a túrót.

5. Gyorsan összeforgatjuk, gyúrjuk, letakarjuk, meleg helyen kelesztjük.



6. Amikor nagyjából a duplájára nőtt, liszttel megszórjuk a tetejét, kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra. A tetejét bevagdossuk, és a kívánt formára szaggatjuk. (Nem baj, ha lágy a tészta. Ha ragadni próbál a deszkára, nyújtófára, szórjuk meg egy kis liszttel.)

7. Rápakoljuk a sütőpapírral bélelt/kikent tepsire, a pogácsák tetejét megkenjük tojásfehérjével, aztán megszórjuk szezámmaggal, és 20 percre meleg helyre tesszük pihenni.

8. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, a középső bordamagasságon 20-25 percig sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, csökkentsük a hőmérsékletet!



Frissen kínáljuk!
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Sajtos puffancs

2018.10.11. | Klich Zsuzsa
Íme a képviselőfánk sós kistestvére, a házibulik sztárja. Szinte könnyebb elkészíteni, mint végigmondani a receptjét. De mi azért megsúgjuk…  
Főzünk

Mákos pogácsa

2018.10.23. | Klich Zsuzsa
Ez a gyorsan összeállítható süti a háziasszonyok álma: a délutáni tea mellé és az esti borozgatáshoz egyaránt tökéletes, ráadásul elkészíteni is egyszerű…  
Főzünk

Parmezános rudak oregánóval

2019.07.08. | Klich Zsuzsa
Ez aztán a tökéletes borkorcsolya! Fűszeres, omlós, és bármilyen bor mellett megállja a helyét…  
Tesztelünk

Hajdu Roland: Zengő 2017

2019.09.18. | Szabó Edit
A Bükki borvidék ifjú titánja kedves, szerethető édes zengőt készített. Almaillatú őszi estékre kifejezetten ajánlott…  
Tesztelünk

Mérész Sándor Projekt - Etyeki Kúria: Zenit 2017

2019.09.22. | Szabó Edit
Íme itt a Mérész Sándor Projekt (MSP) egyik izgalmas, kísérleti tétele. Az Etyeki Kúria főborásza a zöld veltelini és a vadélesztős sauvignon blanc után most ezt a zenitet alkotta nekün…

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (9) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (22) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (36) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (45) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (44) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (13) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (83) tokaj-hegyalja (38) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)